Nová žena: Čo radili nevestám pred 70 rokmi?

Skok do zväzku manželského je pre každú ženu plný šťastia aj obáv zároveň. Je jasné, že každá budúca nevesta chce vedieť o manželstve čo najviac. Kto vám dá zaručené rady? Okrem babičky, matky či vydatých kamarátok, ženy často siahnu po dámskych časopisoch, internetových stránkach a blogoch.
josephine_ford
Práve jeden z nich teraz čítate, nemýlime sa? Možno vás prekvapí, že v minulosti tomu nebolo inak. Čo radili nevestám pred 74 rokmi? 

Časopisy pre ženy boli neoddeliteľnou súčasťou tlače už v minulosti. Čo radili mladým nevestám pred niekoľkými desaťročiami? Vybrali sme pre vás úryvok z týždenníka Nová žena, ktorý sa objavil v čísle z roku 1940. Článok s názvom Čo radím mladej neveste niesol posolstvo pre mladé ženy, ktoré sa chystajú vhupnúť do zväzku manželského. Za najhlavnejšiu podmienku pri vstupe do manželstva sa podľa autorky Pavly Zatovičovej považuje dôvera v Boha, lebo na tejto dôvere sa zakladá úspech manželského šťastia. Súhlasíte, alebo máte v dnešnej dobe inú základnú prioritu? 

„Žena patrí do domácnosti a to by si každá nevesta ešte pred vydajom mala dobre uvedomiť a premyslieť, ak, pravda, nemusí sama z finančných dôvodov vyrábať kus každodenného chleba. Povinnosťou každej manželky je dať manželovi deti a nevyhýbať sa najkrajšiemu citu – citu materinskému,“ napísala o povinnostiach manželky autorka. Argument k faktu, že každá žena by sa nemala vyhýbať materstvu, je jednoznačný a dá sa povedať, že v podstate platí dodnes - deti sú najtuhším „zväzkom“ manželov a keď ich niet, manželstvo nie je dostatočne pevné. 

Máte pocit, že je dôležité, aby boli vaše deti zabezpečené? Autorka v oblasti financií oplývala neuveriteľným optimizmom a vierou. „Nedostačujúca je výhovorka, že nie je z čoho deti živiť. Pán Boh sa stará o každého, postará sa i o deti, najmä keď Boh miluje nesmierne týchto maličkých.“ Netreba však zabúdať na fakt, že týždenník Nová žena, vydávala Katolícka jednota žien v Trnave. Dôvera v Boha bola základným riešením každého manželského problému „Manželia, ktorým je Boh vedľajší, žijú azda svorne, keď majú, čo potrebujú, ale keď príde na nich nejaký kríž, repcú sa a nevedia si pomôcť. Manželia veriaci obrátia sa so svojím žiaľom k Bohu a On im pomáha niesť ťarchy i starosti životné." 

„Mladé manželky, veľký pozor si dávajte na svoj jazyk,“ radili v Novej žene. Ako správne manželky by ste nemali svojich manželov ohovárať, nezveličovať ich chyby, dívať sa na ich dobré vlastnosti a nehádať sa, keď prídu z práce unavení. Chodí váš manžel alebo nastávajúci pravidelne cvičiť? Neškodná aktivita bola v minulosti pre rodinu negatívnym znamením „Muž, ktorý veľa športuje, sa odcudzuje rodine. Priváb ho šikovne k domovu a keď sa ti vráti, vynahraď mu láskou stratenú hračku.“ Základným kameňom úrazu býva a zjavne aj bývalo, spoločné bývanie s rodičmi. Rada znela jednoznačne. Nikto nie je bezchybný, a preto treba žiť v láske a odpúšťať si zároveň. 

Na záver to najdôležitejšie. „Keď prídu akékoľvek ťažké chvíle na vás, vydrž a nemysli hneď na rozvod.“ Ako sa hovorí, v minulosti ľudia pokazené nezahodili, ale opravili. Čo poviete, milé nevesty, zdajú sa vám niektoré rady spred sedemdesiatich rokov užitočné alebo je dnešný manželský život založený na iných prioritách? 

Zdroj: Nová žena, 1940
Foto: SITA/AP
Nina M. | 14.7.2014, 10:00