Najkrajšie fotografie z Foto dňa podľa Milana Matušku

Dnešný porotca miluje jazdy vlakom a vlaky aj rád fotí. Fotografia ho očarila už ako osemročného a odvtedy jej venuje takmer všetok svoj čas. Bol hlavným fotografom pri digitalizácii slovenského kultúrneho dedičstva a od technickej sa k svadobnej fotografii dostal vďaka láske k jednej profi svadobnej fotografke... Predstavujeme Milana Matušku a jeho výber naj fotografií týždňa.
lenka_kosicka_titulka


Týždeň so svadobným fotografom

Milanom Matuškom


Milan Matuska foto"Mal som asi 8 rokov, keď som videl môjho uja za statívom veľkoformátového fotoaparátu a pripravovať jeden záber. Vtedy som sa ho zvedavo a nadšene na všetko vypytoval. Ten zážitok ma doslova “naštartoval” k intenzívnemu samoštúdiu - začal som sa o fotografiu intenzívne zaujímať, požičiaval som si knihy z knižnice a veľa som sa s mojím ujom rozprával. Pre neho bolo síce fotenie len koníčkom, ale vedel toho veľmi veľa nielen o fotení a fotografii, ale aj o práci vo fotokomore. Ten správny smer to nabralo, keď som dostal svoj prvý poloautomatický fotoaparát značky Yashica, o pár rokov neskôr potom nasledoval Canon EOS 3000 V, ktorý mal aj čisto manuálny režim. Veľa som čítal, skúšal a učil sa. Fotil som krajinku, zvieratá a vlaky. Postupne som sa začal zdokonaľovať v ateliérovom fotení a v práci s modelkami." Týmito slovami začal rozprávanie o sebe profesionálny fotograf Milan Matuška.

Hneď vzápätí sme sa ho opýtali, odkedy sa profesionálne začal venovať svadobnej fotografii:
"K foteniu svadieb som sa dostal až keď som ako technická a fyzická výpmoc išiel na svadbu, ktorú fotila moja priateľka, teraz už snúbenica,” hovorí s úsmevom Milan a pokračuje: “Bol to extrémne náročný deň, avšak bolo na ňom niečo, čo ma chytilo za srdce tak, že som si povedal - toto chcem robiť. Chcem fotiť svadby a byť tak celý deň so svadobným párom, vnímať a cítiť tie ich emócie, prežívať ich s nimi. Mať tú výsadu môcť ich zachytiť mojím pohľadom, čo najlepšie, ako viem. Odvtedy sa snažím v svadobnej fotografii zdokonaľovať,”  hovorí Milan a svoj štýl fotenia vystihol takto: "Snažím sa skôr o zachytenie romantickej chvíle medzi ženíchom a nevestou, o jemnosť, nežnosť, lásku a oddanosť. Väčšina svadobných párov sa tak dáva do prirodzených póz, ktoré sú spontánne a užívajú si prítomnosť jeden druhého a ja len hľadám tie správne uhly a vystihujem tie pravé okamihy."



Foto dňa s nevesta.sk vyberá najkrajšie fotografie z albumov svadobných fotografov a Milan hovorí, čo pre neho znamená NAJKRAJŠIA svadobná fotografia: "Najkrajšia fotka je pre mňa taká, z ktorej je cítiť tú pravú emóciu, ktorá bola práve v tom okamihu všade navôkol – pravá, nefalšovaná, jasná... A všetko na fotke - póza, svetlo, kompozícia, uhol záberu až po celkovú úpravu ju podčiarkuje a zvýrazňuje."


Pozrite si najkrajšie Foto dňa s nevesta.sk (3. majový týždeň), ktoré pre vás vybral 

Milan Matuška

Foto dňa 17.5.2016 - Roland Frajka

Autor fotografie: Roland Frajka



Foto dňa 16.5.2016 - Katarína Žitňanská
Autorka fotografieKatarína Žitňanská


Foto dňa 19.5.2016 - Helena Jankovičová Kováčová
Autorka fotografieHelena Jankovičová Kováčová



Foto dňa 18.5.2016 - Tibor Bubeník
Autor fotografie: Tibor Bubeník


Foto dňa 20.5.2016 - Jana Eviakova
Autorka fotografie: Jana Eviaková



Foto dňa 21.5.2016 - Ivana&Peter Miller
Autori fotografie: Ivana & Peter Miller


Pečať Foto týždňa s nevesta.sk udeľujeme fotografii Lenky Košickej

Foto týždňa 22.5.2016 - Lenka Košická

Foto týždňa vyberal Stano Klačanský a o tejto víťaznej fotografii povedal: "Je to fotografia, na ktorú sa príjemne pozerá, vidieť tam uvoľnenosť, radosť, vzájomna príťažlivosť a jemnosť daného páru, čiernobiela úprava dáva danej fotografii viac intímnejší charakter, vyvážená kompozícia a svetelnosť podporuje celý moment," zdôvodnil udelenie titulu Foto týždňa.



Autorka víťaznej fotografie: Lenka Košická 


GRATULUJEME!




Tento týždeň na "porotcovskú" stoličku zasadne svadobný fotograf Stano Klačanský a jeho úlohou bude nájsť medzi fotografiami profesionálnych svadobných fotografov tie fotky, ktoré svojou úrovňou vynikajú. 

nevesta.sk uvádza:

"Týždeň so Stanom Klačanským"


Stano Klačanský
(Fotografia Stana Klačanského, ocenená vo 
Foto dňa s nevesta.sk 25.8.2015)





Možno to ešte neviete, ale ak ste svadobný fotograf alebo fotografka, 

Foto dňa s nevesta.sk je tu aj pre vás! 


Ak prihlásite svoje fotografie do Foto dňa s nevesta.sk 
a
vašu fotografiu oceníme, 
môžete získať aj fotoknihu od 

PARTNERA FOTO DŇA S NEVESTA.SK

jstudio_logo_200



Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.

Chcete mať publikované foto v Časopise Nevesta?

eva | 26.5.2016, 15:30