Máj, čas svadieb a špargle

Koniec jari je moje obľúbené obdobie. Všetko kvitne, vonku je príjemne teplo, deň je citeľne dlhší a dá sa konečne sedieť na tráve... Spolu s prírodou sa aj gurmáni prebúdzajú zo zimného spánku a s radosťou očakávajú prvé sezónne suroviny po dlhej zime. Chutia a voňajú totiž ako naozajstné jedlo: májová bryndza, čerstvá pažítka, mladé zemiačky, červené reďkovky, čerešne májovky, rebarbora, mladý hrášok. Avšak „kráľovským párom“ májových dní je určite špargľa a jahňacina. Ak ste si naplánovali svadbu na apríl či máj, určite odporúčam zaradiť ich do svadobného menu.
fillet_asparagus

Ako na špargľu
Špargľa je svojou lahodnou chuťou ideálnou prílohou k mäsu. Mladá zelená špargľa začína skôr a je ideálna na rýchle ogrilovanie, blanšírovanie a zapekanie do slaných koláčov (quiche). Fantasticky sa hodí k hovädzím steakom, je výborná ako súčasť šalátov. Nepotrebuje žiadne prehnané dochucovanie, stačí trochu masla či olivového oleja, soli, korenia a citrónovej šťavy.
Biela špargľa má maslovejšiu chuť, podáva sa najčastejšie varená v slanej vode so štipkou cukru a najlepšie vynikne s holandézou (sauce hollandaise) a baby zemiakmi s petržlenovou vňaťou. Ako príloha je skvelá k svetlejšiemu mäsu, rybám či varenej šunke.
Určite odporúčam vyskúšať jemnú krémovú polievku z bielej špargle so šumivým vínom a špargľovými špičkami, hotová delikatesa.


Jahňacie
O jahňacom mäse som už písala ako o trendovej súčasti svadobných menu. Má charakteristickú chuť, ktorú mnohí považujú za delikátnu, iní za príliš výraznú. Rozhodujúca je samozrejme jeho príprava a zručnosť šéfkuchára. Pokiaľ zvolíte pomaly pečené jahňacie na víne, rozmaríne či s olivami, mäso sa bude úplne rozpadávať a natiahne všetky chute výpeku. Alternatívou steakov sú jahňacie kotlety, väčšinou sprudka ogrilované a podávané medium až medium-well. Pri tejto úprave vynikne pôvodná chuť jahňaciny, čo určite ocenia fajnšmekri. Ako príloha sa k jahňacine výborne hodí grilovaná zelená špargľa, kukuričná polenta, alebo listový špenát so smotanou a troškou dijonskej horčice.

 

shutterstock_42751423


A teraz to hlavné
Poviete si, no dobre, ale my robíme svadbu pre 70 hostí, bude kuchár schopný pripraviť 70 steakov naraz? Nebude to iné, ako keď si dám napr. špargľu s holandézou v a la carte v reštaurácii?
Záleží len na vás. Ak si zvolíte skúsených profesionálov, budú presne vedieť, akú gastrotechniku a nuansy v servise využiť. S ľuďmi treba hovoriť, diskutujte preto priamo s kuchárom či managerom reštaurácie, hotela či cateringovky. Pýtajte sa na všetko, čo vám napadne, určite vám budú ochotne odpovedať na vaše otázky. A možno sa pri tom dozviete aj čosi zo zákulisia príprav vášho svadobného menu a bude to ďalší z príjemných a netradičných zážitkov spojených s vašou svadbou.


 

Foto: Sharkam V.I.P. Catering 

Nina Lovasová | 6.5.2011, 08:30