6 tipov, ako odhaliť fejk svadobných šiat

Stalo sa to nedávno aj módnemu návrhárovi Lukášovi Kimličkovi, ktorý šaty zo svojej dielne objavil na stránke zahraničného e-shopu za neskutočne nízku cenu. Ako sa vyjadril, táto suma by mu nestačila ani na materiál na spodničku... Nevesta.sk vám prináša niekoľko tipov, ktoré vám aspoň trošku pomôžu, aby ste sa nestali obeťou podobných obchodníkov.
fejky_2013_titulka
Najprv si poďme v krátkosti povedať, čo máme na mysli, keď sa povie "fejk" svadobných šiat. Keďže slovo, prevzaté z anglického "fake" sa udomácnilo už aj u nás, pomenúvame ním všetko, čo je falšované, čo sa vydáva za niečo, čím v skutočnosti nie je. Fejk kopíruje originál. Tí menej odvážni výrobcovia sa tvária, že je to model s vlastnou značkou, no v skutočnosti parazitujú na všeobecne známej značke napríklad jej skomolením, aby ste si ju na prvý pohľad zamenili. Tí drzejší "producenti" rovno prišijú štítok s originálnym názvom značky a vsádzajú na to, že budúca nevesta neodolá výnimočne výhodnej ponuke vlastniť prestížny, inak nedostupný originál za neuveriteľne výhodnú cenu.

Okrem neviest musia odolávať fejkom svadobných šiat aj profesionáli - prevádzkovatelia svadobných salónov. Každej majiteľke svadobného salóna niekoľkokrát ročne príde mnoho ponúk s možnosťou výhodnej kúpy svadobných šiat. Na výber je nespočetné množstvo napodobenín originálnych modelov a pokušenie zvýšiť si zisk je veľké. No a pokiaľ je model vypracovaný kvalitnejšie a "nenápadne sa zamieša" medzi originály, nevesty nemajú šancu podvod odhaliť.

Okrem toho títo obchodníci a predajcovia prevažne z ázijského kontinentu kradnú fotografie krásnych modelov rôznych značiek a vydávajú ich za vlastné modely. Tento prípad sa stal napríklad aj módnemu návrhárovi Lukášovi Kimličkovi, ktorý svoje šaty objavil na stránke e-shopu allexpress, ktorý ich ponúka za "úžasných" 185 eur! Ako sa na Facebooku vyjadril, táto suma by mu nestačila ani na materiál na spodničku. Producent, resp. vlastník obchodu, porušuje autorské práva hneď viackrát - okrem duševného vlastníctva samotného autora modelu je očividne porušované autorské právo fotografa a v konečnom dôsledku aj nevesty, vyobrazenej na fotografiách. Ale to je ďalší znak tohto biznisu - bezbrehé kradnutie a kopírovanie cudzích fotografií bez práv na ich použitie.  

Fejk autorského modelu Lukáša Kimličku:

kimlicka_lukas_saty_fejk

kimlicka_lukas_saty_fejk2


Aby ste nenaleteli a neboli potom zúfalé z dodanej handry, ktorá vám príde namiesto šiat, zhrnuli sme pre vás zopár praktických rád. Opatrné buďte hlavne pri ponukách, ktoré nájdete v rôznych slovenských či zahraničných e-shopoch, ale aj v niektorých svadobných salónoch či krajčírstvach. 


Ako teda rozoznať, že vám ponúkajú fejk?

1. Nápadne výhodná cena

Samozrejme, cenová hladina šiat je rôzna a to, či je niečo drahé alebo lacné, je veľmi subjektívne. Okrem toho, jedným z najvýraznejších faktorov, ktoré majú vplyv na cenu, je kvalita a množstvo použitej látky. No ak berieme do úvahy najjednoduchší strih svadobných šiat, ktorý zvládne každá šikovnejšia krajčírka, na Slovensku môžu stáť cca od 400,- Eur. Pokiaľ pôjde o model od slovenského módneho návrhára, pripravte si od 700,- Eur, za čo sa vám môže podariť kúpiť aj nový model svadobných šiat v svadobnom salóne.  

2. Lacno pôsobiaci materiál

"Keď som ich rozbalila, ostala som v šoku," hovorí naša čitateľka Katka. Za šaty, ktoré si vybrala a objednala v jednom slovenskom e-shope, zaplatila 500,- Eur. Aj keď jej, po dosť nepríjemnom jednaní s majiteľkou e-shopu, nakoniec obchod peniaze vrátil, celý proces reklamácie prirovnáva doslova k tortúre. 

Ale posúďte sami, šaty priam kričia lacnotou a látka pôsobí až vulgárne. 

Fejk svadobných šiat od našej čitateľky, objednaný zo slovenského e-shopu:

fake_citatelka1

fake_citatelka2

fake_citatelka3

fake_citatelka4

3. Nekvalitné vypracovanie, nedotiahnuté detaily

Na šatách musí byť vypracovaný každý detail do dokonalosti. Okrem pekného návrhu treba dohliadnuť aj na jeho poctivú realizáciu, pretože nekvalitné šitie, riasenie alebo výšivka by mohli devalvovať inak pekný a originálny pôvodný návrh. Pri kvalitných šatách je aj spodnička ušitá kvalitne, všetko je "začistené" a dokončené. Pri fejkoch sa často stáva, že to, čo nie je vidieť, často nie je ani došité - spodnice sú doslova len nazhŕňanou látkou, ktorá je kde-tu aj deravá. 

4. Neforemný strih

Návrhárstvo, krajčírstvo a samotná tvorba šiat je naozaj umením, pretože pretvoriť krásny návrh, ktorý je na papieri, na skutočne dokonale padnúci model, si vyžaduje ovládať aj určité technologické postupy a zásady pri tvorbe strihov. Preto, ak je za šitím neznalosť, prípadne nesprávna techológia, šaty na vás nebudú pôsobiť dobre. Nenadarmo sa hovorí, že "šaty lichotia jej postave", pretože daný model vyzdvihol prednosti a zakryl nedokonalosti danej dámy, a to aj vďaka šikovne vyriešenému strihu, prispôsobenému presne jej postave.

5. Služba "šaty vám ušijeme podľa fotografie"

"Veď aj tak sa každý inšpiruje každým a to ešte nemusí znamenať, že je to fejk."

"Nie je nič zlé na tom, ak si na internete vyberiem šaty, ktoré sa mi páčia a dám si podľa nich ušiť."


Takto sa na tému Fejky podľa obrázka vyjadrili naše čitateľky, ktoré to riskli. No máloktorá budúca nevesta môže byť po skopírovaní šiat z obrázka s krajčírkou spokojná. Raz darmo, ak máte v mysli vpálený dokonalý záber na ešte dokonalejšiu modelku a vy túžite byť jej vernou kópiou, zaručene budete sklamané, pretože stále budete ten svoj model porovnávať s predlohou. Ako mi úprimne povedala jedna mimoriadne šikovná dámska krajčírka: "Svadobné šaty odmietam šiť, pretože nie je v mojej moci zohnať zákazníčkam také krásne látky a nedokážem tak dokonale vypracovať napríklad korzet, ako to vídam na svadobných šatách v salónoch."  

No hlavný dôvod, prečo šaty podľa obrázka nie sú kóšer je ten, že skutočný autor návrhu má jediný morálne právo na model. Každý ďalší, ktorý ho jednoducho len skopíruje, parazituje na jeho schopnostiach a predošlej drine, ktorú musel vynaložiť na to, aby mohol tvoriť a navrhovať. 


Ak teda chcete na svadbe zažiariť a s hrdosťou "sa nosiť" v svadobných šatách, nepodľahnite pokušeniu ľahšieho riešenia v podobe fejku svadobných šiat.  


6. Neoverený e-shop

Táto téma je veľmi zložitá, ale v zásade platia rovnaké zásady, ako v spoločenskom styku či medziľudských vzťahoch - dajte na svoj prvý dojem. Ak e-shop vyzerá lacno, ponuku má založenú na "rôznorodých" posťahovaných, teda kradnutých fotografiách, rovnaký bude výsledok aj v prípade vašich šiat. (Veď, ako môžete dostať na tanieri prvotriedne a nezávadné jedlo, ak sú v reštaurácii špinavé stoličky a ufúľané obrusy? Personál bude rovnako pristupovať k jedlu, ako pristupuje k úprave prostredia reštaurácie.)

Viac na tému Ako spoznať kvalitný e-shop sme písali tu.

Ponuka svadobných šiat od čínskeho producenta, ktorú redakcia pravidelne dostáva:   

fejky_2013_1
fejky_2013_5
fejky_2013_6
fejky_2013_7
fejky_2013_8
fejky_2013_9
fejky_2013_10
fejky_2013_11
fejky_2013_12


Pozrite si nami odporúčané video Bride TV na tému Kópia vs. originál:


Odporúčame ďalší článok na tému fejky: 





Zdroj a foto: 
Facebook, 
archív nevesta.sk
súkromný archív čiateľky
YouTube
Zuzka | 11.8.2015, 10:30