Láska cez internet

Dvaja úplné odlišní ľudia, majitelia konkurenčných kníhkupectiev, si prostredníctvom internetu vymieňajú správy. Virtuálny vzťah sa im vymkne spod kontroly a mení sa na romantické dobrodružstvo. Keď sa konečne spoznajú zistia, že v reálnom svete jeden druhého urážali a súperili. Napokon ich láska prekoná všetky prekážky.
laska_internet

Pripomína vám to niečo? Áno – ide o romantický film Láska cez internet. Možno to znie ako klišé, ale napriek tomu je v súčasnosti bežným javom, že práve internet spojí dvoch ľudí a často dokonca "navždy".


S internetom sa stretávame všade – doma, v práci, v škole, v autobuse, v kaviarni... Veľkoryso nám pomáha spojiť sa s blízkymi, ktorí sú ďaleko, neuveriteľnou rýchlosťou nájdeme informácie, ktoré by sme v knihách hľadali pol hodinu. Každodennou súčasťou nášho života sa stali najmä sociálne siete, na ktorých sme často schopní pri chatovaní stráviť celé hodiny. Slúžia na nadväzovanie a udržiavanie kontaktov. Je to jednoduché. Odhliadnuc od rizík, sociálne siete sa stali akousi modernou zoznamovacou agentúrou.

 

Virtuálny svet nie je realita

Nadväzovanie kontaktov cez internet má svoje riziká. Ten „fešák“, ktorý sa skrýva za dokonalým úsmevom na fotografii, nemusí byť skutočne ten, za ktorého sa vydáva. A čo sa týka lásky – naživo vás človek upúta vôňou, fyzickou príťažlivosťou a správaním. Stačí jeden pohľad z očí do očí a môže vzniknúť láska na prvý pohľad. Toto sa cez internet, bohužiaľ, stať nemôže. Taktiež nemáte záruku, že človek s ktorým si dokonale rozumiete na internete, bude ten pravý aj naživo. Možno vám bude prekážať niečo, čo vo virtuálnom svete ťažko spozorujete.
Niekedy však sociálne siete spôsobujú úplne opačný efekt, ako by sme si želali. Ak už vzťah máte, Facebook ho dokáže dokonale zničiť. Psychicky slabší ľudia sa totiž často uchyľujú k úniku z reality. Sociálne siete sú ako dvere do iného sveta – sveta, v ktorom sa môžete stať, kým chcete.


laska_cez_internet-tit

 

Nové priateľstvá z internetu

Môžete sa zoznámiť s ľuďmi, ktorých by ste inak nemali možnosť spoznať. Pomocou sociálnej siete tak môžete natrafiť na niekoho, koho vám osud (alebo Facebook?) zniesol priamo z neba. Sú prípady, keď dvoch ľudí spojil internet, a ktorým to klapalo aj naživo a hoci to znie ako zo sladkého filmu, často ich vzťah dospel až k svadbe.
Zaujímavosťou je, že to, čo považujeme za nevýhodu, môže patriť i medzi výhody sociálnych sietí. Mám známu, ktorá sa priznala, že raz zažila románik cez internet. „Nedospelo to síce k svadbe, vlastne ani k stretnutiu, napriek tomu to bolo krásne. Úprimné. Nepočula som jeho hlas, nevidela som jeho fotografiu. Bol to on – môjho srdca šampión. Aj keď len virtuálny.“ Svet, v ktorom ste niekto iný, nám často pomáha napríklad tým, že sa v ňom môžeme odreagovať. V prípade že ste slobodní, nie je to nič zlé. Treba však myslieť nato, že realita dokáže byť krajšia a virtuálny svet je len výmysel, ktorého sa nikdy nedotknete.


Je to správne?

Je správne hľadať toho pravého na internete? Možno nie. Ak sa však nato pozrieme z inej stránky, internet je dnes súčasťou takmer každého z nás. Sociálne siete preto môžeme považovať za niečo, čo jednoducho patrí do moderného sveta. Ak si budete dávať pozor, môžete skutočne natrafiť na princa na bielom koni.


Foto: SITA/AP

Nina M. | 14.5.2013, 10:00