Svadobné koláče – čerešnička na (svadobnej) torte

Koláče sú neoddeliteľnou súčasťou každej svadby. O svadobnej torte nehovoriac. Dámy, ruku na srdce, ktorá z vás nemá rada sladké? A viete, ako správne vybrať koláče na svadobný stôl?
6953182_s

Svadobná torta

Aj v tomto prípade platí staré známe: „Nie je všetko zlato, čo sa blyští.“ Vyparádená torta zvonku ešte nemusí chutiť zvnútra. Je potrebné položiť si otázku, či chcete, aby torta len pekne vyzerala alebo bola aj naozaj chutná. Bohužiaľ, ešte stále je mnoho cukrární, ktoré používajú viac krému a menej cesta, namiesto masla margarín... Torta síce vyzerá nádherne, marcipánom zakryjete nie príliš vábne vnútro. Ako teda skĺbiť skvelú chuť s dokonalým výzorom?

 

- Objednávajte len v cukrárni, kde máte ochutnané koláče a viete, ako pečú.
- Vopred si zistite, či sú schopní upiecť tortu podľa vašich predstáv – na internete, najmä na zahraničných stránkach, nájdete nádherne zdobené torty od výmyslu sveta. Zoberte si so sebou obrázky a zistite, aké sú možnosti cukrárne.
- V ideálnom prípade máte známu šikovnú cukrárku, ktorá vám upečie, čo si želáte, a vtedy sa viete spoľahnúť, že ponúknete svojim hosťom naozaj kvalitný kúsok svadobnej torty.
- Ak nemáte známu cukrárku, popýtajte sa ľudí v okolí, chýry o skvelých a šikovných ľuďoch sa šíria rýchlo.
- V cukrárni žiadajte, aby namiesto margarínu vo vašej torte použili pravé maslo. Torta bude síce drahšia, ale omnoho chutnejšia.
- Kým si vyberiete plnku do torty, skúste sa v cukrárni dohodnúť na ochutnávke koláčov s podobným základom, aby ste vedeli, z čoho torta bude.

 

10038283_s

 

Svadobné koláče

Koláče, ktoré ponúknete svojim hosťom v deň D, majú dôležité miesto vo vašom rozpočte. Budú stáť zrejme veľa, preto aj tu platí, že by ste tiež mali vedieť, čo objednávate a kupujete.

- Urobte si prieskum cukrární, ktoré chcete osloviť.
- V každej z nich sa informujte, či sú schopní vám zabezpečiť dostatočné množstvo koláčov na vašu svadbu.
- Vyberajte podľa toho, čo vám chutí – z každého druhu, ktorý objednáte, by ste mali vopred ochutnať. Nebudete predsa kupovať mačku vo vreci!
- Riaďte sa zásadou: „Menej je viac.“ Predstavte si, že svadobná hostina bude pozostávať z troch, prípadne štyroch chodov. Potom prídu na rad svadobné koláče, a potom druhá večera vo forme bufetu. Nemusíte objednať obludné množstvo koláčov, nebojte sa, že vaši hostia budú hladní, lebo určite nebudú. :) Koláčov by malo byť podľa počtu hostí tak akurát, nič netreba preháňať.
- Keďže torta bude s krémom, ideálne sú „suchšie“ koláče – štrúdľa, krehké čajové pečivo alebo jednoducho, čo si vyberiete, je to vždy na vás.
- Nezabudnite ani na slané koláče. Vhodné sú pagáče alebo iné pečivo z lístkového cesta.
- V tých lepších reštauráciách vám vedia okrem hostiny pripraviť aj svadobné koláče. Skúste sa informovať u prevádzkara, prípadne v kuchyni, keď budete konzultovať svadobné menu.

- Ak nie ste spokojní so žiadnou cukrárňou, je tu ďalšia možnosť. Môžete požiadať členov rodiny z oboch strán, aby vám napiekli. Bude to taký ich svadobný dar pre vás. Od nich predsa koláče poznáte, chutia vám, tak si zaželajte. V tomto prípade budete mať istotu, že všetkým bude chutiť. Nemusia to byť enormné množstvá, stačí málo.

 

9143764_s

 

Výslužka

Toto je špeciálna kategória. Niektorí používajú koláče zo svadobného stola aj ako výslužku. Jednoducho objednajú viac a nechajú ich zabaliť.

- Na spôsob balenia výslužiek sa musíte opýtať, nie v každej cukrárni budú ochotní vám ich pobaliť. V tom horšom prípade ich budete baliť vy alebo vám s tým pomôže rodina, personál či svadobný koordinátor na mieste konania svadobnej hostiny.
- Výslužka sa môže líšiť od koláčov, ktoré ponúknete hosťom na svadbe. Prekvapte ich špeciálnym koláčom, ktorý na hostine nejedli.
- Výslužku nezabudnite odovzdať aj fotografovi, kameramanovi, hudobníkom a ďalším dôležitým ľuďom, ktorí vašu svadbu zmenili na neopakovateľný zážitok. Mali by ste ju odovzdávať osobne.

 

Držíme vám palce a verím, že svadobné koláče sa vydaria podľa predstáv!

 

Foto: 123rf

Lucia | 12.12.2011, 10:00