Svadobná torta - časť druhá

Výber svadobnej torty nie je vôbec jednoduchý - kým si zvolíte toho správneho cukrára a kým prídete na to, ako ju ozdobíte, bude to chcieť trochu času. V tomto článku sa pozrieme na to, aké základné možnosti sa vám ponúkajú pri ozdobovaní povrchu torty a zamyslíme sa bližšie nad cenou.
img_2832

Poťah alebo poleva?

Torta je malým umeleckým dielom. Tak, ako sa maliar rozhoduje, či bude maľovať na plátno, drevo alebo na papier, aj vy sa musíte rozhodnúť, či chcete tortu potiahnutú fondánom (v literatúre aj "fondant"), potretú a ozdobenú krémom, čokoládovou alebo inou polevou.

Fondant je snehobiela plastická hmota vyrobená na báze cukru. Cukrárom sa s ňou pracuje vynikajúco a svadobná torta ním potiahnutá vyzerá nežne, až rozprávkovo. Má hladký a zamatový povrch. Farbením základnej bielej sa dajú dosiahnuť nádherné farby. Chuťovo je veľmi sladký, pretože jeho podstatnú časť tvorí cukor.

Marcipán sa skladá z veľkého podielu mandlí a cukru nie je nikdy biely, ale má nažltlú farbu. Pre svoju výraznú a originálnu chuť však nemusí chutiť každému jazýčku.

Cukrári pripravujú aj tzv. falošný marcipán, vyrobený zo sušeného mlieka a cukru, ktorý je chuťovo veľmi obľúbený. Ten ale nikdy nemôže mať snehobielu farbu.

K ďalším možnostiam zdobenia povrchu torty patrí cukrová poleva alebo čokoládová poleva z bielej alebo tmavej čokolády, ktorá veľmi pekne pôsobí vtedy, ak je ozdobená kvetmi, ovocím alebo efektnou mašľou.

 

Farba

V podstate je možná každá farba, či už v sýtejších alebo jemnejších odtieňoch. Ako som už spomenula, treba zohľadniť pôvodnú farbu hmoty. Nezabúdajte, že ak si zvolíte pravý alebo falošný marcipán, farby nevyznejú jemne, pretože základ je nažltlý. Ak si vyberiete zlatú alebo striebornú farbu fondantu, pripravte sa na to, že ju nevie docieliť každý cukrár. Môžete to vyriešiť zlatými alebo striebornými guličkami, zlatou mašľou alebo podobnou dekoráciou.

Dekorácie a ozdoby

Máte na výber množstvo rôznych odôb:

  • živé kvety (stonky by mali byť obalené tak, aby živý kvet neprišiel do styku s cestom)
  • marcipánové kvety
  • cukrové ozdoby
  • karamelové ozdoby
  • čokoládové ozdoby
  • marcipánové ornamenty
  • zdobenie plnkou
  • posýpka (guličky, cukrová ryža apod.)

Postavičky

Viete si predstaviť krajšiu čerešničku na vašej torte, ako vás dvoch osobne? Aspoň v marcipánovej podobe. Dnes už šikovné cukrárky dokážu vytvoriť naozaj originálne postavičky, ktoré sa budú na vás oboch aj podobať. Ale pozor – vo všeobecnosti platí, že ak je výzdoba bohatá a pestrá, postavičky na torte už nevyniknú, preto ak si neviete tortu bez tejto milej ozdôbky predstaviť, vhodnejšie bude zvoliť jemnejšie kvietky, aby soške mladomaželov nekonkurovali. Ak vyznávate purizmus, nechajte vyniknúť len postavičky.

Cena

Táto kapitola sa mi píše najťažšie – nedá sa totiž napísať žiadna presná informácia. Nízka cena však nemusí znamenať, že ste ušetrili. Je totiž veľmi dôležité, či sa svojmu remeslu (či skôr umeniu) venuje profesionálne, či sa vzdeláva, aké suroviny používa.  Keď som bola malá, prišli sme z oslavy domov a mama hodila tortu, ktorú sme dostali ako pozornosť do smetí - nedala sa totiž jesť. Ak namiesto masla použije cukrár v plnke margarín, uľaví sa síce našej peňaženke, ale jazýčkom už menej.Práca na originálnych kvietkoch alebo postavičkách trvá aj niekoľko desiatok hodín. Preto sa cena práce musí prejaviť na výslednej cene torty.

 

Na záver vám radím - buďte zvedaví, nároční a veľa sa pýtajte. Šikovný cukrár, ktorý si svoju prácu váži, vám rád odpovie na vaše otázky a ponúkne vám kúsok na ochutnanie. Objednajte iba vtedy, ak sa vám torta rozplýva na jazyku a máte neodolateľnú chuť dať si ešte aspoň kúsok!

 


Ďalej odporúčame:

Svadobná torta, 3. časť

eva | 17.2.2014, 12:00