Vyčarujte si antickú svadbu

Svadobný obrad v období antiky bol významnou udalosťou, oslavou lásky, harmónie a spojenia dvoch milujúcich sa duší. Ak vám učaroval príbeh o svadobných prípravách budúcej nevesty Ariadne a Grécko pre vás nie je len dovolenkovou destináciou, dozviete sa, ako si antiku vyčariť aj dnes.
saty_antika2

Pre antiku je typická jednoduchá krása plná harmónie a presne také sú aj svadobné šaty. Šaty nesúce sa v antickom duchu sú snehobiele a ušité z ľahučkého materiálu. Strih je veľmi jednoduchý, typické sú čisté línie zvýrazňujúce postavu.

 

saty_antika

 

Ramená by mali byť úplne odhalené, ale medzi množstvom modelov nájdeme aj šaty na ramienka, či klasické šaty s výstrihom v tvare V. Jemne nariasená sukňa s dĺžkou až po zem vytvaruje vašu postavu a zvýrazní jej ženskosť. Keďže podľa antiky je skutočná krása v jednoduchosti, netreba to preháňať s ozdobami a aplikáciami. Môžete zvoliť šaty s opaskom zo štrasových kamienkov, prípadne s rovnako ozdobenými ramienkami.

 

antika_svadba17

 

Veľmi dôležitou súčasťou svadobných šiat bol závoj, ktorý symbolizoval panenstvo. Ak teda chcete byť dokonalou antickou nevestou, vyberte si k šatám jemnučký a hlavne dlhý biely symbol čistoty, ktorý vám váš nastávajúci bude môcť sňať pred tým, ako vás pobozká.


Aj pri šperkoch platí, že menej je viac, tak bude stačiť, ak zvolíte jednoduchý náhrdelník zo striebra alebo z bieleho zlata a nenápadné náušnice, ktoré krásne doplnia štrasové aplikácie. Čo sa týka topánok, ideálne budú pohodlné sandále na nízkom podpätku s prackami, no odvážnejšie nevesty to môžu skúsiť aj naboso.

antika_topanky

 

Ak premýšľate nad svadbou v duchu antiky, určite premýšľate aj nad miestom na jej uskutočnenie. Gréci usporadúvali svadobné obrady i hostinu zvyčajne vonku, takže si vyhliadnite pekný park alebo záhradu.

 

stlpy_antika

 

Výzdoba by sa mala niesť v bielej, prípadne v krémovej farbe. Nemali by tu chýbať olivové konáriky, brečtan, biele ruže, ľalie alebo kálie. Zaujímavosťou je, že niektoré svadobné agentúry ponúkajú aj možnosť zapožičať si antické stĺpy či svietniky, ktoré dokonale vykreslia atmosféru tohto historického obdobia.

 

antika_kytica

 

Ku Grécku neodmysliteľne patrí dobré jedlo, a tak by na vašej svadobnej hostine nemali chýbať predovšetkým ryby, syry alebo jahňacie mäso. Čo sa pitia týka, v antike sa veľkej obľube tešilo víno, a tak by ste ho aj vy mali ponúknuť vašim svadobným hosťom. Stoly by mali byť dekorované misami s ovocím, najmä však s hroznom a pre maškrtné jazýčky si pripravte v antickom Grécku obľúbenú pochúťku z medu a sezamových semienok.

 

pastoli

 

Antické Grécko vám ponúka veľa nápadov, ktorými sa môžete inšpirovať pri organizácií vášho veľkého dňa. Vaša svadba bude nielen originálna, ale aj plná príjemnej atmosféry, ľahkého a chutného jedla a hlavne pre antiku príznačného pokoja a harmónie. Vráťte sa do antických čias, veď leto je ako stvorené pre návrat do tohto čarovného obdobia na slnečný Peloponézsky polostrov.

 

Foto: internet

Petra  | 18.6.2011, 08:00

Fotogaléria

antika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpyantika_grecko1antika_grecko2antika_grecko3antika_grecko5antika_svadba19antika_topanky2vyzdoba_antikakvety_antikaantika_stlpy