Malá škola šperku, 5. časť: Fancy coloured diamonds

Sú vzácne, neskutočne drahé, ale zato nádherné a hra svetla s nimi robí divy - dáva vyniknúť výnimočným odtieňom farieb. Whoopi Goldberg ich má v žltej, Heather Locklear nosí ružové a Salma Hayek sa môže pochváliť 6.17-karátovým ružovým diamantom s prívlastkom "fancy-intense pink". Herečka Julianne Moore zas nosí 7.52-karátový žltý "fancy-vivid" diamant. Hovoríme o diamantoch, ktoré sú vo svete známe pod názvom Fancy coloured diamonds.
fancy_coloured_titulka

Tieto drahé kamene patria naozaj len tým vyvoleným, v našej Malej škole šperku ich však nemôžeme obísť. Sú takou čerešničkou na torte pre obdivovateľov diamantov, drahých kameňov a vzácnych šperkov všeobecne.

Farebné diamanty, alebo fancy coloured diamonds, sa vyskytujú v prenádherných farbách - od žltej, oranžovej, hnedej až po modrú, zelenú či ružovú.

 

Ich cena je závislá od parametrov kvality každého drahého kameňa a môže sa vyšplhať naozaj vysoko. Jedným z najznámejších farebných diamantov je nádherný, vyše 45-karátový modrý diamant "Hope", ktorého hodnota sa odhaduje približne na 200 až 250 miliónov dolárov.

 

fancy_coloured_text

 

Aj keď v období krízy sa diamanty neodporúčajú ako hlavná zábezpeka a uchovanie hodnoty majetku (kvôli ich nízkej likvidite), svoj veľký význam však majú na dlhodobé zabezpečenie si časti majetku a vynikajúcou zábezpekou môžu byť pri hyperinflácii.

 

Z pohľadu návratnosti sa však v posledných rokoch (vďaka nárastu dopytu a masívnemu poklesu dodávok) cena farebných diamantov v niektorých prípadoch až zdvojnásobila. 

 

Ak ste milovníkmi diamantov a chcete sa pokochať farebnými variáciami, ktoré dokázala stvoriť príroda, máte možnosť: V londýnskom Natural History Museum sa nachádza svetový unikát -najkompexnejšia zbierka 296 prírodných farebných diamantov na svete pod názvom Aurora Pyramide of Hope.

 

 

Tak čo, milí páni, trúfate si na netradične sfarbený zásnubný prsteň?

 

Foto:

diamondsbylauren.com

 

Zdroj:

internet,

nhm.ac.uk


Ďalej odporúčame:

4. časť minisérie Malá škola šperku.

eva  | 30.11.2012, 09:00