Blažena Ostrovská uspela na BMD s lietajúcou kolekciou

Inšpirovala sa leteckými odevmi zo začiatku 20. storočia a zaujala. Titul Nové tváre BMD tento rok získala módna návrhárka Blažena Ostrovská. Pozrime sa bližšie na modely v zemitých pastelových farbách s koženými doplnkami.
ostrovska_5
Kolekcia mala pracovný názov Transport fashion design. Pre súťaž ste však zvolili radšej názov Flying cube. Prečo?
Malo to podporiť doplnky v tejto kolekcii, a to kabelky a tašky, ktoré som vyrábala z kože. A prečo lietajúce? Pretože inšpiráciu som brala z leteckých odevov a tašky sú robené podľa normy do lietadla. Menšie sú kabelky, ale predsa majú rozmer, ktorý je povolený do lietadla a väčšia taška je podľa rozmerov príručnej batožiny. Nakoniec nemôžem zabudnúť na popruhy, ktoré som vyrobila pre prenos deky, ktorá bola začiatkom 20. storočia v lietadle veľmi potrebná (lietadlo bolo otvorené - bez kapoty a veľmi fúkalo, takže bez deky a rukavíc sa tam nedalo existovať). Možno aj teraz, keď by ste chceli ísť na dlhší let, by sa vám hodila.

ostrovska_3

Aké materiály a strihy ste využili?
V prvom rade som sa sústredila na kožu, pretože to bol materiál nevyhnutný v tom čase v letectve. Je to neprefúkavé a v konečnom dôsledku udrží aj vodu na povrchu. Všetky materiály som volila dobové a takiež farebnica bola v duchu letectva zo začiatku 20. storočia. Strihy? na každom jednom saku, kabátiku či blúzke môžete vidieť niečo z tých čias, ale všetkému som dala súčasnú formu a ženskú ladnosť, i keď tam stále cítiť maskulínne prvky.

ostrovska_4

Pre aký typ ženy sa hodí?
Zvolila som si kategóriu business casual, takže sebavedomú, cieľavedomú ženu "nie len" v strednom veku, ženu, ktorá vie, čo chce a pracuje na tom.

ostrovska_2

Ako vnímate váš úspech - ocenenie Nové tváre módnej scény na Bratislavských módnych dňoch?
Pozitívne. Ako posunutie z čiernej diery. 

ostrovska_1

Inšpirujú vás trendy zo zahraničia?
Je zbytočné riadiť sa trendom na malom Slovensku a ešte kým nik o mne nevedel a módu som si varila doma bez takejto podpory, akú mám teraz vďaka BMD. No, možno sa to časom zmení a všetkú pozornosť, ktorú som venovala sledovaniu trendov, budem mocť raz využiť, ale zatiaľ sa budem rada venovať podobným témam ako v tejto kolekcii.

ostrovska_6 

Foto: archív BMD, Daniel Kaplavka
Kristína  | 29.10.2013, 09:00