Aké perly sa najviac páčia Vám?

Skvostné perly, ktorými sa pýšia tie najelegantnejšie ženy sú rôzne. Líšia sa tvarom, farbou, pôvodom či miestom vzniku. Ktoré sú najdrahšie? Najkvalitnejšie?
ake_perly_titulka

V predošlom článku sme spomínali ako perly vznikajú. Opísali sme vznik prírodných perál. 

Vďaka zložitejšiemu postupu, existujú perly aj umelo pestované, kultivované perly. Z celosvetovej produkcie je ich až 95 % a iba 5 % je prírodných. Priebeh ich vzniku ovplyvňuje človek. Rozdiel medzi prírodnými a umelo pestovanými perlami sa dá zistiť meraním röntgenovým lúčom podľa umiestnenia vrstiev perlete okolo jadra perly.
Okrem nich však existujú aj perly umelé, ktoré nie sú až takým zásahom na peňaženku ako umelo pestované alebo prírodné perly. Sú totiž vyrábané v laboratórnych podmienkach. Ich základ je tvorený z plastovej, sklenenej korálky alebo korálky z morskej mušle. Naň sa potom nanáša perleť z perál alebo mušlí. Aj táto perleť je však spracovávaná. Do prášku sa pridáva mnoho pomocných látok, aby sa dosiahla požadovaná kvalita a farba. Ich cena však nie je jedinou výhodou. Keďže ich vznik môže v plnej miere ovplyvňovať človek, majú dokonalý tvar, vysoký lesk, neobmedzenú veľkosť a farbu.

ake_perly

Aj miesto vzniku predurčuje perlu k určitému typu. Sladkovodné perly sú najrozšírenejším druhom perál. Vznikajú v riekach, jazerách a rybníkoch. Sú produkované naozaj masovo, čo však neprispieva k ich kvalite. Sladkovodné perly vysokej kvality sú veľkou vzácnosťou. Ich cena je však nižšia ako pri morských perlách.
Medzi sladkovodné perly patrí aj typ Biwa. Perly tohto typu majú nepravidelný tvar a môžu byť ružovkastej, lososovej, oranžovej, modrej alebo až fialovej farby.
Dokonalý tvar, vysoký lesk a priaznivá cena (v porovnaní s inými morskými perlami) sú atribúty, ktoré majú Akoya perly. Môžu byť bielej alebo krémovej farby so sivým, modrým či ružovým nádychom, Nikdy nie sú prirodzene čierne. Ak by ste na také predsa len natrafili, určite boli ožarované alebo hĺbkovo prifarbované.
V Južných moriach taktiež môžeme nájsť perly. Zväčša však nemajú perfektný pravidelný tvar. K ich prednostiam môžeme priradiť hlboký zamatový lesk, ktorý predstavuje prepych a luxus. Vo farebnom spektre nájdeme farby od bielej po medovozlatú s nádychmi sivej, krémovej, modrej a ružovej.


Najdrahšími umelo pestovanými perlami na svete sú Tahitské. Nepochádzajú však z Tahiti. Tam je iba hlavná obchodná základňa pre ostrovy, ktoré produkujú Tahitské perly. Ich farba je prirodzená, čierna, svetločierna až šedá, najvzácnejšia je farba pávieho pera (pávia zelená).
Známe sú tiež perly Keshi, ktoré majú veľmi zvláštne tvary a farebne sa vyskytujú v striebrobielej, zlatej ale aj čiernej.

 

V ďalšom článku sa dozviete, aké perly sa hodia práve Vám a ako sa o ne postarať tak, aby boli stále krásne.

 


Foto:

SITA

Lenka | 24.3.2010, 08:30