Kedy najčastejšie uzatvárame manželstvá?

Ak máte dilemu v tom, kedy bude ten správny čas, možno vám pomôže v rozhodovaní štatistika. Je len na vás, či chcete zapadnúť do priemeru, alebo sa naopak vychýliť.
infostat_titulka

Počet sobášených párov sa neustále mení
Podľa príručky Populačný vývoj v Slovenskej republike 2011 sa počet párov, ktoré sa rozhodnú povedať si svoje áno, z roka na rok mení. Kým napríklad v roku 2008 uzavrelo manželstvo vyše 28-tisíc párov, minulý rok ich bolo presne 25 621. Aj tak úctyhodné číslo, nie? „Časté striedanie krátkych období rastu a následného poklesu pri pomerne vyrovnanom celkovom počte uzavretých manželstiev nasvedčuje, že od stabilizácie na nízkej úrovni na začiatku 21. st. ešte nedošlo k zásadnejšiemu vyprofilovaniu sobášneho správania a skôr sme svedkami ďalšieho prehlbovania nastúpených tendencií z polovice 90. rokov: odkladanie sobášnosti do vyššieho veku pri celkovo nízkej intenzite vstupov do prvých i opakovaných manželstiev,“ napísal Branislav Šprocha v príručke.

 

Letné mesiace sú atraktívnejšie
Každá z nás má svoju svadbu naplánovanú do poslednej bodky, vrátane dňa či skôr ročného obdobia. Niekto dáva prednosť letu, možnosti mať svadobný obrad niekde na záhrade. Niekto sníva o sviežom jarnom vzduchu, zubatom slniečku hrejúcom na tvári pri gratuláciách po sobáši v kostole. Niektoré z nás zase uprednostňujú romantickú jeseň, zafarbené lístie do pestrých farieb. Sny každej z nás sú neuveriteľne rozdielne. Niekomu však ani tak nejde o počasie ako o magický dátum. 9. 9. 2009, 11. 11. 2011, 7. 7. 2007 a mnohé im podobné – všetko dátumy na pohľad ľahko zapamätateľné a svojím spôsobom tajomné. Viac ako polovica párov sa podľa príručky zosobášila v mesiacoch september, august, jún a júl. (príkladom je dátum 7. 7. 2007 – v tento deň bolo zaznamenaných až 1 623 sobášov, čo je takmer 45 % všetkých zväzkov uzavretých v tento mesiac.)

 

Soboty stále vedú
Hoci trend svadieb v sobotu je na ústupe, stále je tento deň „najsvadobnejším“. Z čisto laického pohľadu je to deň voľna, ani vy ani váš budúci partner si nemusíte vziať dovolenku (ak cez víkendy nepracujete) a o svadobných hosťoch nehovoriac. Po sobote prichádza nedeľa, takže v prípade svadobnej „opice“ je tu stále jeden deň k dobru. Odhliadnuc od tohto, je sobota tradičným dňom, keď najčastejšie zazriete nevestu a ženícha. Do pozície „druhého“ najčastejšieho svadobného dňa zaradili autori publikácie piatok. Viac ako 10 % manželstiev bolo v roku 2011 uzavretých práve v piatok.

Nech sa rozhodnete manželstvo uzavrieť kedykoľvek, do štatistík sa to určite bude počítať :)

 

Zdroj: publikácia Populačný vývoj v Slovenskej republike 2011
Zdroj foto: nevesta.sk

KačLigač | 19.2.2013, 10:00