História manžetových gombíkov

Manžetové gombíky vám pomôžu dosiahnuť vyšší stupeň elegancie a výnimočnosti a nezáleží na tom, či patríte k nadšencom konzervatívneho biznis štýlu, alebo obľubujete extravagantné kreácie. Dnes vás pozývame na krátku prehliadku históriou tohto obľúbeného pánskeho doplnku.
Manžetové gombíky
manzetky_tit

Dejiny manžetových gombíkov siahajú až do čias stredoveku, keď zápästia pánov zdobila manžetová šnúrka, ktorá je predchodcom tohto doplnku a nosili ich muži dbajúci o svoj vzhľad. Prvá zmienka o manžetových gombíkoch pochádza z roku 1684, keď sa v časopise London Gazette písalo o dvoch manžetových gombičkách s diamantmi. Avšak najviac dôkazov o existencii manžetiek v sedemnástom storočí pochádza z anglického Suffolku, kde bol po prvýkrát navrhnutý retiazkový manžetový gombík.

manzetky1

 

Napriek tomu, že sa manžetové gombíky používali už v sedemnástom storočí, ich výraznejšiemu zásahu do vtedajšej módy bránil praktický pohľad na pánske odievanie. Manžety boli kvôli praktickosti zatlačené do úzadia a obľúbenejšie a zároveň praktickejšie boli menšie rukávy. Záujem o tento doplnok zvýšil až nástup tzv. french cuff, teda francúzskej manžety alebo ako ju Francúzi nazvali – poignet mousquetaire, čiže mušketierska manžeta. Manžetové košele a gombíky boli spočiatku výsadou vysokej spoločnosti, ale po roku 1860 sa stali dostupné aj širokej verejnosti, keďže v tomto čase začali s ich predajom výrobcovia bižutérie – Child and Child v Londýne a Krementz and Co v New Yorku.

 

manzetky2


Najstaršie manžetové gombíky sa používali pomerne jednoducho. Mali tvar gombíkov, ktoré boli spojené retiazkou a boli vyrobené z dreva, kostí či dokonca z perlete. Drahé kovy sa spočiatku používali len málo, keďže boli dostupné len vyššej triede. Čo sa týkalo manžetových gombíkov pre aristokratickú spoločnosť, gombíky boli vyrobené z drahých kovov a drahokamov. Keďže boli vyrábané ručne, išlo o jedinečné umelecké diela. Dnes sú takéto kúsky veľmi vzácne a sú skutočnou zberateľskou raritou.

 

Ak sme vás históriou manžetových gombíkov zaujali a možno aj navnadili na ich kúpu, prečítajte si nabudúce o tom, aké rôzne druhy manžetiek môžete nájsť na trhu.

 

Foto: 123rf a nevesta.sk

Petra  | 16.2.2012, 10:00