Vôňa medovníkov

EĽRO - festival Európske ľudové remeslo každoročne otvára začiatkom júla v Kežmarku letnú sezónu. Návštevníci majú možnosť na vlastné oči vidieť mnohých remeselníkov pri ich práci. Naša redakcia si nenechala ujsť túto možnosť a pokochala sa svadobnými perníkmi od Jany Gavúrovej, ktorá čitateľom pripravila sladké prekvapenie.
01

Jana Gavúrová sa od roku 1996 venuje umeleckému zdobeniu perníkov. Voňavé dobroty zdobí ručne, kornútkovou technikou. V objednávkach zohrávajú dôležitú úlohu i svadobné perníčky.

„Keďže je srdiečko symbol lásky, väčšinou si zákazníci objednávajú medovník v tvare srdca. Používajú ho na svadobný stôl, buď formou zasadacieho poriadku, kde sú uvedené mená svadobných hostí, alebo ako ozdobu s menom nevesty, ženícha a s dátumom sobáša,“ vysvetľuje skúsená pernikárka.

 

p1100392

 

Na každý medovník je možné vpísať ľubovoľné venovanie. „Mnohí zákazníci si želajú perníky s iniciálami budúcich manželov, ktoré darúvajú  ako pamiatku na sobáš. Taktiež ich nevesta môže použiť buď pri venčekovom tanci, keď sa jej zbierajú na dar, alebo môžu byť znova na stole pekne naservírované.“

 

p1100413

 

Netradičné dobroty ozvláštnia i svadobné výslužky. Pre maškrtníkov pani Jana Gavúrová ozdobí i perníky plnené ovocným džemom a poliate čokoládou. Väčšie medovníky sú balené do originálnych darčekových krabičiek, ktoré sú previazané ozdobnou stužkou.

 

Foto: autor

Mária  | 12.7.2011, 09:30