Dúšok kokteilu svadobných tradícií

Veľká rodinná svadba ešte stále vyhráva nad inými možnosťami sobáša. Práve zvyky a tradície robia tento deň krásnym a podčiarkujú jeho dôležitosť.
kokteil_svadobnych_tradicii

Iný kraj, iný mrav. A platí to aj o svadbe. Mladomanželia vo všetkých kútoch sveta prežívajú svoj deň odlišne, originálne, v atmosfére plnej zvykov a obyčajov domáceho prostredia.

 

Slovenská svadba trvá väčšinou 10-12 hodín, od sobotňajšieho poobedia do nedele rána. Najdlhšie oslavujú Gréci. Svadobná veselica trvá dva až tri dni. Oslavuje rodina, blízki i vzdialení príbuzní. Pre grécku svadbu je tradičný tanec Isalaiha, kedy sa nevesta so ženíchom trikrát prejdu okolo oltára a svadobčania ich „krstia“ ryžou a kvetmi.

 

Najobľúbenejším mesiacom vydaja býva práve máj, lásky čas. Taliani sa však tomuto obdobiu vyhýbajú oblúkom, pretože piaty mesiac v roku patrí uctievaniu Panny Márie. Silno náboženskou krajinou je i Portugalsko. Nevesta si vo svoj svadobný deň oblieka bielu čínsku tuniku a zdobí sa pestrofarebnými šperkami.

 

Biela farba symbolizuje pre páry z Ázie nešťastie. Preto sa kórejské nevesty obliekajú do šiat červenej alebo žltej farby. Podobne je to aj s bielou hrdličkou, symbolom spojenia dvoch duší. V ázijskom svete symbolizuje zlo a smútok. Japonskí zaľúbenci sa stávajú mužom a ženou až po vypití prvého z deviatich dúškov saké.

 

V Belgicku si svadobčania najradšej pochutia na zmrzlinovej torte. V Indii býva svadobná hostina veľmi bohatá. Nevesty zvyknú po nej rýchlo pribrať. Manželom to ale neprekáža, pretože plnoštíhlosť je znakom plodnosti a bohatstva. Naši českí susedia zase pozývajú na veselicu svojimi tradičnými koláčikmi. Pečú sa už týždeň pred svadbou a plnia minimálne tromi náplňami. Slúžia ako pozvánka k svadobnému stolu.

 

Mladomanželia zo Švédska môžu na seba v deň sobáša aj žiarliť, hlavne kvôli netradičnému zvyku. Všetci zúčastnení muži musia pobozkať nevestu a ženy zase vybozkávajú ženícha. V Albánsku prežíva nevesta i ženích svoj svadobný deň oddelene. Najviac si užije ženská polovička, ktorá oslavuje tri dni, od piatka do nedele. S manželom sa stretne iba v sobotu večer, kedy si zatancujú spoločný tanec a rozrežú tortu.

 

Najviac svadobných darov dostane určite rodina nevesty v Malajzii. Ženích ich posiela už týždeň před obradom. Deň sobáša začína čajovým rituálom, kedy mladoženáč opäť obdarúva budúcu rodinu. Rodičov si veľmi vážia Poliaci, manželský pár im ďakuje verejne na svadobnej hostine.

Zuzana | 26.8.2011, 09:00