Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Svadba 1. časť

Ak ste si prečítali predchádzajúce dva články, tak už viete, aké zvyky predchádzajú pravej šarišskej svadbe. Teraz máme pre vás pripravený popis samotnej svadby. Vitajte!
fotopuskas031
Svadba sa pre hostí začína až v poobedných hodinách, no rodina vstáva skoro ráno, aby doladila posledné detaily. Nevesta odchádza podľa moderných zvykov k vizážistovi, čím sa začína jej deň. Staršia družička pomáha neveste obliekať sa do šiat a chystá jej doplnky, aby na nič nezabudli. V minulosti pomáhali neveste obliekať sa všetky družičky alebo to robili vydaté ženy. Ženíchovi s prípravami pomáha starší družba. Doobeda sa snúbenci idú fotiť a prichádza kameraman. 
Ak snúbenci nemajú niektorého alebo oboch rodičov, spoločne prichádzajú na cintorín zapáliť sviečku. 

Cintorín

Príchod po nevestu

Svadba sa začína príchodom najbližšej rodiny. Ženích so svojou svadobnou družinou prichádza k nevestinmu domu autom alebo na koči. Na čele sprievodu sú ženích so starejším, starší družba a ľudová hudobná skupina. Chvíľu spievajú pred domom a potom zvonia. Dvere im otvára výdavca a pýta sa ich, na čo prišli. Zahrajú si malé divadlo podľa starých tradícií a ženíchovi sú ponúknuté dve alebo tri družičky, najstaršie ženy, prípadne chlapi prezlečení za ženy. On ich odmietne a nalieha, že hľadá ešte inú. Výdavca mu zvyčajne oponuje a ženích musí zaplatiť za nevestu istú sumu, aby mu ju ukázal. 

príchod
príchod

Vtedy prichádza nevesta a svadobný sprievod vchádza do domu k neveste. 
„Mladý s mladou“ sa privítajú bozkom a ženích jej daruje svadobnú kyticu, ona jemu "pirečko" alebo inak "pokrejtku" - malý kvet, ktorý mu pripne na sako. Podobné ozdoby majú aj hlavní družbovia. Ostatným slobodným družbom sa pripínajú malé stužky a družičky dostávajú kvet alebo inú ozdobu. 

Pierka

Posledné odpustenie pred sobášom

Keď sa hostia usadia, starejší prednesie príhovor. Potom nasleduje spoločné „odpytávanie“ od svojich rodičov, krstných, starých rodičov a súrodencov. Skupina je v tej istej miestnosti a hrá smutnú pesničku. Zvyčajne sa v piesni spieva o odpustení, aby mohli snúbenci pristúpiť k oltáru. Staršia družička predkladá pred rodičov biely uterák, na ktorý si najprv nevesta a potom ženích kľakajú. Je to dojímavá chvíľa pred odchodom do kostola. Niekedy sa tento obrad zvykne robiť aj v reštaurácii za prítomnosti všetkých hostí. 

odpustenie

Kostol

Po odpytávaní sa odchádza v spoločnom sprievode do kostola alebo na úrad, kde sa koná sobáš. Opäť hudobná skupina odprevádza sprievod až pred kostol. 

sprievod

V niektorých obciach sa sprievodu zvyknú robiť prekážky, aby nemohol prejsť, kým ženích nezaplatí alebo nedá fľašu pálenky. Zvyčajne cez cestu nesú hasiči rebrík či niekto nechá na ceste poleno, ktoré musia snúbenci rozrezať. Stane sa, že robí prekážky aj kostolník, ktorý si pýta zálohu za kľúč od kostola.

pílenie
kostol

Svadobná hostina

Po slávnostnej ceremónii všetci blahoželajú mladomanželom pred sobášnou miestnosťou alebo kostolom. V sprievode sa celé sobášne zhromaždenie presúva na svadobnú hostinu. Pred dvermi ich už čaká personál, ktorý si pripije s novomanželmi na ich spoločný život. Posype ich cukrom, aby mali sladký život a rozbije tanier o podlahu, ktorý má priniesť šťastie. Ženích musí pozametať črepiny a nevesta drží zmeták. Pár odvážlivcov sa snaží črepiny rozkopať, aby sťažili ženíchovi prácu, ale ak má nevesta veľké okrúhle šaty, dáva si črepiny pod ne, kým všetko pozametajú. 

zametanie

Ženích potom dvíha nevestu na ruky a prenesie ju cez prah až k svadobnému stolu. Hudba začne hrať a hostia sa usádzajú podľa zasadacieho poriadku. Zvyčajne sedí napravo od hlavného stola nevestina strana rodiny a naľavo ženíchova. Družbovia a družičky zvyčajne sedia spolu pri jednom stole. 

Prvý tanec

Po usadení prednesie starejší príhovor a prípitok a hudobná skupina pozve mladomanželov na svoj prvý tanec. 

prvý tanec

Hneď po ňom prichádzajú na parket rodičia a spoločne tancujú prvé kolo. 
Po tanci prichádza na rad hlavné svadobné menu. Pred podávaním polievky začnú svadobčania búchať lyžicami o taniere, čo symbolizuje, že sa majú novomanželia pobozkať. Súrodenci sú poverení starať sa o svadobných hostí tak, aby im nič nechýbalo. Počas polievky zbierajú starší družbovia do jedného prázdneho taniera peniaze na kostol a do druhého pre mladých. Zvyčajne je v tanieri pre mladých viac peňazí. 

V ďalšom článku pokračujeme tradičnými východoslovenskými tancami.

FOTO: Tomáš Puškáš 


Prečítajte si: 
Zvyky a tradície Šarišskej svadby: Prípravy svadby 2. časť
Johny | 4.5.2015, 08:00