Vyleťte z hniezda

Osamostatnenie je náročný proces, ktorý prežívajú všetci mladomanželia rôznorodo. Niektorí dokážu vyletieť z hniezda bez akýchkoľvek ťažkostí, ale poniektorým to spôsobí zopár prebdených nocí. Je mnoho aspektov, ktoré zabránia hladkému priebehu.
vylette_z_hniezda

Dovŕšením 18. roku života sa obyvateľ Slovenska stáva občiansky dospelým. Kedy však prichádza stav psychickej dospelosti, kedy bude jedinec schopný odlúčenia od rodičov? Ako opustiť rodičovský dom a začať samostatný život s vaším nastávajúcim alebo vašou nastávajúcou? Osamostatnenie je totiž komplikované pre oboch partnerov. A neraz spôsobuje problémy aj rodičom. Musia sa vyrovnať s faktom, že ich dieťa dospelo na začatie vlastného života, ktorý nebude závislý od ich predstáv, od rodičovskej finančnej podpory a ani od spoločnej domácnosti. Často sa však dopúšťajú chýb, ktorými rozhodnutie svojich detí sťažia. Otec i matka musia pochopiť, že veľkosť rodiča sa ukáže vo chvíli, keď dokáže svoje dieťa zveriť do rúk jeho manžela alebo manželky. Pre čerstvých novomanželov je ale dôležité, aby začali nový život bez rodičov. Ak je akákoľvek možnosť na odlúčenie, využite ju. Spolužitie viacerých generácií totiž v niektorých prípadoch prináša množstvo nechcených a zbytočných konfliktov.

Je mnoho alternatív, ktoré môžete využiť. Nový život v podnájme, vo vlastnom byte alebo i v rodinnom dome. Hlavne si vytvorte súkromie, v ktorom budú platiť pravidlá, ktoré určíte vy a váš partner.

 

Problémy zo strany rodičov

Poznáte pojem materinský komplex? Radí sa k chorobným závislostiam matiek, ktoré nedokážu spracovať fakt, že strácajú svojho syna. Vinu pripisujú neveste, ktorú obviňujú z „krádeže“ ich syna. Táto extrémna závislosť začína už v detstve. Rodičia by mali svoje deti vychovávať k postupnej samostatnosti, ale v tomto prípade ide o opak.

Je dôležité, aby rodičia osamostatnenie svojich detí nevnímali ako útek, ale ako odchod už nie dieťaťa, ale dospelého človeka. Často samotné problémy nastanú až po odchode. Rodičia navštevujú svoje dieťa na dennom poriadku, snažia sa jemu a partnerovi silou-mocou finančne vypomáhať, chodia im variť, upratovať a nikto ich o to vôbec nežiada. Zasahujú do ich nového života a nenechajú, aby si vytvorili samostatný život s vlastnými pravidlami. Snaha o výchovu a starostlivosť o dieťa u nich naďalej pretrváva. Čo robiť v takomto prípade?

nevesta_matka_a_syn

Problémy zo strany „dieťaťa“

Opačným pólom problému sú prípady, kedy sa s odchodom nedokážu vysporiadať samotné deti. Odchod prežívajú ako odlúčenie od bezpečia a zanechanie stabilného rodinného zázemia. S extrémom sa stretávame i v tomto prípade. Oidipovský komplex je označenie synov, ktorí sa v dospelosti nedokážu citovo alebo iným spôsobom odpútať od vlastnej matky. Nastávajúce nevesty, ak ste natrafili práve na tento extrém, potrebujete pevné nervy a neodmysliteľne odbornú pomoc. Matka vášho partnera bude totiž neustále v popredí a bude uprednostňovaná.

Sú prípady, kedy chýba dostatočná odvaha opustiť rodičovské hniezdo. Často to vyplýva z finančnej alebo jednoducho iba z citovej neslobody od rodičov. Mnohokrát pociťujú odlúčenie ako zbytočné, veď bývať s rodičmi im prináša mnoho výhod. Nemusia sa starať o financie spojené s údržbou domácnosti, denne ich čaká teplý obed a rovnako sa nemusia zaťažovať s upratovaním či nákupmi. Na pohodlie, ktoré im vytvorili rodičia, si navykli natoľko, že nepociťujú potrebu postaviť sa na vlastné nohy.

Podobnú chorobnú závislosť odborníci nediagnostikujú iba u mužskej populácie. Rovnako ňou môžu trpieť i ženy, ktoré nezvládajú odlúčenie od otca. V tomto prípade ale hovoríme o komplexe, ktorý Sigmund Freund nazval Elektrin.

 

Aké sú riešenia?

Tieto krajné situácie sú síce zriedkavé, ale nájdu sa jedinci, ktorí nimi trpia. Ako však postupovať, keď natrafíte na partnera, ktorý netrpí extrémnym prípadom závislosti, ale napriek tomu mu odlúčenie spôsobuje problémy?

„Lemra Lemravá“ je názov filmu, v ktorom hlavné postavy hrajú Matthew McConaughey a Sarah Jessica Parker. Jessica má za úlohu vylákať Matta z rodičovského brlohu za vysokú finančnú odmenu od Mattových zúfalých rodičov, ktorí sa usilujú konečne dostať svojho syna z domu. Film alebo realita? Aj podobné prípady sa stávajú.

V reálnom svete sa skôr skúste pozrieť na vec z iného uhla. Komunikujte – správny krok pri objavení prvých príznakov. Zdôverte sa partnerovi a riešte konflikty, problémy spoločne a nie individuálne. Dôležité je, aby medzi sebou komunikovali všetky strany. K problematike sa musia vyjadriť i rodičia či nastávajúci svokrovci. Riešením je vytvorenie kompromisu, ktorý bude vyhovovať všetkým aktérom.

 

Zasiahnite a nenechajte, aby sa problém ďalej prehlboval. Ak však máte pocit, že vaše problémy naberajú na intenzite a vážnosti, vhodným riešením je vyhľadanie odbornej pomoci. Spoločné sedenia či individuálne rozhovory dokážu priam zázraky. Jedno je ale isté, nenechajte ťažkosti bez povšimnutia. Časom totiž získajú inú mieru, a preto neriskujte, že kvôli vašej ľahostajnosti voči skutočnosti stroskotá celý vzťah, nebodaj už manželstvo.

 

Foto: internet

Sabína | 19.3.2011, 09:00