Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Príprava svadby 1. časť

Píše sa rok 2015, no stále sa na Slovensku nájdu miesta, kde sa zachovávajú tradície a moderné fenomény západu ešte nemajú taký vplyv. Hneď na začiatok vás chceme vyviesť z omylu. Nie každé mesto či obec má rovnaké zvyklosti. Stačí ísť len pár kilometrov ďalej a nájdete rôzne rozdiely. Popísané zvyklosti mapujú Šarišský región, konkrétne malé mesto na jeho východe. Vitajte na tradičnej, ale zároveň modernej svadbe!

dsc_0028
Ísť na pytačky vám príde už nemoderné? Máte pravdu. Dnes, kedy je doba iná, ľudia sa zoznamujú na internete, v baroch či cez kamarátov. Nefunguje to tak ako kedysi, keď si chlapec vyhliadol dievku a poslal niekoho staršieho na pytačky do jej domu. Vtedy sa nekládol dôraz na lásku a city, ale na majetok a zveľaďovanie. Páry spolu „nerandili“ niekoľko mesiacov či rokov, ako to je dnes, naopak dievča niekedy ani nepoznalo chlapca, kým neprišiel na pytačky.

Zásnuby áno či nie?

Dnes sa zvykne zachovávať tradícia zásnub, kedy sa zídu rodičia z oboch strán doma u nevesty a budúci ženích oficiálne poprosí otca svojej priateľky o jej ruku. Donesie kvety pre jej matku a zvyčajne sa spoločne hostia pri slávnostnom stole. Potom sa dohodnú na termíne, prípravách a organizácii svadby a taktiež na hradení účtov. Dnešné nevesty si väčšinou už zariaďujú všetko samy, no pred pár rokmi mali väčšiu zásluhu na tom práve ich matky, ktoré im zaplatili svadobnú hostinu - takzvané „svatky alebo svachy“. Niektorí romantici svoju nastávajúcu už oveľa skôr požiadajú o ruku a zásnuby sú potom už iba formalita. Do roka a do dňa by sa mala konať svadba. Samozrejme, dnes žijeme v modernejšej dobe a všetko sa už tak striktne nedodržiava, ale záleží aj na konzervatívnosti rodiny. 

Začína sa s prípravami

Celý nasledujúci rok sa rodiny postupne chystajú na svadbu a jej prípravy sa stupňujú. Ak sú rodiny veriace, snúbenci idú ku kňazovi, aby sa s ním dohodli a podali ohlášky. Tie zvyčajne vyhlasuje farár posledné tri nedele pred svadbou, niekde iba raz. 

kostol

Pozývanie hostí

Pár týždňov pred svadbou sa začína s oficiálnym pozývaním hostí na svadbu. Najbližšiu rodinu a kamarátov pozývajú snúbenci a tú vzdialenejšiu môžu aj rodičia snúbencov. Hosťom odovzdajú pozvánku, ktorá obsahuje aj časť o pozvaní k svadobnému stolu. 

Rozlúčka so slobodou

Ak si myslíte, že rozlúčka so slobodou k nám prišla zo západu, mýlite sa. Aj v minulosti sa konala dievocká a mládenecká rozlúčka, zvyčajne v nedeľu pred svadbou. Mladí sa stretli pri hudbe a spoločne sa zabávali. Dnes sa však táto rozlúčka nezvykne robiť spoločne, ale ženy a muži sa rozdelia na dva tábory a „svojsky“ sa lúčia so slobodou.

prípravy

Páranie pierok

V časoch, keď sa na dedinách robili perové vankúše, sa po večeroch stretávali ženy a čistili perie. Pravdepodobne z tohto pojmu vznikol názov „pirkoviny“, kedy sa stretnú družbovia a družičky z oboch strán v sále, kde sa koná svadba a spoločne ju zdobia. Zvykne sa to robiť vo štvrtok alebo v piatok pred svadbou. Dnes už miestnosť zdobia väčšinou aranžéri, no mladí im pomáhajú a zoznamujú sa tí, ktorí sa nepoznajú. Slobodných nevesta so ženíchom párujú tak, aby na svadbe neboli sami a spoločne sa zabávajú a mierne popíjajú. Keď sa koná svadba v reštaurácii, zvyčajne táto udalosť odpadá a miestnosť pripravuje personál. 

Výzdoba

Aké zvyklosti nasledujú ďalej, si budete môcť prečítať v pokračovaní článku budúci týždeň.

Foto: SITA, Tomáš Puškáš
Johny | 17.4.2015, 19:00