Šperkár radí: Do snubných prsteňov sa oplatí investovať

Je to šperk, ktorý bude mať na vašej ruke zvláštny význam. Pred zrakmi vašich blízkych vám ho navlečie na prst vaša najmilovanejšia osoba spoločne s najkrajším sľubom. Snubné prstene, alebo aj obrúčky. Ich symboliku vníma každý a na ich výbere si dávame mimoriadne záležať. Niekedy však nevieme prísť na to, ktorý model čo najlepšie vystihne osobnosti nás oboch. Pozrime sa so známym šperkárom na to, ako čo najlepšie spoznať, ktoré obrúčky sú vám súdené.
rehak_titulka

Ak práve teraz vyberáte ten najvhodnejší model pre vás a vášho partnera, iste si radi prečítate, na čo by ste nemali pri ich výbere zabudnúť.
Ak už máte po svadbe, určite sa na svoju obrúčku pozeráte s radosťou a už ste dávno zabudli na peripetie spojené s jej výberom. Možno už má jemné ryhy, alebo vám jedna chýba... čo robiť v takýchto prípadoch, ale hlavne, ako postupovať pri výbere snubných prsteňov, sme sa porozprávali s tým najpovolanejším – českým šperkárom Alešom Řehákom.

rehak_3

Snubné prstene by mali odzrkadľovať spoločný vkus oboch budúcich manželov. Každý z nich však môže byť iný typ. Ako teda má dvojica postupovať, aby si vybrala také prstene, ktoré ich oboch budú najviac vystihovať a zároveň, ktoré „ulahodia“ ich rukám?
Najprv by si mali v pokoji premyslieť, ktoré klenotníctvo navštívia a mali by sa viackrát poradiť s odborníkmi. Prezentácie na webových stránkach alebo v odborných časopisoch treba vnímať ako čiastočnú ponuku a je veľmi dôležité prstene si vyskúšať. Snúbenci si často vyberajú prstene „na mieru“, to znamená, že sa individuálne určí šírka prsteňa, výška materiálu, farebná kombinácia a počet osadených kamienkov.
Odporúčam do prsteňov radšej investovať. Ide totiž o jednu z mála trvalých vecí, ktorá manželom po svadobnom dni zostane.
Samotný výber netreba podceňovať a treba mať na pamäti, že vkus sa časom mení – čo sa snúbencom páči teraz, nemusí sa im páčiť o niekoľko rokov. Módne výstrelky sú síce lákavé, ale kvalita a perfektné prevedenie by mali pri voľbe zvíťaziť.

rehak_2

Snubné prstene s nami žijú niekoľko desiatok rokov. Ako dosiahnuť, aby boli krásne stále?  

Pri výrobe používame zlato, ktoré je mäkkým kovom a neopatrným zaobchádzaním sa ľahko poškodí. Šperky preto odporúčam chrániť – napríklad je vhodné odkladať ich pri domácich iných prácach. Ak sú prstene zdobené ručnou rytinou, nie je mechanické poškodenie natoľko viditeľné, ako pri prsteňoch s hladkým povrchom.
Akékoľvek dodatočné úpravy zverte skúsenému zlatníkovi, ktorý dokáže dokonale obnoviť ich podobu.

 

Naši rodičia mali kedysi na výber oveľa menej vzorov a typov prsteňov, ako máme vďaka technickému pokroku v šperkárstve my dnes...

V posledných rokoch sa väčšinou snubné prstene vyrábajú použitím strojov. Tie sú riadené počítačom, používajú sa grafické návrhy a laserová technológia. Takýmto spôsobom je možné vyrobiť  akýkoľvek dizajn prsteňa.
V našej firme dominuje ručná výroba, ktorá zaručuje kvalitu spracovania a dlhovekosť našich šperkov. Prstene, vyrábané ručne, sú väčšinou jednoduchšie a triezvejšie. Sú pre zákazníkov, ktorí ocenia ľudskú invenciu, osobný vzťah a tradíciu remesla. Dá sa však povedať, že ručne vyrobené prstene majú dušu... Každý šperk je totiž originál.

 

Aké materiály sa v súčasnosti na výrobu snubných prsteňov používajú?
Na výber je pomerne široká škála kovov. Tradičné zlato v rôznych odtieňoch – žlté, biele, apricot, šedej... Na trh sa dostáva aj hnedé alebo fialové. Farebnosť ovplyvňujú dodané prímesy kovu.
Stále obľúbenejší je nový drahý kov - paládium. Je tvrdšie než zlato, farebne stálejšie na rozdiel od bežného bieleho zlata, ktoré sa povrchovo upravuje v rhodiovacom kúpeli.

Ďalši obľúbený materiál je titán alebo oceľ. Sú to najtvrdšie kovy, ktoré však majú nevýhodu, že sa neskôr už nedajú znova upravovať. Obľúbené sú aj kombinácie kovov, teda oceľ – titán a stále populárnejšia variácia oceľ – zlato.

rehak_obrucky_clanok1

S čím najradšej pracujete?
Kráľovnou medzi drahými kovmi je podľa mňa platina. Na výrobu šperkov používam kov rýdzosti 950/-, čo znamená, že je to kov s minimálnym obsahom prímesí.


 

rehak_4

Mnoho našich čitateľov nevie, komu zveriť opravu, alebo úpravu prsteňa, v ktorom je zasadený drahý kameň. Nie vždy majú možnosť zveriť prsteň do rúk klenotníkovi, u ktorého prsteň pôvodne zakúpili a obávajú sa prípadnej zámeny za bezcenný kamienok.

Viete im poradiť, ako postupovať, aby mali istotu?

Počas mojej 15-ročnej praxe som sa s takouto "zámenou" ešte nestretol. Napriek tomu odporúčam vyhľadať zlatníctvo, ktoré má k dispozícii tester na diamanty. Pri odovzdaní šperku na úpravu alebo opravu vám persnál diamant otestuje a tento úkon by mal byť samozrejmosťou aj pri prevzatí upraveného šperku.

 

Z USA poznáme tradíciu zásnubného a snubného prsteňa, ktoré sa nosia na jednom prste a tvoria jeden celok.

Takéto prstene vyhľadávajú hlavne tí snúbenci, ktorí zásnuby plánujú spoločne a majú už určitú predstavu. Pre nich máme pripravených niekoľko dizajnov týchto kombinácií. 

 

Ak by išlo o vašu svadbu :-), aké snubné prstene by ste si navrhli pre seba a svoju snúbenicu?

Otázka na telo… je nepísaným pravidlom, že zlatník si snubné prstene kúpi alebo si ich nechá vyrobiť u konkurencie. Pri mojej profesii by sa prsteň veľmi poškodil - nosil by som ho preto iba príležitostne. Ak táto situácia raz nastane, výber prstienkov nechám na snúbenicu.

 

Ďakujeme za rozhovor.


Foto: Aleš Řehák

eva  | 7.1.2012, 10:00