Priebeh evanjelického sobášneho obradu

Sobáš je pre snúbencov veľkým dňom, keď sa rozhodnú spojiť svoje životy pred Bohom. Priebeh sobášov sa však líši od druhu cirkvi. A my sa v nasledujúcich riadkoch bližšie pozrieme, ako prebieha evanjelický obrad.
evanjelicky_obrad2

V dostatočnom časovom predstihu, aspoň jeden-dva mesiace pred sobášom, je potrebné, aby snúbenci navštívili evanjelického farára či farárku cirkevného zboru v mieste uzavretia manželstva a dohodli termín sobáša. Pokiaľ nemá aspoň jeden partner trvalé bydlisko v mieste uzavretia manželstva, je potrebný súhlas od evanjelického farára (farárky) cirkevného zboru, v ktorom má evanjelický partner trvalé bydlisko. Dobré je priniesť so sebou Svedectvo o krste a konfirmácii (to platí pre evanjelického partnera).

Keď majú snúbenci dohodnutý termín sobáša, potom navštívia matričný úrad v mieste uzavretia sobáša s platnými dokladmi: občianskymi preukazmi a rodnými listami a vyžiadajú si tlačivo - žiadosť o uzavretie manželstva. Vyplnené tlačivo si dajú overiť na tej istej matrike a podpísané ho prinesú na evanjelický farský úrad, kde budú oboznámení s duchovným obsahom a významom sobáša, s postupom pri sobášnom obrade, prípadne s inými sobášnymi zvyklosťami v danom cirkevnom zbore.

Cirkevnému sobášu predchádza povinná pastorálna príprava. Svedkami pri sobáši majú byť plnoletí konfirmovaní evanjelici (minimálne jeden zo svedkov). V období adventu (štyri týždne pred Vianocami) a ani v období pôstu (šesť týždňov pred Veľkou nocou) sa v evanjelickej cirkvi nezvyknú uzatvárať manželstvá.

Sobášny obrad má niekoľko podôb príchodu do chrámu Božieho. Najčastejším z nich je najprv príchod ženícha pred oltár v sprievode väčšinou svojej matky alebo blízkej osoby, napríklad družičky, za svadobného pochodu. Pred oltárom počká na svoju vyvolenú nevestu, ktorá prichádza v sprievode väčšinou otca alebo brata. Potom snúbenci stoja spoločne pred oltárom.

 

evanjelicky_obrad3

 

Po doznení svadobného pochodu miestny farár (farárka) privíta snúbencov a svadobných hostí. Po privítaní sa prihovorí k snúbencom sobášnym príhovorom na základe biblického textu. Po sobášnom príhovore nasledujú sobášne otázky v tomto znení: „Milí snúbenci! V žiadosti o uzavretie manželstva ste uviedli, že vám nie je známa žiadna okolnosť, ktorá by prekážala uzavrieť vaše manželstvo. Poznáte navzájom svoj zdravotný stav a dohodli ste sa na spoločnom priezvisku (uvedie sa). Keďže všetky náležitosti pre uzavretie manželstva sú splnené, pýtam sa vás, milý brat (uvedie sa meno) chcete s tu prítomnou (uvedie sa meno) dobrovoľne uzavrieť manželstvo? Snúbenec odpovedá: „Áno.“

Farár (farárka) sa potom pýta snúbenice: „Pýtam sa vás, milá sestra (uvedie sa meno), chcete s tu prítomným (uvedie sa meno) dobrovoľne uzavrieť manželstvo? Snúbenica odpovedá: „Áno“. Farár (farárka) ďalej pokračuje otázkami: „Sľubujete žiť vo svojom manželstve tak, ako to od kresťanských manželov vyžaduje sám Pán Boh vo svojom slove, sľubujete? Snúbenci spolu odpovedajú: „Sľubujeme.“ a „Chcete tento svoj sľub pred Pánom Bohom a v prítomnosti týchto kresťanských svedkov potvrdiť slávnostným sľubom, chcete?“ Odpoveď: „Chceme“.

Po sobášnych otázkach a vypovedaní slova „Áno“ nasleduje slávnostný sľub, keď sa prítomní postavia a snúbenci pokľaknú pred oltárom, podajú si pravé ruky a hovoria za farárom (farárkou) nasledovné slová. Najprv ženích: „Ja, (uvedie meno), slávnostne na svoju česť a kresťanskú vieru sľubujem pred trojjediným Pánom Bohom: Otcom, Synom i Duchom Svätým, a pred prítomnými kresťanskými svedkami, že teba, (uvedie meno), rodená (uvedie), ktorú som si dobrovoľne vyvolil za manželku, neopustím ani v biede, ani v chorobe, ani v šťastí, ani v nešťastí, ani v nedostatku, ale budem ťa milovať, o teba sa starať, vernosť ti zachovávať a tak, ako to Pán Boh vo svojom slove prikazuje, s tebou verne nažívať až do smrti.“ Po ženíchovi rovnako sľub zloží nevesta.
A potom obaja spolu hovoria takto: „Tak nám pomáhaj trojjediný Boh: Otec, Syn i Duch Svätý, na veky požehnaný. Amen."

 

evanjelicky_obrad1

 

Po sľube nasleduje vyhlásenie a požehnanie manželstva. Farárka (farár) hovorí: „Vaše manželstvo, ktoré ste práve uzavreli, ja služobník Boží a Kristov, mocou svojho úradu požehnávam a za riadne kresťanské manželstvo vyhlasujem. Robím to v mene Boha: Otca, Syna i Ducha Svätého (vo vzduchu urobí kríž).“ Ďalej pokračuje s prosbou (pričom položí ruky na ich spojené ruky): „Požehnaj vám Hospodin zo Siona!“ a s napomenutím Pánovho slova: „Čo Boh spojil, človek nerozlučuj! Amen.“

Po požehnaní nastane chvíľa, keď si manželia vymenia obrúčky. Obrúčky sú symbolom nekonečnej lásky, a preto aj farárka (farár) pri odovzdaní obrúčok hovorí nasledovné slová: „Nech vám tieto obrúčky stále pripomínajú, že patríte v manželstve jeden druhému. Ako ony nemajú konca, tak nech sa nikdy neskončí vaša láska.“
Na rad prichádza manželský bozk. Po požehnaní manželstva a bozku si manželia a prítomní hostia vyprosia Božie požehnanie, pomoc a vedenie v modlitbách pre ich spoločný život.
Na záver sa podpíše zápisnica a nasledujú gratulácie.

 

Článok vznikol v spolupráci so zborovou farárkou Mgr. Erikou Hlačokovou, ďakujeme.

 

Foto: archív Mgr. Eriky Hlačokovej


Martina | 18.3.2011, 08:00