Ako vybrať obrúčku na celý život?

Možno máte konkrétnu predstavu a už len hľadáte to správne klenotníctvo, alebo, naopak, vôbec neviete, čo by sa vám páčilo a chcete sa nechať uchvátiť modelom, o ktorom budete hneď vedieť, že ste práve zbadali svoju svadobnú obrúčku? Aby ste vedeli, ktoré sú tie pravé, prevedieme vás výberom svadobných obrúčok krok za krokom.
meister_zlata_linia_titulka

Svadobné obrúčky. Budete ich mať na ruke celý život, takže by ste pri ich výbere mali zvážiť množstvo kritérií. Ktoré to sú? Pozrime sa na ne spolu s vami:


Komfort

Keďže ju budete nosiť takmer neustále, nemali by ste ju na prste skoro ani cítiť. Nádherná obrúčka posiata diamantami alebo hranatá v avantgardnom dizajne určite upúta, ale v porovnaní s mäkkými, zaokrúhlenými tvarmi "jednoduchej klasiky" sa nemusí nosiť až tak príjemne. Dobre si všimnite aj vnútorné zaoblenie a tvar prsteňa - ten bude najviac zodpovedný za komfort pri nosení.

 

Ruka

Veľkosť a tvar vašej ruky je podstatným faktorom, ktorý najviac ovplyvní to, či ju prsteň skrášli, alebo, naopak, pritiahne pozornosť na jej nedostatky. Aj keď je to naozaj individuálne, vo všeobecnosti platí, že veľké, široké a výrazné obrúčky sa hodia na štíhle, pekne tvarované ruky s dlhými prstami, zatiaľ čo pre menšie ruky s plnšími prstami sú vhodnješie úzke prstene s jemným dizajnom.  


Sfarbenie

O vhodnej farebnej škále pre váš typ rozhodne to, či skôr patríte k južanskému typu s hnedou pokožkou, alebo skôr k severskému typu s bledou pokožkou. Odtiene žltého zlata, rosé odtieňov a medenej svedčia teplému typu pokožky, studený typ bude žiariť so šperkami s odtieňmi bieleho zlata a platiny. Okrem toho nazrite do svojej šperkovnice. Snubný prsteň by mal byť v súlade so šperkami, ktoré nosíte.

glanz_und_gloria_obrucky

(GLANZ UND GLORIA: obrúčky rôznych odtieňov)


Klenotník

Iba skúsený odborník vám pri výbere obrúčky poradí ohľadom všetkých dôležitých otázok, ktoré pri kúpe obrúčok iste budete mať. Vyberte si overenú značku alebo meno, ktoré bude zárukou kvality a na ktorú sa budete môcť obrátiť aj v budúcnosti v prípade opravy, čistenia, úpravy prsteňov, prípadne dodatočného vsadenia briliantov. 


Rozpočet

Otázka rozpočtu je veľmi individuálna a samozrejme, najviac závisí od vašich možností, ale aj od toho, akú dôležitosť tomuto symbolu prikladáte. Majte však na pamäti, že okrem fotografií sú svadobné prstene tým, čo vám ostane aj po svadbe. Momentálny nedostatok financií sa dá umne vyriešiť: teraz si vyberte prstene z kvalitného vzácneho kovu s elegantným a jednoduchým dizjanom, ktoré vám neodčerpajú váš svadobný rozpočet. Časom, pri dôležitých rodinných míľnikoch, si do obrúčok môžete nechať osadiť brilianty.

 

Termín

Aby ste mali času dostatok, vyberať obrúčky by ste mali začať najneskôr 4 mesiace pred svadbou. Nemusíte sa rozhodnúť hneď pri prvej návšteve, môžete zvážiť vicero značiek. Počítajte s tým, že zlatník bude na ich vyhotovenie potrebovať minimálne 2-3 týždne. Ak by sa jednalo o šperk s výnimočným drahým kameňom, musíte počítať najmenej s 12 týždňami.

meister_rukopis

(MEISTER: obrúčky s vnútorným zaoblením a vygravírovaným originálnym rukopisom ich majiteľov)


Partnerský look

Preč sú časy, kedy sa prstene partnerov líšili len veľkosťou. Svadobné obrúčky sa môžu odlišovať farbou materiálu, kovom, z ktorého sú zhotovené, alebo detailami ako osadené kamene, v podstatných znakoch ako forma a dizajn sú rovnaké. Krásne pôsobia aj obrúčky, ktoré symbolizujú "jedno telo", ktorým sa dvaja pred oltárom stávajú. Každá zvlášť tvorí neúplný obrazec. Až keď ich priložíte k sebe, vytvoria jeden celok a obrazec nadobudne svoj zmysel. 

 
Diamanty

Drahý kameň, vsadený namiesto zirkónov, obrúčke dodá úplne iný šmrnc a lesk. Aj v tejto oblasti ide dizajn míľovými krokmi - brilianty nenosia už len ženy, ale objavuje sa aj v pánskych modeloch, dokonca v rôznych farebných variáciách. Diamanty môžu byť vsadené po obvode prsteňa, ale aj zboku, či dokonca zvnútra.


Gravúra

K originálnym znakom prsteňa patrí vygravírovaný dátum svadby alebo iniciály partnera. Najnovšie technológie však už umožňujú oveľa viac: Pomocou grafických programov a lasera dokáže zlatník na prsteň preniesť váš rukopis, odtlačok prsta, príbeh alebo motto alebo ručne maľovaný obrázok. 

meister_odtlacokprsta


(MEISTER: personalizované obrúčky s odtlačkom prsta partnera)


Pravá alebo ľavá? 

Vlastne sme spoľahlivo nezistili, ktorá je tá správna. U nás sa zvyky rôznia a svadobné prstene nosíme podľa toho, či máme na rukách aj iné šperky, prípadne zásnubný prsteň. V Nemecku, napríklad je obvyklé nosiť obrúčku na prstenníku pravej ruky, vo Švajčiarsku sa zase vychádza z francúzskej tradície, kde sa obrúčka nosí na 4. prste ľavej ruky. Tá totiž vedie priamo k srdcu...



Nechajte sa pri výbere viesť svojím pocitom a urobte si z návštevy klenotníka zážitok!


glanz_und_gloria_obrucka_diamanty

(GLANZ UND GLORIA: originálna obrúčka s diamantmi)


 

Mohlo by vás o tejto téme zaujímať aj:

Viete, na ktorom prste nosiť obrúčku? 

Urobte 6 krokov k vašim vysnívaným svadobným obrúčkam



Foto:

Titulka: Obrúčky s briliantmi zo zlata a platiny značky MEISTER

glanz-gloria.net

meisterschmuck.com

eva | 2.6.2014, 15:00