Makrónky, malinký koláčik s neodolateľnou náplňov v strede. Za vymyslenie tohto koláčika môžeme ďakovať Pierrovi Desfontainesovi. Bol to bratranec Louisa Ernesta Ladurée. On ako prvý v polovici 20. storočia dostal myšlienku spojiť dva koláčiky s neuveriteľne dobrou náplňou. Neskôr sa rodinného podniku ujal vnuk Laduréeho a meno Ladurée vyniesol do výšin. A tak keď dnes navštívite Paríž, nesmiete vynechať čajovne, kde tieto pochúťky určite nájdete. Treba hľadať na Champs-Elysées, na ulici rue Royale a na ulici rue Bonaparte pri kostole Saint-Germain.
Nájdete tu najrozmanitejšie príchute a farby. Veď Francúzi hovoria „farba je dôležitou zložkou zvádzania“, od pohľadu ideme k dotyku a od dotyku ku kontaktu s jazykom. Pri ochutnávaní sa môžete rozhodnúť pre klasiku, ako sú vanilka, čokoláda, pralinkový krém, malina či kokos. A ak máte radi exotiku, skúste „Forest noire“ (čierny les) s tmavou čokoládou a griotkou, karamel so slaným maslom, zelené jablko alebo lupienky ruží. Možností je veľa, ale na Slovensku je výber ešte obmedzený. Predsa len pečenie makróniek je u nás ešte v plienkach. Ale môžete ísť na otočku do Paríža, tak ako to robia Angličania a priniesť si originály priamo od Ladurée.
Ak chcete mať na svadbe niečo nové a výnimočné, určite to musia byť makrónky. A aké zvoliť? Skúste farebné poukladané do tvaru torty, alebo ich poukladajte do krásnych krabíc v tvare pyramídy. Môžete ich dať na paličky a pozapichovať do kvetináčikov alebo polystyrénových podstavcov vyzdobených v štýle vašej svadby. Poprípade ich dajte do krásnych pohárov. Makrónky sú aj nádhernou výslužkou. Preto ich zabaľte do malých krabičiek, celofánových sáčkov alebo pekného papiera. A vaše výslužky budú neodolateľne krásne a originálne.
A teraz sa presunieme do Ameriky. Tu totiž vznikli, v ostatnom čase tak veľmi obľúbené, cupcaky. V Británii im hovoria vílie tortičky. A to práve pre ich rozprávkový výzor a chute. Tieto malé neodolateľné koláčiky sa nám dostávajú pomalinky pod kožu. A na svadbách začínajú nahrádzať bežné torty. Ich história siaha až do roku 1796. Prvá zmienka sa našla v americkej knihe American Cookery. Názov cupcake pochádza ešte z dávnejšiej minulosti, keď sa koláčiky piekli v hrnčekoch alebo v šálkach. Volali ich aj „number“. A bolo to preto, lebo sa recepty ľahko zapamätali. Dali ste hrnček toho a onoho. Dnes cupcaky majú oveľa zložitejšie recepty. Pripravujeme ich v mafinových formách, a preto sa im podobajú. Nepleťte si ich však dokopy. Cupcaky sú oveľa sladšie a cesto je suchšie a sú ozdobené krémom alebo polevou. A práve táto poleva a krém robia z cupcakes takú dobrotu. Od svojho vzniku prešli rôznymi zmenami a dnes sa stali popkultúrou kulinárskeho sveta.
Posledný zázrak cukrárenského sveta sa volá cake pop. Čo to vlastne je a ako vznikol, nik asi poriadne nevie. Boom tejto dobrotky nastal medzi rokmi 2009 – 2011. Tak ako dierky v šiškách ani cake pop nemá nejaký väčší význam. Proste ich také milujeme. A prečo vznikli? Hlavne preto, aby sa spracovalo aj to, čo zostane pri vytváraní umeleckých diel z tort. Cake pop sa totiž robí z odrobiniek z koláča a pridá sa krém alebo čokoláda. Príchute sú len na vás a fantázia sa dá využiť na plné obrátky. Ľudia si túto dobrotku obľúbili a čoraz častejšie sa objavuje na slávnostných stoloch. Kniha s názvom „Cake Pop“ od Bakerelly sa objavila aj na zozname New York Times ako bestseller. A to hovorí samé za seba. Preto sa nebojte a dajte si na svoju svadbu vyrobiť originálny dezert. Použite svoju fantáziu a vytvorte si niečo výnimočné a ak spojíte dohromady všetky tri spomínané dezerty, určite na svojej svadbe zabodujete. Veď malé a krásne veci sú roztomilé a hostia vám aj poďakujú. Určite sa až tak veľmi neprejedia. Prianím krásnej svadby sa s vami lúči Laris Design.