Deväť mesiacov zdravia

S rastúcim bruškom musíte meniť nielen svoj šatník, ale upraviť aj jedálniček. Preto ak chcete byť vy i drobček vo vašom vnútri zdraví, dbajte na správnu životosprávu.
plody_zahrady

Vaše telo počas tehotenstva prechádza hormonálnymi zmenami, ktoré zaznamenávajú aj chuťové poháriky. Jedlo, ktoré ste kedysi zbožňovali, vám deväť mesiacov nemusí absolútne chutiť. Ako sa teda stravovať, keď vám pod srdcom rastie dieťatko?

Rady lekára o zdravom jedálnom lístku plnom zeleniny a ovocia nezahadzujte za hlavu. Samozrejme, môžete si dopriať i niečo sladké či mastné, ale len v menších množstvách. Pre telo budúcej mamičky musí byť zabezpečené dostatočné množstvo vitamínov a živín, ktoré podporujú zdravý rast bábätka. Počas prvého trimestra je veľmi dôležitý horčík. Nachádza sa v listovej zelenine, strukovinách, orieškoch, jablkách, rybách či pšeničných klíčkoch. V tehotenstve stúpa jeho potreba v tele až trojnásobne, preto by sa potraviny s jeho obsahom mali konzumovať každodenne.

 

byt_fit_v_tehotenstvePre zdravý rast kostí dieťatka je potrebný vápnik, to znamená pravidelný prídel mlieka a mliečnych výrobkov. Nachádza sa v jogurtoch, syroch, tvarohoch aj v masle. Doporučená každodenná dávka sú 3 – 4 poháre mlieka (200 g tvarohu, 3 jogurty). Nedávne štúdie preukázali dôležitosť príjmu kyseliny listovej počas tehotenstva. Táto veľmi dôležitá látka sa nachádza v zelenine ako špenát, brokolica, kapusta, šalát, sója, fazuľa a v niektorých cereálnych výrobkoch. Ak jej budúca mamička prijíma dostatok, určite sa vyhne chudokrvnosti a zabezpečí dieťatku v brušku prevenciu pred vrodenými vývojovými vadami. Nedostatok kyseliny listovej v potrave môže tehotná žena nahradiť denným prísunom tejto látky vo forme tabliet. Bežne ich dostať v lekárni pod názvom Acidum folicum (kyselina listová).

 

Strava tehotnej ženy musí byť plná vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. To všetko obsahuje zelenina a ovocie. V každodennom jedálničku majú nenahraditeľné miesto potraviny s prvkami železa. Vyskytuje sa v mäse, vajíčkach, rybách či sušenom ovocí. Jeho vstrebávanie môže blokovať pitie čierneho čaju alebo kávy, preto ich príjem zminimalizujte. Ak si nie ste isté, že dodávate vášmu potomkovi dostatok látok potrebných na správny vývin, poraďte sa s lekárom. Odporučí vám užívanie nutričných doplnkov, ktoré sú neškodné pre váš organizmus. Dodajú dieťatku dostatočné množstvo výživných látok. V tehotenstve musí každá budúca mamička striktne dodržiavať pitný režim. Bežne sa odporúča minimálne 8 pohárov vody denne.

Čím môžete svojmu dieťatku ublížiť? Určite sa počas deviatich mesiacov zrieknite konzumácie alkoholických nápojov a fajčenia.

Obmedzte pitie kávy, čaju a sladkých nápojov na maximálne jednu šálku denne. Pokúste sa vyhýbať sladkostiam, kuchynskej soli, cukru, tučným, mastným a príliš korenistým jedlám. Ak aj dostanete chuť na tortu či zákusok, ponúknite sa len malým množstvom. Ide iba o kalórie naviac. Vášmu organizmu ani telíčku bábätka viac vitamínov nedodajú. Naopak, spôsobia nárast na váhe a neskôr zbytočné problémy pri zhadzovaní kilogramov. Preto jedzte striedmo, zdravo a vyberajte s uvážením. Je dokázané, že vyvážená strava počas tehotenstva podporuje rast dieťatka a má nezastupiteľnú úlohu aj vplyv na jeho zdravie.  

Zuzana  | 31.3.2010, 08:52