Na medové týždne za Železnou dámou

Že je Paríž mesto lásky, o tom niet žiadnych pochýb. Celoročne. Na jar sa všetko prebúdza k životu, v lete sú úžasné dlhé nočné prechádzky, na jeseň hrá Paríž farbami a v zime sa tu cítite ako v zasneženej rozprávke. Ak rozmýšľate, kam vycestujete na svadobnú cestu, najromantickejšie mesto na svete azda nemá konkurenciu.
pariz4

Nie je nič príjemnejšie, ako baliť kufre na dovolenku. Možno ešte, ak ich balíte na medové týždne. Zabaľte si len to najnutnejšie a ostatné si kúpte. V Paríži sú dvakrát ročne neuveriteľné výpredaje, spravte si radosť a s parížskou ležérnou eleganciou sa budete cítiť famózne. V modernej časti La Défense, ktorú sa určite oplatí vidieť, nájdete rozsiahly trojposchodový obchodný dom.


 

pariz2

Paríž nie je závod. Nezaslúži si, aby ste sa bezhlavo odfotografovali pred každou pamiatkou a preleteli jeho podstatu len tak po povrchu. Zavrite oči, poriadne sa nadýchnite a nechajte znieť tóny jeho melódie. Prechádzajte sa popri Seine hodinu aj dve, sledujte architektúru, mosty či chodník, po ktorom práve idete. Jazdite metrom, pite víno a ľúbte.
Začnite raňajkami na Champs Elysées, prejdite sa pomaly až k Notre Dame a spravte si v parku piknik. Veď to sa teraz nosí. Zájdite do galérie moderného umenia Centre Pompidou a sledujte obrazy Picassa alebo Daliho, inštalácie 21. storočia a alternatívne umenie.
Po zotmení sa oplatí vidieť magicky vysvietený Louvre. Romantická je aj plavba loďou, takzvanými Bateaux Mouches. Na výber je tradičný okruh s výkladom vo viacerých svetových jazykoch, alebo plavba s obedom či večerou. Nalodiť sa môžete pod Eiffelovkou, ktorá, mimochodom, každú hodinu predvádza perfektnú svetelnú šou. Túto zimu sa rozhodli prvé poschodie Železnej dámy premeniť na klzisko.

Paríž nikdy nespí. Zájdite na koncert, napríklad do klubu La Fleche D’Or a možno naďabíte na kapelu Concorde. Tá vás ponúkne takou dávkou hudby, že keď prehltnete aj to posledné sústo, bude vám ľúto, že ste ho nemohli požuť aj na vlastnej svadbe.

pariz


Doprajte si po dlhom dni večeru v jednej z kaviarní. Áno, v jednej z  kaviarní. Napríklad Café des Officiers na námestí Place Ecole Militaire ponúka rozprávkové cestoviny, šťavnaté stejky či lahodného lososa so zelenou fazuľkou. Objednajte si rozlievané víno v karafe a sladký dezert. Na počudovanie, za túto romantickú hostinu nezaplatíte oveľa viac, ako by ste zaplatili u nás. A verte mi, francúzsku kuchyňu si zamilujete veľmi rýchlo.


pariz5Medzi najlákavejšie atrakcie pre zaľúbených patrí Pont des Arts – Most umelcov. Milenci z celého sveta naň pripínajú visiace zámky so svojimi menami na znak večnej lásky. Kľúč symbolicky hádžu do Seiny a od roku 2008 pripevnili na tento most vyše 1600 zámkov. Zaujímavosťou je tiež Le mur des je t’aime – Múr lásky na Montmartri. Stena v malebnom parku popísaná vyznaniami lásky vo viac ako dvestopäťdesiatich jazykoch je dielom Frederica Barona a Claire Kito a je tradičným miestom zaľúbencov. 

pariz3


Azda každý hotel v Paríži ponúka svadobný apartmán. No keď si vyberiete nenápadný, no s krásnym výhľadom, nielenže sa budete cítiť ako doma, ale je možné, že stretnete niektorú z hviezd filmového plátna. No nie je fantastické povedať, že ste v hoteli bývali s Harrisonom Fordom, ktorý tam práve natáčal svoj nový film?

pariz1


Hovorí sa, že každá návšteva hlavného mesta Francúzska je romantická. Oslávte tu svoju lásku, bavte sa a uvidíte, že na tento výlet vám ostanú spomienky na celý život. Donc, au revoir a Paris !

 

Foto: nevesta.sk

 

Saša | 5.4.2011, 10:30