Vykročte na parket bez obáv

Kývanie sa z boku na bok? To hádam nie. Ak nepatríte k ženám, ktoré majú tancovanie v krvi, sústreďte sa na prípravu svadobného tanca. Ak je ešte aj váš milý tanečné drevo, s ľahkosťou a ladnosťou na parkete sa môžete rozlúčiť. Žiadne tanečné zložité kreácie však od vás nik nečaká, no bez stresu a tanečných kŕčov sa určite zabavíte lepšie. A žiadne faux pas nebude.
hudba_svadba_titulka

Zabudnite na tvrdé tréningy, ktoré ste „odkukali“ v televíznej šou Let´s Dance. Stačí pár hodín u známych, ktorí vám ukážu základné kroky alebo sa zverte do rúk skúseného učiteľa či učiteľky tanca, ktorí vám pomôžu na niekoľkých stretnutiach zosúladiť kroky s vaším budúcim manželom. A pritom môže ísť o poriadnu zábavu! Uvoľníte sa, oddýchnete si od svadobného zhonu a s pribúdajúcimi naučenými tanečnými variáciami získate prehľad v rôznych druhoch tanca. A vaše tanečné sebavedomie o čosi povyrastie.

Tancovanie si určite nenechávajte na posledné dni pred svadbou, keď budete pohltené inými starosťami. Venujte mu dostatok času. Kroky valčíka, waltzu, polky, čardáša či tanga sa nenaučíte z jedného dňa na druhý. Prvý mladomanželský tanec je pod drobnohľadom svadobných hostí, ktorí vám prenechajú všetko voľné miesto na parkete. Niet sa kam skryť, či nejako zamaskovať a hádam utekať nebudete. S vašou polovičkou si to však môžete naplno vychutnať a svojím tancom očariť napäté publikum. Veď v každom z nás drieme aspoň malá tanečná túžba.

Nelámte si hlavu nad komplikovanými tanečnými krokmi. Ak vám tanec robí ťažkosti, spríjemnite si ho. Porozmýšľajte nad vhodnou piesňou, ktorá sa vám páči a tempom vás neprivedie do zbytočných rozpakov. Pre tých odvážnejších a tancu zdatnejších je to príležitosť, ako predviesť svoje tanečné umenie a zabaviť hostí. Tanec môžete poňať rôznymi spôsobmi.

 

hudba_svadba_2

 

V poslednej dobe si mnohé páry vymýšľajú vlastné vtipné choreografie a namiesto klasického valčíka zapájajú do tanca družičky, družbov, pričom ostatní svadobčania nič netušia o pripravovanom tanečnom vystúpení. Inšpiráciou sú im mnohokrát známe piesne a scény z filmov. Ako napríklad v ukážke, kde sa mladý pár nechal zlákať melódiami z filmu Hriešny tanec. Na internete nájdete množstvo videí, ktoré vám môžu poskytnúť skvelý nápad.

 

dirtydancing_play

 

Aj na Slovensku existujú tanečné štúdiá, ktoré snúbencom ponúkajú zvýhodnené tanečné balíčky. Budúcich manželov naučia tancovať presne to, čo potrebujú na svadbe. V základnom balíčku (od cca 70  – 100 eur) nájdete individuálne tanečné lekcie (45 až 60 minút), konzultácie ohľadom výberu tanečného štýlu, krátke choreografie na úvod a koniec svadobného tanca. So zvyšujúcou cenou sa zitenzívňuje počet tanečných hodín, snúbenci majú na výber medzi tanečným lektorom a lektorkou, a pravdaže, možnosť naučiť sa dlhšiu originálnu tanečnú choreografiu. Maxi balíčky (od cca 250 – 300 eur) zahrňujú okrem tanečných lekcií pre snúbencov aj lekcie pre nevestu s otcom a pre ženícha s matkou, bezplatné využitie tanečného štúdia na zopakovanie tancov, väčšie množstvo krokových variácií a tancovanie na profesionálnej úrovni.

 

hudba_svadba_4

 

Tanečné štúdiá ponúkajú efektné variácie choreografií s ohľadom na váš temperament, ktoré vám pomôžu zorientovať sa na parkete. Ak ste si neistí, určite sa oplatí investovať. Veď základné tanečné kroky sa vám určite ešte v živote zídu.

 

Ako sa hovorí, tanec je komunikácia medzi telom a dušou. Vyjadruje to, na čo slová nestačia. A pri svadobnom tanci to platí dvojnásobne. Nebojte sa vykročiť tou správnou nohou. 

 

Foto: Jozef Peniak

Mária | 26.7.2011, 16:30