Ja chcem prsteň!

Je to jednoducho tak. Neviem, či za to môže nejaký gén v ženskej výbave, rozprávkami ovplyvnené sny z detstva, nežná ženská nátura a duša, ktorú napĺňajú najmä emotívne zážitky, či romantické filmy, jedno je však isté – väčšina žien, ktoré nájdu svojho pána Božského, začne skôr či neskôr túžiť po zamilovanom vyznaní, jednej zásadnej otázke a výnimočnom prsteni, ktorý sa volá – zásnubný.
alo_amulet_love_final

Predstavujeme si, aké to bude, keď nás On požiada o ruku, čo mu odpovieme, ako sa zatvárime. Okolo zlatníctiev chodíme ako v tranze, žiaden výklad nie je pred našimi jasnozrivými očami v bezpečí, a nad akýmkoľvek darčekom od Neho, ktorý je zabalený v malej škatuľke, sa nám preventívne túžbou zastavuje dych. Je to ako nákazlivá choroba. Jedna z priateliek alebo kolegýň s tým začne a ostatné ten vírus chytia v priebehu pár dní.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je symbolom lásky práve prsteň? Obrúčky majú svoj pôvod zrejme v starovekom Egypte, kde sa z rastlín vyrábali kruhy predstavujúce večnú a nesmrteľnú lásku. Verilo sa, že cez štvrtý prst prechádza žila spojená priamo so srdcom, a preto sa tento prst stal oficiálnym prstom na nosenie prsteňa. A pretože srdce sa nachádza v ľavej časti tela, panovalo presvedčenie, že jeho magická sila bude účinnejšia na, k srdcu bližšej, ľavej ruke. Šperk, ktorý dnes voláme zásnubný prsteň, sa začal používať pred niekoľkými storočiami v Európe.

 

Prsteň sa dával milovanej osobe ako znak sľubu a predstavoval vernosť. Snubné prstene sa stali „povinnými“ od roku 860 n. l. vďaka dekrétu pápeža Mikuláša I. - mali byť potvrdením svadobného zámeru. Najstaršie písomne doložené záznamy o originálnom snúbnom prsteni sú však až z roku 1477, keď arcivojvoda Miximilián Hamburský daroval svojej snúbenici Márii Burgundskej diamantový prsteň, čím založil tradíciu pre bohaté rodiny stredovekej Európy.

 

Tak, možno ste sa niečo nové dozvedeli, a možno tie z vás, ktoré zásnuby ešte len očakávajú, získali nový argument v diskusii s mužmi, ktorí si myslia, že krásne zásnubné prstene z drahých kovov a najlepšie aj s diamantmi, sú len naše novodobé a úplne zbytočné rozmary.

Prsteň sa každej z nás môže páčiť úplne iný, ale požiadanie o ruku by sme určite chceli mať všetky rovnaké - nezabudnuteľné! Predpokladám, že máloktorá z nás túži po tom, aby to On vybalil len tak medzi rečou v nejakej absolútne nevhodnej chvíli. Veď možností, ako nás ohúriť, je také množstvo! Vezmeš si ma znie úplne inak trebárs na rozkvitnutej lúke ako v kuchyni pri umývaní riadu. Určite originálne by bolo vykričať svoju lásku celému svetu z Lomnického štítu, klasicky pôsobivá je žiadosť o ruku v benátskej gondole, alebo na Eifelovej veži, západ slnka pri mori má tiež svoje čaro. Najohurujúcejšia žiadosť o ruku, o akej som doteraz počula, sa udiala na súkromnej prehliadke ponuky prestížneho zlatníctva mimo otváracích hodín a lahôdka pre fajnšmekrov bol aj prenájom súkromného letu a zásnuby v oblakoch. Ách... Udiať sa to môže naozaj kdekoľvek, no tradičné gesto gentlemana – pokľaknutie, by nemalo chýbať a následná oficálna návšteva u otca budúcej nevesty a vypýtanie ruky dcéry od dojatého budúceho svokra dodá tomuto kroku vážnosť.

Ale čo ak sa ten váš vyvolený k tomuto kroku nejako nemá? Viete, že je to ten pravý, chcete s ním stráviť svoju budúcnosť, máte spoločné sny a predstavy, žijete v spokojnom vzťahu niekoľko rokov a on stále nič a nič? Takýchto mužov je stále viac než dosť. Strážia si to svoje staromládenectvo, akoby išlo o vzácny poklad, podporujú sa v odhodlaní nezaradiť sa do toho kruhu bláznov, ktorí v dočasnom pominutí mysle vstúpili do manželstva a keď náhodou predsa len niekto z ich okolia oznámi, že sa na to podujal, poklepkávajú si sústrastne po čele a tvária sa, akoby ich dotyčný práve pozval na svoj vlastný pohreb. Deje sa to napriek tomu, že štatistiky jednoznačne dokazujú: muži v manželstve sa dožívajú vyššieho veku, pretože majú vytvorené kvalitnejšie podmienky na život. Skúseností moje i môjho okolia zase hovoria, že ženatí muži sa naozaj nemôžu na nič sťažovať, keďže je o nich, vďaka rodovým stereotypom, ktoré sú u nás na Slovensku stále živé, dokonale postarané z každej stránky. A prieskumy ukázali aj to, že ženatí muži postupujú v kariére rýchlejšie a odmenou za obrúčku je v mnohých prípadoch vyšší plat.

Zosumarizujme si to: veľmi túžite po tom krásnom prsteni a troch zázračných slovách. Váš miláčik sa však akosi pozabudol alebo je z rodu váhavých. No vy ste už presvedčená, že po tom túži rovnako ako vy, len o tom ešte nevie. Možno by ste teda nemali čakať na náhodu, či zázrak, ale vziať osud do vlastných rúk a urobiť to za neho. Čo vy na to? 

 


Foto:

ALO Diamonds

Iva  | 16.3.2010, 10:00