6 krokov k vašim vysnívaným snubným prsteňom

Je to tu - chystáte sa na výber svadobných obrúčok a zrazu neviete, kde začať. Možností je tak veľa a počet ich kombinácií je prakticky nekonečný... a vy sa s partnerom neviete dohodnúť. Obrúčka je zrkadlom vášho vkusu, vaše oficiálne a prvé spoločné „MY“. Je odrazom dokonalosti a nekonečnosti. Preto si musíte krok za krokom ujasniť, čo by sa vám obom páčilo. Aby sme vám trochu pomohli, prinášame vám návod, ako na kúpu prsteňov, ktoré vás budú tešiť po celý váš život.
titulka_6krokov

1.   Forma/Tvar

 

Zo skúseností klenotníkov je voľba správnej formy a tvaru to najdôležitejšie. Forma rozhoduje na jednej strane o dojme, ktorý prsteň vyvoláva, a o jeho charaktere a na strane druhej podstatne vplýva na komfort pri nosení, ktorý každý človek nemusí vnímať rovnako. Vonkajší tvar vyvoláva obraz, vnútorná forma je v priamom kontakte s prstom. Je teda dôležité, aby ste prišli na to, aký tvar prsteňa sa vám páči, ale takisto je dôležité ho „zažiť“. Povrch aj vnútorná strana môže byť úplne plochá, mierne zaoblená alebo úplne vyklenutá. Skúšaním musíte prísť na to, ktorý typ vám najlepšie vyhovuje.

 

 

2.   Šírka


niessing_6Snubné prstene sa vyrábajú v rôznych šírkach. Momentálne sú v móde masívnejšie a výraznejšie prstene, ale závisí to od konkrétnej ruky ich nositeľa. Je totiž veľmi dôležité, aby ste si vybrali takú šírku obrúčky, ktorá na vašom prste bude pôsobiť prirodzene. Nie je rozhodujúca iba vaša stavba tela, či ste subtílnejšia alebo objemnejšia postava; rozhoduje hlavne vaša osobnosť a váš životný štýl. Rovnaký dizajn prstienka môže vďaka rôznej šírke pôsobiť úplne jemne alebo aj veľmi výrazne a nápadne.

 

 

3.   Materiál a jeho farba

 

Existujú tri základné farby, ktoré nás definujú – farba niessing_10očí, pokožky a vlasov. Všetko ostatné sa od nich už iba odvíja. Keďže farby vnímame veľmi citlivo, treba si veľmi dobre zvážiť, akú farbu tohto dôležitého šperku zvolíme. Ak volíme klasický materiál – teda zlato, tak máme na výber jeho rôzne odtiene - od bielej, šedej, žltej až po ružovú farbu, či už v sýtejších alebo subtílnejších odtieňoch. Ďalším, exkluzívnym kovom je platina vo svojej typickej farbe.
Takisto pri rozhodovaní sa si venujte dostatok času. Vyskúšajte obrúčky rôznych farieb a pozorujte sa v zrkadle: určite na prvý pohľad dokážete vylúčiť prinajmenšom prstienky, ktoré vôbec nezodpovedajú vášmu typu – teda „studené“ alebo „teplé“ odtiene. Takisto treba dbať na to, aby sa obrúčka hodila k vašim ostatným šperkom, ktoré väčšinou nosíte. Nazúfajte, ak sa vášmu partnerovi hodí pravý opak vašej farby – súčasné dizajny sú riešené tak zaujímavo, že aj snubné prstene v rôznej farbe pôsobia ako dvojičky a nikoho nenechajú na pochybách, že patria k sebe. Možno vás zaujmú aj kombinácie viacerých farieb, studených aj teplých tónov, v jednej obrúčke, naprieč alebo pozdĺž prsteňa. Fantázii sa ani tu medze nekladú.
 


4.   Povrch

 

niessing_2Spôsob povrchovej úpravy má obrovský vplyv na vzhľad prsteňa. Ten istý prsteň vyzerá úplne inak s vysokým leskom, a úplne inak s matným pieskovaním. Obrúčka s matným povrchom si zachováva vždy rovnaký vzhľad, pokým lesklý povrch sa mení, zrkadlí sa. Treba mať na pamäti, že akýkoľvek povrch sa nosením časom viac alebo menej zmení. Žiaden kov totiž nie je taký pevný, aby na ňom časom nezostali stopy poškodenia. Ale je tu záchrana: ak by ste mali obrúčku už takú „ošúchanú“, že by stratila svoj pôvab, klenotník vám jej vzhľad môže opäť oživiť opätovnou úpravou.
Nedokonalý povrch vášho snubného prsteňa je prirodzený a je znakom jeho originality – je to znak vášho spoločného začiatku, ktorý zaznamenáva stopy vášho každodenného života.

 

 

5.   Brilianty

 

Vybrúsené zo surového diamantu na 57 faziet, aby takniessing_4 získali schopnosť dokonalého odlesku svetla.

Sú to brilianty, ktoré každému prsteňu dodajú punc výnimočnosti. O to viac to platí pri snubných prsteňoch. Buďte nároční a voľte vždy spoľahlivého klenotníka, ktorý vyrába len šperky s overenými a pravými briliantami.
Klasikou je briliant v prsteni partnerky, ale najnovšie trendy prajú originálnym mužom, ktorí chcú zaujať. Keďže sa nosia po celý život, každú významnú udalosť môžete zaznamenať vsadením ďalšieho briliantu. Vaša obrúčka tak bude rozprávať váš životný príbeh.

 

 

6.   Gravírovanie

 

breuning_10Je väčšinou veľmi osobné, originálne, niekedy tajomné. Tradícia gravírovania je veľmi stará. Jeho techniky sa však do dnešného dňa veľmi zdokonalili. U niektorých klenotníkov alebo značiek máte na výber rôzne typy písma alebo symbolov, niektorí vám dokonca na kov prenesú váš vlastný rukopis. 

 


Sme radi, ak sme vám aspoň trošku pomohli, aby ste spolu s nami krok za krokom zistili, aké sú tie vaše snubné prstene. Ak potrebujete trochu inšpirácie z dielne svetových aj našich klenotníkov, kliknite na najväčšiu galériu svadobných obrúčok na webe!

Viete, na ktorom prste ich budete nosiť? O tom, čo hovoria tradície, ale aj niečo viac vám prezradí náš ďalší článok. 


Náš tip: Tak ako vám prstene budú prinášať radosť po celý život, takú istú radosť by ste mali mať pri ich výbere. Preto sa nenechajte stresovať a ako všetko ostatné počas organizácie vašej svadby, ani výber vašich „naj“ snubných prsteňov by nemal byť šitý horúcou ihlou.

 


 

Zdroj a foto:
Niessing
Breuning
Foto na titulke:

August Gerstner


Publikované: 24.3.2011

eva  | 25.2.2014, 10:00