Svadobné nákupy: Ako spoznať spoľahlivý e-shop

Ak niekde nakupujeme prvýkrát, nedá sa vyhnúť určitému riziku. My vám však prinášame praktické rady, ako toto riziko znížiť na minimum, aby sa pre vás nákup na internete stal pomocníkom, ktorý šetrí váš čas aj peniaze.
spolahlivy_eshop_titulka
1. Overte si údaje o prevádzkovateľovi e-shopu. Prečítajte si záložky "O nás" a "Kontakty" a určite si kliknite aj na "Obchodné podmienky". Každý predajca, resp. prevádzkovateľ e-shopu by mal zrozumiteľne a jasne uviesť poštovú aj kontaktnú adresu, e-mail a kontaktné telefónne číslo. Ak sa vám zdá sídlo alebo uvádzané kontaktné adresy nespoľahlivé (napr. len jediná e-mailová adresa bez telefónneho kontaktu), v takom e-shope nenakupujte.

2. Rozlišujte e-shop, ktorého prevádzkovateľom je slovenská spoločnosť alebo fyzická osoba a internetový obchod so zahraničným prevádzkovateľom. Potom sa predaj neriadi zákonmi Slovenskej republiky ale právnym poriadkom danej krajiny, čo môže spôsobiť odlišnosť lehôt a povinností prevádzkovateľa, o ktorých píšeme nižšie.
Ak chcete zistiť, či je podnikateľ zapísaný na Slovensku, overte si ho na portáli Živnostenského registra SR (platí pre fyzické osoby) alebo na stránkach Obchodného registra SR (v prípade s.r.o.)  

3. Nájdite si referencie na vybraný e-shop na internete na špecializovaných portáloch (Heureka, Najnakup, Pricemania), prípadne si prečítajte skúsenosti zákazníkov. Určite odporúčame prezrieť si ponuku, prípadne referencie na e-shopy či blogy a články prevádzkovateľov e-shopov aj na nevesta.sk. 

4. Predávaný tovar by mal byť jasne a kvalitne zobrazený, mal by obsahovať také opisné informácie, aby ste vedeli posúdiť jeho kvalitu, vzhľad, veľkosť a ostatné parametre.
Ak fotografie alebo popis nestačia, v takom e-shope sa nakupovať neoplatí. (ani v kamennom obchode by vám predsa nestačil "pohľad z diaľky"  na exkluzívnu sadu príborov či na zlaté obrúčky. 
   
5. Nezabudnite, že nákupom ste súhlasili s nákupnými podmienkami. Preto si prečítajte Obchodné podmienky v plnom znení a celé, aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu. Môžu sa tam totiž objaviť napríklad pokuty v prípade, že si tovar neprevezmete a podobne.

6. Zistite si, akým spôsobom je možné za nákup platiť. Je výhodou, ak si môžete okrem dobierky zvoliť aj platbu prevodom, či využiť službu online platobného systému.

7. Podľa zákona máte ako spotrebiteľ právo bez uvedenia dôvodu odstúpiť od zmluvy do 7 pracovných dní odo dňa prevzatia tovaru. (samozrejme, tovar nesmie byť poškodený ani inak znehodnotený). Pamätajte však na to, že poštovné pri vrátení tovaru budete musieť zaplatiť. Prevádzkovateľ je vám potom povinný najneskôr do 15 dní od odstúpenia od zmluvy vrátiť peniaze.

8. Krízová komunikácia (v prípade reklamácie služieb alebo nespokojnosti s dodaným tovarom) je špeciálnou zaťažkávajúcou skúškou pre každého prevádzkovateľa a ak ju zvládne k vašej spokojnosti (samozrejme, podmienka slušnej a korektnej komunikácie by mala byť samozrejmosťou aj pre každého zákazníka), tak sa neobávajte nakúpiť opakovane. 



Ochrana spotrebiteľa - legislatíva

Prevádzka e-shopov sa na Slovensku riadi Zákonom č. 102/2014 o ochrane spotrebiteľa pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

svadobne_nakupy_text


Zdroj:
Portál Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (economy.gov.sk)
Portál nakupujebezpecne.sk
Foto:
nevesta.sk
eva  | 25.5.2016, 14:00