Svadobná hostina: Ako si vybrať správneho DJ-a

Hostia na parkete zanietene tancujú. Sukne sa vlnia vo víre tanca, páni povoľujú kravaty. Chytľavé melódie nenechajú nikoho nehybne sedieť či stáť. Mnohí sa veselia až do bieleho rána. Veď predsa oslava bez hudby je ako obyčajné stretnutie. Aj takáto je vaša predstava dobrej zábavy?

Ako_si_vybrať_spravneho_DJ_2.JPG

Vybrať si svadobného DJ-a je ťažkou skúškou predsvadobnej prípravy, ale nebojte sa. Veď všetci vaši hostia neovládajú tanec na profesionálnej úrovni, ale ide im o poriadnu zábavu, nevešajte preto zbytočne hlavu.

Ale pekne po poriadku. Výber DJ-a netreba podceniť. Nestačí len „kliknúť“ gombík a zábava je na svete. Preto postupujte zodpovedne a nevpustite k DJ pultu pregélovaného chlapca v rozopnutej košeli, so slnečnými okuliarmi, ktorý bude nečinne stáť a púšťať jednu „odrhovačku“ za druhou. Ak teda nechcete byť na dedinskej diskotéke...

 

Rady od priateľov a známych sú správnou voľbou Prípadne sa porozprávajte s niekým, kto už má svadbu za sebou. Jeho rady budú pre vás nad zlato, lebo najcennejšie sú osobné skúsenosti. Kontakty na DJ-ov sa dajú nájsť aj na internete. Vyhľadajte si vždy však viacerých a preverte ich rozličnými otázkami. Nech vás nenachytajú násťroční tínedžeri bez väčších skúseností, alebo agentúry, ktoré nie vždy konajú v záujme klienta a často ani osobne nepoznajú odporúčaného DJ-a. Na pamäti majte zodpovednosť a profesionalitu ponúkaných služieb. „V dnešnej dobe sa už nedá zladiť dobrý DJ a lacný DJ. Preto by sa snúbenci nemali dať zlákať nízkou cenou. Či je svadba veľká alebo malá, je to úplne jedno. Musím odviesť kvalitný výkon aj pre zopár jednotlivcov,“ priznáva profesionálny DJ Benny, ktorý „hral“ na rôznych významných slovenských svadbách.

 

dj_upr_7

 

A čo by ste mali o svojich kandidátoch nepochybne vedieť?

Opýtajte sa ich, koľko svadieb odohrajú ročne, aké majú technické vybavenie a v akej cenovej relácii svoje služby ponúkajú. Majú v čase vašej hostiny naplánované aj iné akcie? A čo program a prestávky? Buďte na všetko pripravení. Nespoliehajte sa len na zapísané meno a telefónne číslo vo vašom diári. Pri osobnom stretnutí sami vytušíte, či je pre vás ten „pravý“. Nebojte sa telefonicky komunikovať s vybratým adeptom. Pozor! Mail nie je vhodný komunikačný prostriedok na zistenie množstva informácií. Snažte sa zistiť čo najviac, aby ste predišli prípadným nedorozumeniam. Čo urobí váš DJ v prípade, ak ochorie alebo mu zlyhá technika? Vie pracovať aj s hovoreným slovom?

 

dj_upr_6

 

Suma za hudobnú produkciu sa vypočítava podľa technickej náročnosti a za môj osobný výkon. Vo finálnej vykalkulovanej cene je honorár DJ-a, odmena technikovi a vodičovi v jednej osobe, použitie zvukovej, svetelnej aparatúry a efektov, doprava, montáž a demontáž techniky. Štandardne ponúkam 60 000 skladieb v archíve hudby, niekoľkonásobné telefonické konzultácie a zostavenie scenára a predprípravu chodu celej svadby, mixovanie hudby, moderovanie akcie sprievodným slovom. V prípade záujmu aj súťaže a hry pre svadobčanov,“ predstavuje svoje služby DJ Benny.
Najviac DJ-ov uprednostňuje pevnú taxu za niekoľko hodín. Nadrámec dohodnutých hodín sa pripláca. A, samozrejme, aj pri využití špeciálnych efektov. Nízke ceny sú mnohokrát veľkým lákadlom, no môžete sa pekne popáliť. V tomto prípade si DJ-i účtujú viac za dopravu, osvetlenie, techniku či moderovanie. Takže si dávajte pozor.

 

dj_upr_1

 

Akokoľvek by bol DJ tým najlepším a najskúsenejším človekom, keď nemá dostatočnú kolekciu hudby, neuspeje. Široký výber zo všetkých žánrov (rock ´n´ roll, pop, swing, R&B, klasika, ľudové piesne, Repete skladby, nové hity súčasnosti) sú silnou zbraňou. Svadobnej hostiny sa poväčšine zúčastnia takmer všetky vekové kategórie, od vašej starej mamy, tancuchtivého strýka, sesterníc a bratrancov, pojašených detí, dojatých rodičov a zabávajúcich sa súrodencov. Žánrom sa medze nekladú. Spravte si chvíľku čas a prekonzultuje i zostavenie playlistu (hraných skladieb). Spoločne s DJ vytvorte scenár, ozvučenie i osvetlenie podľa vašich predstáv. Dôsledný DJ nezabudne ani na technickú predprípravu s personálom, ktorý pomáha pri príprave a pri priebehu svadobnej hostiny.

 

dj_upr_4

 

Dj Benny vždy sprostredkuje technické požiadavky snúbencom, ktorí ich referujú na mieste svadobnej hostiny. "Pokiaľ snúbenci organizujú svadbu zo zahraničia, tak sám preberiem komunikáciu na seba a všetko dohodnem s prevádzkou, kde sa bude hostina konať. Ale ide tu aj o zodpovednosť druhej strany, pokiaľ sľúbia, dokonca podpíšu zmluvu, že všetko bude pripravené tak, ako sme sa dohodli a potom to tak nie je, vznikne veľký problém." K najdôležitejším podmienkam patrí zabezpečenie elektriky. "Ja žiadam 2-krát 220 voltov - jedna fáza na zvuk a jedna na svetlo, resp. 380 voltov."

Sú snúbenci, ktorí svojich hostí poznajú aj po hudobnej stránke. Väčšinou boli na podobnej akcii a presne vedia, ako a na čom sa najviac spolu zabávali. Podľa toho treba zvoliť aj výber piesní. DJ Benny dáva snúbencom možnosť výberu konkrétnych skladieb - teda playlistu. "Jediná podmienka je, aby mi playlist dodali minimálne 2 týždne pred svadbou. Taktiež je možnosť zostaviť si aj blacklist so skladbami, ktoré si neželajú, aby na svadbe odzneli."
Ak neviete svojich hostí odhadnúť, potom zvoľte radšej hudbu, ktorá vie zastúpiť každý žáner. A inokedy zase nezovšeobecňujte. Nemyslite si, že keď nemáte vy radi určitý žáner, nebudú ho mať radi ani ostatní. Veď ak nechcete, nemusíte tancovať, napríklad, na ľudové piesne. Čas môžete venovať hosťom, ktorí momentálne netancujú. Vaši drahí vašu spoločnosť určite ocenia. V každom prípade, kvalitný DJ by mal vedieť rozpoznať, na čo chcú hostia tancovať a na druhej strane, čo ich nepoteší.
 

dj_upr_5


Nielen rozhlas hrá na želanie. Ak chcete potešiť svadobčanov, pripomeňte DJ-ovi, aby hral aj na želanie prítomných hostí. Takéto piesne pomáhajú udržiavať dobrú náladu a zábavu jednotlivých hostí. To sa s obmedzeným repertoárom nepodarí. DJ Benny rieši situácie dohadovania piesní pri mixpulte vopred, stanovením zodpovednej osoby (napríklad starejší, alebo koordinátorka), ktorá bude prijímať všetky požiadavky na DJ-a - to znamená stíšenie hudby, pesničky na želanie a podobne a následne ich DJ-ovi sprostredkuje.

Uprednostnite komunikatívneho, spoločenského a sympatického DJ-a, ktorý sa nestratí v žiadnej situácii. Na mnohých svadobných hostinách sa totiž zhosťuje aj úlohy konferenciéra. Komentuje udalosti svadobného dňa, napríklad, privítanie hostí, prvý tanec, prípitok, či odhodenie kytice a svadobné zvyky. DJ, ktorý rozprúdi krv v žilách svadobčanov, je tou správnou iskrou zábavy.

 

dj_upr_2

 

A ako prebieha po hudobnej stránke svadobná hostina?
"Keď vchádza pár do svadobnej sály, znie jemná klavírna hudba, ako podfarbenie. Pokiaľ majú  predslov zamestnanci hotela, hrá jemná nerušivá inštrumentálna hudba. Nesmie zostať ticho, to by bolo nevhodné. Aj počas večere volím klavírnu hudbu v kombinácii so saxofónom, alebo španielskou gitarou, či akordeónom. Najdôležitejšia skladba pre novomanželov je po večeri tá, na ktorú budú tancovať svoj novomanželský tanec. Pokiaľ si pár nevybral konkrétnu skladbu, odporučím im valčík alebo "slaďák". Následne po odohraní úvodnej skladby vyzvem na parket svadobných rodičov, pri ďalšom valčíku sú už na parkete svadobní hostia a rozbieha sa prvé tanečné kolo. Potom volím skladby ráznejšieho tempa, ale nie príliš rýchle, keďže len pred chvíľou sa dokonzumovala večera. Po prestávke, ktorá by nemala byť veľmi dlhá, aby hostia "nevychladli", sa tempo postupne zrýchľuje. Obľúbené je striedanie štýlov - slovenského a zahraničného oldies. Čím bližšie je ráno, tým je repertoár súčasnejší," popisuje zábavu DJ Benny. Zvyčajne sa svadobná zábava končí o 4. hodine rannej, ak si nevesta so ženíchom neobjednajú nelimitovaný čas zábavy, ktorý je, samozrejme, odzrkadlený v cene za kompletné služby.

 

Pokiaľ chcete mať svoju svadbu v deň „D“ bez stresov, je nutné prebrať s DJ-om podrobne všetko vopred. Budete si istí každým krokom a pripravení na rôzne situácie. Posledným, no zato najdôležitejším bodom plánovania, je písomná zmluva s DJ-om, v ktorej sú presne stanovené podmienky. A nič vám už nestojí v ceste pretancovať s vašimi hosťami celú svadobnú noc.

 

Z poskytnuté informácie ďakujeme DJ-ovi Bennymu.

 

Foto: DJ Benny


Mária | 26.5.2011, 09:30