Kráľovsky pôvabné svadobné torty

Odkedy je torta tortou, drží si punc vznešenosti a slávnosti. Samozrejme, veď sa nepiekli hocikedy. Ak sa však chceme baviť o naozajstnom sladkom veľdiele, musíme nazrieť pod pokrievku kráľovských šéfcukrárov. Posúďte samy, či sú kráľovské torty patrične dokonalé.
torta_3

V Európe ešte pred niekoľkými storočiami panovali iba kráľovstvá. Väčšina sa rozdrobila na menšie a vytvorila súčasné štáty, väčšinou republiky. No zopár starých tradičných monarchií predsa len zostalo. Kráľovské mandáty sa dedia a korunovácie sú skoro také obľúbené ako kráľovské svadby. Medzi korunovačné klenoty síce torta nepatrí, no na kráľovskej svadbe si pozornosť zaslúži. 

Medzi európske monarchie patria: Španielsko, Holandsko, Belgicko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Andorra aj Monako. No pomedzi tieto mediálnym svetom otriasa jedna z najstarších, Veľká Británia. Britské kráľovstvo píše svoju históriu od 9. storočia. Na prvú kráľovskú nevestu si však pamätať nemusíme. Veď v tej dobe fotografie neboli ešte ani vo hviezdach a dvorný maliar svadobnú hostinu zvečniť nestihol. Takže relevantná zmienka o najstaršej britskej kráľovskej torte nám nie je známa. Môžeme sa ale vrátiť o pár desaťročí dozadu, aby sme sa presvedčili či princezná Diana alebo dokonca kráľovná Alžbeta II. tromfli svojimi svadobnými sladkosťami Kate Midleton.


Čím viac, tým lepšie. Aspoň na tie časy

 

kralovske_torty_alzbeta_1

 

Súčasná britská kráľovná Alžbeta II. sa vydala za princa Philipa 20. novembra 1947. Vtedy mala 21 rokov. Vybrala si dlhé bielostrieborné šaty so zdobením, ktoré dopĺňala vlečka po zem. Svadobnej hostiny sa zhostili najlepší vtedajší šéfkuchári. Podnos svadobnej torty bol mohutný, držal až šesť stupienkov. Preumelkované korpusy zdôrazňovali kráľovskú pompéznosť. Viktoriánskej výzdobe na vrchole dominuje soška rytiera na koni. Pravdepodobne symbolizovala vedúce postavenie kráľovského páru v spoločnosti. Z torty sa najedli približne dve stovky hostí. Ostatným pozvaným ponúkli iné svadobné zákusky, keďže svadby sa zúčastnilo podstatne viac pozvaných.


kralovske_torty_alzbeta_2

 

V jednoduchosti je krása
Diana, princezná z Walesu, sa s princom Charlesom zosobášili 29. júla 1981. Diana bola ako jej svokra na vydaj celkom mladá, mala len 20 rokov. S princom sa poznali zo stretnutí vyššej spoločnosti. Ich svadobné prípravy trvali podobne, ako u Kate s Williamom, niekoľko mesiacov. Dianine svadobné šaty boli naozaj slávnostné – hodvábne, zdobené perlami. Svadobné menu pripravili renomovaní šéfkuchári z celého sveta.

 

kralovske_torty_diana_1

 

Tortou však Diana dala najavo svoju neutíchajúcu skromnosť. Nechala sa inšpirovať kráľovnou a vylepšila sladkú predchodkyňu. Vynechala zbytočné ozdôbky a stavila na jednoduché polevové korpusy. Päťposchodovú tortu oživila kytica svadobných kvetov.

 

kralovske_torty_diana_2


Najočakávanejšia kráľovská udalosť
Kate Middleton spečatila svoj zväzok s princom Williamom dnes 29. apríla 2011. Windsorský párik si svoje áno povedal pred očami miliónov divákov. Ich svadobné prípravy sa pretriasali médiami mesiace dozadu. Spoznali sme zaujímavé kolekcie svadobného servisu, z ktorého sa však hostina podávať nebude. No Kate s Williamom, už ako manželia, si z funny tanierov môžu vychutnať raňajky či večeru. Vďaka rádiám sme si vypočuli pieseň od Georga Micheala, ktorú napísal práve kráľovskému páru. Okrem iného, sme sa dozvedeli, že Kate svojim kamarátkam radosť hádzaním kytice neurobí. V skratke, kráľovskou svadbou žije celý svet. Párik si počas príprav neoddýchol, všadeprítomným objektívom paparazzov nemal šancu uniknúť.

 

Aktualizované:


Viac o svadobnej róbe Kate Middleton si prečítejte tu.

Viac o svadobnej torte si prečítajte tu.


 Foto: Internet

Simona  | 29.4.2011, 16:00