História značky Tiffany & Co. 2. časť

Kto by nepoznal slávny film s Audrey Hepburn Raňajky u Tiffanyho? Meno Tiffany sa však nespája len s touto filmovou klasikou, ale predovšetkým s tým, čo máme my ženy veľmi rady – so šperkmi. Ako pokračoval vývoj tejto svetoznámej značky po smrti jej zakladateľa?

tiffany_tit

Po smrti Charlesa Lewisa Tiffanyho roku 1902, funkciu prebral jeho syn Louis Comfort Tiffany. Stal sa prvým oficiálnym dizajnovým manažérom a tiež vedúcim projektantom Spojených štátov. Výrobu umeleckých šperkov presťahoval na 5th Avenue. Louis Tiffany zdedil nadanie po svojom otcovi, a tak bol za svoju prácu mimoriadne ctený.

tiffany_2

 

Spoločnosť Tiffany navrhla mnoho neuveriteľne pôsobivých vecí. Okrem iných aj medailu cti pre americkú armádu, nápadité lampy z olovnatého skla, strieborný bicykel pre lady Pearsnovú, špeciálne vreckové hodinky pre Harryho Houdiniho, a mnoho iných. Dokonca prezident Abraham Lincoln daroval svojej manželke nádherný perlový náhrdelník od Tiffanyho. Klenoty od Tiffanyho nosili aj Jacqueline Kennedyová, Elizabeth Taylorová, či Diana Vreelandová.

 

tiffany_5


Našli by ste spojenie medzi šperkárstvom a športom? Spoločnosť Tiffany & Co. navrhla aj niekoľko významných trofejí. Prvá pochádza z roku 1860 a bola určená na dostihy. Tiffany & Co. Dokonca vytvorila vôbec prvú trofej pre majstrov sveta v baseballe. Na pretekoch áut v Indianapolise zažiarila osem stôp vysoká trofej z dielne produktívnej spoločnosti a v neposlednom rade, v roku 1967, bola prvá udelená Super Bowl trofej tiež z dizajnérskej dielne Tiffany. Ako sa zdá, dizajnérska dielňa slávneho Tiffanyho nie je len o šperkoch.

tiffany_3

 

Už sme spomenuli, že meno Tiffany sa spája aj s kinematografiou – spoločnosť totiž mimoriadne preslávil film Raňajky u Tiffanyho s pôvabnou Audrey Hepburn. Na fotkách z roku 1961, ktoré tento film propagujú, má Audrey na krku náhrdelník navrhnutý Jeanom Schlumbergerom, významným klenotníkom Tiffany. Náhrdelník obsahuje i legendárny „Tiffany Diamond“, ktorý je upevnený na stuhe z ďalších 1000 diamantov.

tiffany_4

 

O klenotníckom impériu ako je Tiffany & Co. by sa toho dalo napísať ešte omnoho viac, a tak sa môže tešiť na článok o prsteňoch z ich dielne. 


Foto: SITA/AP

Nina M. | 18.5.2013, 08:00