Sobáš

Chcete byť spolu na celý život? Chcete byť jeden druhému skutočnou oporou. Sobášom sa váš spoločný život iba začne. Musíte sa rozhodnúť, či ho chcete uzatvoriť na úrade alebo v kostole.
sobas_cirkev_titulka

Manželstvo je v slovenskom rodinnom práve zakotvené ako zväzok muža a ženy, jeho hlavným účelom je vytvoriť harmonické a trvalé životné spoločenstvo, ktoré zabezpečí riadnu výchovu detí. Toto spoločenstvo, založené na právnom vzťahu, je postavené na zásadách dobrovoľnosti a rovnoprávnosti.

 

Civilná i cirkevná forma uzavretia manželstva majú v našom právnom poriadku od 1. júla 1992 rovnoprávne postavenie, po právnej stránke majú rovnakú váhu a dôležitosť a zákon o rodine pre nich stanovuje rovnaké podmienky.

 

Ak snúbenci uzatvoria občiansky sobáš, nemá následný náboženský obrad už žiadne právne následky. Ak uzavrú cirkevný sobáš, nemôžu následne uzavrieť občiansky sobáš. Inými slovami, po občianskom sobáši môže nasledovať cirkevný sobáš, má však už iba povahu obradu, lebo manželstvo už vzniklo občianskym sobášom.

 

Štátny občan Slovenskej republiky môže v cudzine uzavrieť manželstvo pred orgánom Slovenskej republiky na to určeným. Postup pri uzavretí manželstva upravuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine v platnom znení.

 

Ďalej odporúčame:

 

Cirkevný sobáš

Občiansky sobáš


Zdroj: portal.gov.sk

Foto: SITA/AP

eva | 20.7.2012, 15:00 |  Nitra