Zimná svadba – rozprávka v snehovom objatí

Snívate o svadbe počas zimných mesiacov, keď príroda spí zakrytá bielou perinou? Spojiť život so svojou láskou môžete aj počas najrozprávkovejšieho obdobia v roku. Svadba v zime má svoje čaro...
nevesta_zimna_svadba_01

December, január, február nie sú zväčša mesiacmi, ktoré budúce nevesty považujú za atraktívny termín uskutočnenia svojej svadby. Sú však medzi nami i tie, ktoré túžia kráčať po snehobielom koberci v rovnako sfarbených šatách a chcú sa stať manželkami, keď zovšadiaľ sála láska a teplo rodinného krbu práve v zimnom období.


Aj svadby v zime majú svoje čaro. Jediné, čo človek nedokáže ovplyvniť, je počasie. Šarapatu dokáže narobiť snehová víchrica alebo poľadovica na ceste. Ak však mladomanželom vo svadobný deň svieti slnko, sneh sa ligoce a mráz jemne šteklí líca budúcej nevesty, romantická atmosféra dňa je zaručená. Nehovoriac o tom, že svadobné fotografie z prírodného „ateliéru“ budú pokladom a pýchou svadobného páru.

nevesta_zimna_svadba_02

Svadobní experti tvrdia, že svadba v zimnom období má hneď niekoľko výhod. „Nemusíte plánovať rok dopredu, lebo určite nájdete voľný termín aj v kostole alebo aj na matrike. Ďalším pozitívom je, že vybraná kapela, reštaurácia, starejší, fotograf, kameraman atď. nebudú v zime takí zaneprázdnení, dokonca možno dostanete aj zľavy a svadbu urobíte s oveľa menším rozpočtom, ako by ste robili v lete,“ radí svadobná koordinátorka Silvia Körösová. Pozor by ste však mali dať na výber termínu svadby. „Neodporúčam svadbu na Vianoce. Niektorým pozvaným by to možno nevadilo, ale väčšina ľudí tieto sviatky chce stráviť v kruhu svojej najbližšej rodiny,“ upresňuje.

 

nevesta_zimna_svadba_03Výrazným prvkom svadobnej výzdoby by mali byť sviečky – na stoloch, v sále, na schodoch, v oknách... Vyvolajú nielen pocit tepla, ale aj tú pravú romantickú atmosféru. Problémy by mohli nastať pri výbere kvetov. Nie všetky znesú chladné počasie a hodia sa tematicky k obdobiu, v ktorom sa svadba koná. Berte takisto na vedomie, že ceny živých kvetov sú v zime vyššie. Medzi obľúbené patria kálie, amarylis, ľalie, frézie alebo orchidea. Kvety použité vo svadobnej kytici by mali byť aj súčasťou dekorácií. Na výzdobu sály sú vhodné aj črepníkové kvety. Neviete akú farbu dekorácií si vybrať? Podľa pani Körösovej môžeme priniesť trochu tepla aj do studenej zimy. Ako? „Milovníci prírody si môžu vybrať zelenú alebo červenú farbu, ktoré symbolizujú jedličky a červené bobuľky. Romantické nevesty sa môžu držať bielej alebo jemnej bledomodrej farby, ktoré nám pripomínajú sneh a ľad. Kto chce mať honosnejšiu výzdobu, nech si vyberie medzi striebornou a zlatou,“ vysvetľuje. Jedinečnou dekoráciou svadby v zime môže byť aj ľadová socha.

 

Počas zimy by ste určite nemali riskovať svoje zdravie ani imunitu svadobčanov. Neodporúča sa svadobný obrad vonku. Hostina v uzatvorenom priestore je pohodlnejším riešením aj napriek tomu, že stany sa dajú vykúriť. Oblečenie budúcich manželov by takisto malo byť vybrané s ohľadom na počasie v daný termín sobáša. Ženích v obleku by mohol najmä počas presunu do kostola či svadobnej sály využiť teplý kabát a šál. Nevesta by sa mala pred chladom chrániť teplou štólou alebo bielym kožuchom. Veľký dojem na svadobčanov, a zároveň pocit pohodlia a tepla, navodia rukavice a biele elegantné čižmy. Tvár a účes nevesty ochráni pred studeným vetrom závoj.

nevesta_zimna_svadba_04

Ak chcete byť originálnou nevestou, stavte na netradičný spôsob svadobnej dopravy. Na úrad, do kostola i na svadobnú hostinu sa môžete nechať priviezť na saniach ťahaných bielymi koňmi. Tento nápad sa dá zrealizovať v prípade, ak je krajina obdarená štedrou snehovou nádielkou. Romantická jazda na saniach po boku milovaného á la Nastenka a Ivan z Mrázika bude krásnou spomienkou na váš svadobný deň.

 

Foto: Daniela Kočková

Zuzana  | 25.1.2011, 12:00