Briliant: óda na krásu prírody

Solitérny prsteň s centrálnym drahým kameňom zasadený v korunke - to je klasická podoba zásnubného prsteňa. Tento dizajn si získal mimoriadnu obľubu možno práve vďaka jednoduchému a čistému dizajnu, v ktorom vzácny diamant s prekrásnym výbrusom najviac vynikne.
niessing_ring_titulka
Na začiatku je tvrdý kameň, vydolovaný z hlbín našej zeme. Z jeho vzhľadu by ste len ťažko usúdili, že sa, zasadený do šperku či v krabičke s nálepkou "investičný", stane predmetom túžby a obdivu mnohých ľudí. Nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoj vzácny výskyt a neobyčajné vlastnosti, ktoré z neho robia mimoriadne cenný artikel.

niessing_spannring_oval_color



Možno taký máte na prste v zásnubnom prsteni či v svadobnej obrúčke, alebo ho nosíte od narodenia vášho dieťatka... No viete o tomto kúsku kameňa trochu viac?
niessing_ring_queen

Pôvodne surový kameň, ak má vhodnú kvalitu, je ďalej určený na vybrúsenie. Brusiči sa pokúšali už po celé stáročia drahé kamene brúsením zušľachťovať a čo najviac vyzdvihnúť ich krásu. Výbrus (Cut) je aj jednou zo štyroch základných vlastností (4 C), ktorými sa hodnotí kvalita briliantu v medzinárodne uznávanej škále a s týmito parametrami pracujú aj uznávané gemologické laboratóriá.


Keď myslíme na hudbu, nemôžeme nespomenúť Bacha, Mozarta či Beethovena. Keď pátrame v dejinách automobilizmu, sú to páni Benz či Ford, ktorí ho tak ovplyvnili. A pokiaľ sa ponoríme do tajomstva brúsenia drahých kameňov, určite musíme objaviť meno Marcela Tolkowského, matematika, ktorý je autorom unikátneho brusu, ktorý nesie jeho meno: "Tolkowsky cut" (Tolkowského brus) alebo Tolkowsky Brilliant (Tolkowského briliant)


niessing_ring_tapered


Tolkowský, mimochodom pôvodom z Poľska z rodiny brusičov, prišiel na to, že ak má kruhový výbrus 57 strán (33 z nich je na vrchnej časti, teda korune a 24 na spodnej časti, tzv. pavilóne), je to ideálny tvar pre odraz a rozptyl svetla pri pohľade zhora. Koruna tak rozptyľuje svetlo na rôzne farby a spodná časť ho odráža späť. Máte tak dojem trblietavého, až oslepujúceho lesku, čo robí briliant naozaj neodolateľným...



niessing_gelb


(na obrázku prstene Niessing ring® v rôznych farebných variáciách zlata s unikátnym patentovaným upevnením centrálneho briliantu)





Ak sa chcete pobaviť a zároveň sa o diamante dozvedieť aj nejaké tie zákulisné, a doteraz prísne utajené informácie :), podrobnosti o jeho pôvode, fyzikálnych vlastnostiach, ale aj o šperkárskych tajomstvách, určite si pozrite tento skvelý dokument o diamante - NEZkreslená věda. 

Je z dielne Akadémie vied Českej republiky. 

Vtipný, poučný a mimoriadne zábavný!




Foto:
Niessing

Video:
YouTube/ Otevřená věda
eva  | 27.6.2018, 16:00