Staré dobré traky

Hoci je tento pánsky módny doplnok zdanlivo na ústupe a mnoho pánov preferuje radšej opasok, v skutočnosti sú traky nielen moderným, ale najmä praktickým a pohodlným doplnkom.
traky_titulka

Trošku z histórie

Traky sú dômyselným pánskym doplnkom a hoci sa ich vynájdenie pripisuje Francúzom, najväčším výrobcom trakov je od 19. storočia anglická spoločnosť Albert Thurston. Práve v polovici 19. Storočia si získal popularitu medzi pánmi, keďže v tom čase boli moderné nohavice s vysoko umiestneným pásom a pre tento strih bol opasok nevhodný. Počas prvej svetovej vojny však už také obľúbené neboli, pretože vojenské uniformy mali opasky, a tak sa do popredia zase dostali až v štyridsiatych rokoch, keď sa do módy dostali nohavice plnšieho strihu.

 

larry_king

 

Avšak ešte dlho potom boli považované za súčasť spodnej bielizne a až v osemdesiatych rokoch si vďaka známym pánom, akými sú moderátor Larry King či herec Michael Douglas, našli miesto ako vrchná časť oblečenia. V súčasnosti sú traky najobľúbenejšie u anglických a amerických pánov, keďže Angličania ich nosia aj kvôli tradícii a Američania zase kvôli zmyslu pre pohodlie, ktoré im tento obľúbený doplnok poskytuje.

Ženích s trakmi?

Prečo nie? Traky majú oproti opaskom množstvo výhod – nohavice s opaskom totiž len ťažko dosiahnu tak elegantný strih s predlžujúcim efektom, ako keď ich držia traky. Túto výhodu nepochybne ocenia nižší páni, pretože vďaka predlžujúcemu efektu budú pôsobiť vyššie.

 

traky2

 

K výhodám tiež patrí ich pohodlnosť a voľnosť v páse. Okrem toho je hlavnou funkciou tohto šikovného doplnku držať nohavice presne na tom mieste, kde ich chce pán mať. Treba však spomenúť, že traky najlepšie ukážu na voľných padajúcich nohaviciach klasického strihu s mierne vyvýšeným pásom.

Ako nosiť traky

Na záver pánom, ktorí nemajú s trakmi skúsenosti, prinášame zopár rád. Ak teda pred opaskom uprednostníte traky, mali by ste ich podľa etikety obliekania ukryť pod vestu. Napriek tomu, že na trhu je množstvo trakov výrazných farieb a vzorov, na svadbu či spoločenskú udalosť nie sú vhodné, a tak by ste namiesto nich mali zvoliť jednofarebný elegantný kúsok.

 

traky1

 

Možno sa medzi týmito dvoma doplnkami neviete rozhodnúť, no na kompromis v podobe kombinácie opasku aj trakov radšej zabudnite, pretože ide o hrubý spoločenský prešľap.

 

 

Foto: SITA/AP, tuxedomart.com, bellabeephoto.com, oopsmark.blogspot.com

 

Publikované: 10/2011 

Petra  | 19.3.2014, 09:00