Kravata – elegantný doplnok vašej osobnosti I

Kravata, alebo ak chcete viazanka, je neodmysliteľnou súčasťou pánskeho oblečenia už viac ako 350 rokov a azda každý pán má doma niekoľko kúskov tohto módneho doplnku. Vedeli ste však, že teoreticky je možné vytvoriť až 85 spôsobov jej uviazania? Ak budete čítať ďalej, dozviete sa viac zaujímavostí aj praktických tipov týkajúcich sa kravát.
kravata_tit

Z Chorvátska do celého sveta

História kravaty, ktorú poznáme dnes, sa začala už v sedemnástom storočí, konkrétne v roku 1635, keď do Paríža počas tridsaťročnej vojny prišli chorvátski vojaci vyjadriť podporu francúzskemu kráľovi. Práve oni nosili tradičné krátke farbené šatky zaviazané okolo krku. Šatky boli vyrobené z rôznych materiálov – od hrubších látok, ktoré nosili vojaci, až po hodváb, ktorý nosili vyšší dôstojníci. Zaujímavosťou je, že pôvod slova kravata pochádza z francúzskeho označenia pre Chorváta, keďže Francúzi ich nazývali  „la Croate"  z čoho neskôr vzniklo slovo „la cravatte".

 

kravata1

 

Krátko po tom sa kravata stala súčasťou francúzskych uniforiem a postupne sa dostala do celej Európy. Avšak obľube sa tešila nielen u pánov, ale aj u dám. Koncom sedemnásteho storočia ju totiž pod názvom „steinkirk" nosili ženy i muži. Nebola to však kravata taká, ako ju poznáme dnes. Išlo totiž o šatku, ktorá bola cípmi prichytená na prsiach. Zatiaľ, čo páni ju nosili bielu, dámy mali na výber viacero farieb. Od devätnásteho storočia je kravata neoddeliteľnou súčasťou pánskeho oblečenia a ako každý módny doplnok aj ona prešla rôznymi obmenami.

 

Ako sa o ňu starať


Vedeli ste, že si vaša kravata vyžaduje starostlivosť? Hoci mnohí páni nechajú kravatu po tom, čo si ju dajú dole zaviazanú, nemalo by sa to robiť. Hneď po jej použití by ste ju totiž mali rozviazať, obtočiť okolo ruky a nechať ju takto cez noc odležať. Vďaka takémuto zaobchádzaniu sa stopy po viazaní vyrovnajú, a keď budete chcieť nabudúce použiť iný spôsob viazania, nebudete mať problém s nepeknými pokrčenými stopami. Môže sa však stať, že budete vašu kravatu potrebovať trochu prežehliť.

 

kravata2

 

V tom prípade by ste mali myslieť na to, že je lepšie a bezpečnejšie ju prikryť bavlnenou látkou a len napariť naparovacou žehličkou. Žehlenie priamo žehličkou by mohlo poškodiť krehké hodvábne vlákna. Ak sa obávate, že by ste pri jej čistení a žehlení mohli niečo pokaziť, bude lepšie, ak si ju dáte vyčistiť do čistiarne.

 

Je pre vás viazanie kravaty španielskou dedinou? Nabúce vás naučíme, ako viazať jednotlivé uzly :-)

 

 

Foto: 123rf, croatia.org, Barcelona Bridal Week

Petra  | 6.3.2012, 10:00