Kaštieľ – miesto pre šľachtickú svadbu

„Prekročte s Chateau Földváry prah všednosti, zabudnite na svet, ktorý Vás obklopuje, nechajte sa unášať vlnami pokoja a harmónie a atmosférou minulosti!“ Tak láka hostí prekrásny kaštieľ Földváry, ktorý svoju históriu začal písať v roku 1870 v maďarskej obci Őttevény.
nevesta_foldvary_001

V rámci nášho seriálu o netradičných miestach pre svadbu sme narazili na čarovné miesto. Miesto, kde sa detské sny o rozprávkovej svadbe stávajú skutočnosťou. Neďaleko slovensko-maďarských hraníc dala toto sídlo postaviť zámožná rodina Földváryovcov. Romantika srší aj zo samotného dôvodu, pre ktorý kaštieľ vznikol – barón Földváry ho dal totiž vybudovať ako letné sídlo pre svoju milovanú manželku. Kaštieľ prešiel dlhú cestu, kým otvoril svoje brány verejnosti. Dnes je po kompletnej revitalizácii pôvodnej architektúry a opäť hrdo nesie meno Chateau Földváry.

nevesta_foldvary_002

 

Už pri vstupe do kaštieľa na vás bude dýchať história, do ktorej vďaka prekrásnemu prostrediu interiérov a exteriérov zapadnete aj vy. V každej zo sedemnástich nadštandardne a unikátne vybavených izieb sa vrátite v čase o niekoľko storočí. K dispozícii je tiež čarovný mladomanželský apartmán a v kaštieli bez problémov ubytujete aj svojho domáceho miláčika. Pri prechádzkach v zámockom parku sa budete cítiť ako baróni, relaxovať však môžete v modernom štýle v bazéne, na masáži či kozmetike, vo fitness centre a na rôznych športoviskách. Chateau Földváry má tiež noblesnú reštauráciu s vynikajúcou kuchyňou a prvotriednou obsluhou, vďaka ktorým si na svoje prídu aj najväčší gurmáni. V pôvodnej architektonickej výzdobe a s prekrásnym výhľadom na park si môžete vychutnať špeciality maďarskej i svetovej kuchyne. V ponuke sú tiež vína z celého sveta, ale aj vynikajúca miestna produkcia, pričom k vínam dostanete tie najkvalitnejšie francúzske syry.

 

Tak ako v minulosti, aj dnes je Chateau Földváry dejiskom významných spoločenských podujatí – obchodných rokovaní, hostín, výročí, zásnub, ale najmä prekrásnych svadieb. V blízkosti sa nachádza jedinečná bazilika z 12. storočia, ktorá ponúka zaujímavú možnosť pre uzavretie manželstva. Ako sme sa dozvedeli od manažérky kaštieľa Diany Skalnickej, v súčasnosti tu pôsobí aj kňaz slovenského pôvodu. nevesta_foldvary_003Ak si prajete civilný obrad, môžete ho usporiadať v parku v areáli kaštieľa, ktorý v lete ponúka krásu záhrady a možnosť kúpania v bazéne, no prostredie je prekrásne aj na jar či na jeseň, kedy už nie je tak horúco. V zime tiež neoľutujete, môžete si vychutnávať horúčavu v saunách či jacuzzi a dokonca dostanete zimnú zľavu. Podľa manažérky je však jedno, v ktorom ročnom období svadbu podniknete: „Mladomanželia sa tu vždy budú cítiť ako princ s princeznou!“ Organizácia na kľúč nie je, samozrejme, ničím výnimočným, personál vám vie „ušiť svadbu na mieru“.

 

Ak sa do Chateau Földváry rozhodnete zamieriť, obec Őttevény nájdete na hlavnom ťahu Viedeň – Bratislava – Budapešť, iba 13 kilometrov od mesta Györ. Z Bratislavy alebo Komárna vám to potrvá necelú hodinku, z Košíc približne štyri a pol hodiny. Meranie cesty však stojí za to, oplatí sa zažiť štýlový interiér, bohatú tradíciu a neodolateľnú romantiku, ktoré Chateau Földváry ponúka!

 

Foto: Chateau Földváry

Dominika  | 27.8.2010, 09:00

Fotogaléria

nevesta_foldvary_004nevesta_foldvary_005nevesta_foldvary_006nevesta_foldvary_007nevesta_foldvary_008nevesta_foldvary_004nevesta_foldvary_005nevesta_foldvary_006nevesta_foldvary_007nevesta_foldvary_008nevesta_foldvary_004nevesta_foldvary_005nevesta_foldvary_006nevesta_foldvary_007nevesta_foldvary_008nevesta_foldvary_004nevesta_foldvary_005nevesta_foldvary_006nevesta_foldvary_007nevesta_foldvary_008nevesta_foldvary_004nevesta_foldvary_005nevesta_foldvary_006nevesta_foldvary_007nevesta_foldvary_008