Ladislav Špaček, časť 2.: Peniaze nie sú svadobným darom

Rozbaliť svadobný dar a nájsť v ňom to, po čom sme túžili je obrovskou radosťou. Ale čo ak sa stane opak? Čo ak svadobní hostia vôbec neodhadli, čo sa vám páči? Chceli by ste od hostí, aby vám namiesto svadobných darov venovali obálku s peniazmi? Či je to vhodné a ako by to malo fungovať, o tom hovorí v druhej časti nášho rozhovoru Ladislav Špaček, ktorý sa do povedomia širokej verejnosti dostal aj účinkovaním v seriáli Etiketa.
darceky_spacek_1_web

Stáva sa, že sú snúbenci požiadaní, aby povedali, čím si želajú byť obdarovaní.
Ale mnohokrát nevedia akým spôsobom to urobiť. Obávajú sa totiž, že by svojím výberom mohli svadobných hostí zaskočiť - ich predstava totiž nemusí zodpovedať finančným možnostiam rodiny a priateľov. Ako sa vyhnúť trápnym situáciám?

Aby sme sa podobným trapasom ubránili, zaviedla sa tradícia, že svadobné dary má pod patronátom matka nevesty. Ak sme pozvaní „k svadobnému stolu“, a teda sa očakáva, že prinesieme svadobný dar, mali by sme zatelefonovať matke nevesty a opýtať sa jej, čo by novomanželia radi dostali. Obvykle sa opýtame: „Pani Nováčková, chystáme sa na svadbu vašich mladých a stále rozmýšľame, čo by sa im tak hodilo. Nemáte nejaký nápad?“ Pani Nováčková nebude mať nápad, bude mať zoznam, ktorým ju snúbenci vyzbrojili a v ktorom bude mama odškrtávať už dohodnuté položky. Zoznam by mal byť dosť obšírny, aby ponúkol všetkým záujemcom niekoľko možností, a naviac v rôznych cenových hladinách. Pokiaľ by s týmto pravidlom boli oboznámení všetci a dodržali by ho, môžeme sa do rozbaľovania darčekov pustiť. Vždy tu ale istá miera rizika bude; nebudeme vedieť, či sa všetci držali doporučenia nevestinej matky alebo či ich na poslednú chvíľu nenapadlo kúpiť niečo iné a to už samozrejme „neohlásili“.
Dnes sa objavujú postupy importované zo zámoria. Snúbenci si dohodnú s vybraným obchodným domom alebo agentúrou ponuku tovaru, ktorým by si radi zariadili domácnosť. Svadobní hostia potom dostanú pozvánku k svadobnému stolu, kde je v rohu odkaz na webové stránky obchodu. Hostia stránky navštívia alebo navštívia priamo obchod či agentúru, ktoré tieto služby poskytujú a na karte snúbencov nájdu výpočet potrieb pre domácnosť, ktoré by urobili novomanželom radosť. Nájdeme tam napríklad návliečky na posteľné prádlo, dekoračné závesy, príbory, sadu pohárov na víno, DVD rekordér a žlté Lamborghini. Ostatné položky sú už zadané. Ak si vyberieme napríklad príbory, pracovník obchodu (alebo preklik na ďalšie webové stránky) nám ponúkne katalógy príborov. Vyberieme ten, ktorý chceme darovať, zaplatíme a tým je naša úloha ukončená. Dodávateľ kazetu s vybranými príbormi obstará, zabalí, vybaví vizitkami s manami a vo svadobný deň dodá buď do príbytku nevesty, alebo na miesto konania svadobnej hostiny.
 

V súčasnosti, keď už majú mnohé páry domácnosť kompletne zariadenú, radi by hostí požiadali o peňažné dary namiesto vecných. V akej forme a akým spôsobom takýto „dar“ venovať? Je to pre svadobných hostí v tej chvíli pravidlo, ktoré treba rešpektovať, alebo môžu aj napriek želaniu darovať vecný dar?

Svadobným darom nie sú peniaze. Tie by sme mohli považovať za finančnú dotáciu, ale nie za darček. Ak chceme dať niekomu peniaze, môžeme, ale bokom, z ruky do ruky a okrem toho musíme ešte dať – aj keď menší – dar, niečo, z čoho bude mať novomanželský pár naozajstnú/ skutočnú radosť.
V poslednej dobe sa na svadobných oznámeniach stále častejšie objavujú prosby, že hostia majú poukázať peniaze za prípadný dar na charitatívne účely, a hneď je uvedená adresa nadácie alebo inštitúcie, kde máme peniaze poslať. To hostí zbavuje radosti dať dar, ktorý by slúžil novomanželom, a akokoľvek môžeme vyhovieť ich želaniu a môžeme poslať paniaze na dobročinné účely, mali by sme opäť pridať aspoň malý darček.

 

Akou formou by sa mali čerství novomanželia poďakovať za dary?

Vítanou pozornosťou je priložiť k poďakovaniu za dar a za účasť na svadobnej hostine pár fotografií z obradu alebo hostiny. Hlavne ženy fotografie využijú, až budú kolegyniam alebo kamarátkam rozprávať o svadbe a popisovať nevestine šaty.

 

Odporúčame aj:

Ladislav Špaček, 1. časť: Svadobné dary by mali byť hodnotné


spacek_ladislav_profilLadislav Špaček pracoval v Českej televízii ako vedúci domáceho spravodajstva, spravodajca a ako moderátor relácie Udalosti, komentáre.

 

V rokoch 1992 až 2003 bol hovorcom prezidenta Českej republiky Václava Havla a riaditeľom Tlačového odboru Kancelárie prezidenta republiky. Počas svojho pôsobenia na Pražskom hrade absolvoval stovky spoločenských podujatí na najrôznejších úrovniach.

Je spoluautorom a protagonistom televízneho seriálu Etiketa, autorom mnohých kníh o etikete, napríklad Etiketa, Velká kniha etikety, Slon v porcelánu aneb jak se neztratit v labyrintu etikety. Na Slovensku vyšla jeho Nová veľká kniha etikety. Publikuje v rôznych médiách a usporadúva prednášky o komunikácii s médiami, krízovej komunikácii a etikete pre popredných predstaviteľov top manažmentu firiem, štátnej správy a politiky.

 

 


Foto:

ladislavspacek.cz

Foto titulka:

nevesta.sk

eva  | 4.1.2013, 10:00