Sisi: Princezná posadnutá krásou

Rozprávková svadba – tak sa dá nazvať sobáš 16-ročnej bavorskej princeznej a rakúskeho cisára Františka Jozefa. Pre väčšinu ľudí to bol sobáš storočia, pretože v dejinách sa nestávalo, aby sa obyčajná princezná vydala za panovníka. Mali naozaj veľkolepú svadbu, ktorá trvala niekoľko dní. Kostol sv. Augustína bol miestom, kde sa konala táto výnimočná udalosť. Zdobili ho zlatom pretkávané baldachýny a desaťtisíce sviečok. Hoci to bola nádherná udalosť, ich manželstvo šťastné nebolo.
Sissi 5

Predurčená na šťastný život?


Takýto život jej predpovedali mnohí, pretože sa narodila na Štedrý deň a s mliečnym zubom. Priazeň u ľudí si získala svojím iskrivým temperamentom a nevyvyšovaním. Vážila si obyčajných vidiečanov. Keď si ju rakúsky panovník vybral za manželku, tak sa o nej hovorilo ako o najkrajšej žene na svete. Keďže nevestou mala byť jej sestra Helena, Alžbeta nemala nachystanú poriadnú výbavu, a preto ju po svadbe museli dopĺňať o 20 párov rukavíc, 16 tuctov pančúch, 113 párov topánok zo zamatu, atlasu a hodvábu. Róba musela byť praktická, jednoduchá a elegantná. Podľa prísnych pravidiel si všetko mohla obliecť najviac päťkrát. Mnohí ju dnes poznajú ako sympatickú a usmiatu cisárovnú. Takúto jej podobizeň stvárnila v romantickom príbehu Romi Schneider. Ale Alžbeta taká nebola. V skutočnosti to bola rozporuplná osoba, ktorá sa nechcela podvoliť zásadám dvornej etikety.
389pxempress_elisabeth_of_austria_with_diamond_stars_on_her_hair

Za všetkým stála Žofia

 

Cisárovná Alžbeta Bavorská sa krátko po svadbe ocitla v zlatej klietke. Celý deň bola strážená a sledovaná. Arcivojvodkyňa Žofia ju denne poučovala a karhala. Na verejnosti často spomínala jej chyby a nedostatky. Za všetko ju ostro kritizovala. Starala sa jej aj do manželského života. Po pôrode si zobrala na starosti aj výchovu detí. To bol moment, keď sa z Alžbety stala psychicky narušená žena, ktorá bola posadnutá krásou. Keďže sa nemohla starať o svoje deti, tak sa začala venovať svojmu zovňajšku. Každý deň si kontrolovala svoju váhu a miery. Toto si zaznamenávala do špeciálnej knihy, v ktorej nechýbal ani obvod lýtok. Pri svojej výške 172 cm vážila len 48 až 50 kilogramov. Okrem špeciálnych diét si prikladala na telo mokré obklady. Výsledkom prísnej drezúry boli rôzne choroby a anorexia.

328pxerzsebet_kiralyne_photo_1867
 Vlasy - koruna krásy


Dva razy do mesiaca – v piatky venovala špeciálnu pozornosť aj svojim vlasom. Komorné jej pripravili kúru zo surových vaječných žĺtkov a francovky. Po pol hodine si vlasy umyla teplou vodou a výťažkom z uvarených orechových škrupiniek. Posledné oplachovanie bolo ružovou vodou. Nasledovalo niekoľkohodinové ovievanie predhriatými mušelínovými utierkami a vejármi. Alžbetinych vlasov sa chyžné mohli chytať len v rukavičkách. Milovala svoje vlasy, ktoré jej siahali po kolená. Po osušení sa dvorná kaderníčka Franziska Feifaliková venovala česaniu. Používala špeciálny jantárový, v striebre zasadený hrebeň. Na konci česacieho rituálu musela cisárovnej predložiť vypadnuté vlasy, a tak si pod zásteru natrela lepidlom pás, na ktorý sa tieto vlasy zachytávali.

488pxlwowska_galeria_sztuki__georg_raab__portrait_of_the_empress_elizabeth__crop
 Osudové roky cisárovnej


Hoci sa prehnane starala o svoj zovňajšok, tak aj ju trápili problémy normálnych žien: vrásky a suchá koža. Ani vďaka dlhotrvajúcim procedúram si krásu neudržala dlhšie. Za túto nezdravú posadnutosť musela znášať vysokú daň. Chatrné zdravie jej to dávalo pocítiť. Aj napriek tomu, že v živote mala skoro všetko – postavenie, bohatstvo, manžela, rodinu a lásku, nikdy nebola spokojná. Svoje deti milovala a často opúšťala. Ku koncu života chodila zahalená v čiernom a šírila okolo seba smútok. Dnes je módnou ikonou a turistickým suvenírom iba kvôli filmu. Táto popularita prispela k zrodu mýtu o Sisi.

 


 Foto: wikipédia


Lucia  | 30.3.2012, 09:00