Cudzinec. Nebezpečenstvo alebo pôžitok?

V období často skloňovaného technického vývoja sa hranice krajín mažú. Mnoho ľudí má priateľov a známych po celom svete, na východe, na západe, severe či juhu. Preto „nie je problémom“ do nejakého cudzinca sa aj zamilovať.
zalubeni_zapad_slnka

Študijné pobyty, letné brigády, dovolenky... Dôvod na cestu do zahraničia sa vždy nájde. A keď tam žena stretne lásku, zväčša stráca hlavu... Čo na tom, že je to cudzinec?

Vo vzťahu s cudzincom sa môžete veľa naučiť. Zlepšiť sa v jazyku, spoznať iné kultúry, zvyky a možno aj náboženstvo. Navyše po vašom odchode z krajiny, budete nútené cestovať, ak budete chcieť byť so svojou láskou. Je pravda, že nie všetci zbožňujú cestovanie, ale väčšina žien sa v tom vyžíva. Únik z reality na predĺžený víkend alebo dlhšiu dovolenku už za to stojí, nie?

Pri odlúčení sa vám nemôže stať ani to, že váš vzťah skĺzne do rutiny, užívate si každú minútu, ktorú trávite so svojou láskou a aj hádok je preto menej. Keď už k nejakým dôjde, možno aj „vďaka“ jazykovým bariéram nevyslovíte svoje myšlienky nepremyslene a tým pádom neskôr nemusíte ľutovať. Na druhej strane sa môže stať, že svoje myšlienky nesformulujete správne a dotyčný ich pochopí úplne inak, ako ste mysleli. Vtedy môže dôjsť ku konfliktom. Preto má jazyková bariéra kladné aj záporné stránky. K problému môže dôjsť aj zo strany vašej rodiny (rodičia, starí rodičia...). Staršie generácie neovládajú cudzie jazyky v takom rozsahu ako dnešná mládež. Bez znalosti cudzieho jazyka je to v dnešnej dobe ťažké, dokonca už na základných školách majú deti úplne bežne dva-tri cudzie jazyky.

Pri vzťahoch na diaľku je takisto potrebná dôvera, tolerancia a často aj kompromisy. Chýba pri nich spontánnosť, dôležité je plánovanie.

Život v rôznych krajinách sveta je odlišný. Ak sa rozhodnete pre život v „neutrálnej“ krajine, z ktorej nepochádza ani jeden z vás, ste na tom približne rovnako. Obaja budete žiť v iných podmienkach, v akých ste vyrastali. Ak by ste sa však rozhodli pre život v rodnej krajine jedného z vás, môže nastať situácia, v ktorej sa partner v pre neho cudzej krajine nebude cítiť šťastný a spokojný. Predsudky stále existujú a ak sa na vás ľudia pozerajú čudne len preto, že ste „iný“, zachvátia vás nepríjemné pocity. Vtedy je vhodné pristúpiť na kompromis. Rozumne sa porozprávať a zvážiť, či by nebolo vhodné presťahovať sa.

Iný kraj, iný mrav. Každá krajina má iné zvyky a tradície a aj obyvatelia každej krajiny sa správajú odlišne. Každý je niečím výnimočný, či kladne alebo záporne. My sa postupne pozrieme na cudzincov z rôznych krajín, ich charakteristické vlastnosti a prinesieme vám aj výpovede Sloveniek, ktoré vzťah s cudzincom mali alebo stále majú a sú šťastné.

Lenka  | 21.2.2010, 07:00