Gypsomilka - nevestin závoj

Ak si myslíte, že sa budeme venovať klasickému svadobnému závoju, ktorý v deň svadby zahaľuje tvár nevesty, ste na omyle. Stredobodom našej pozornosti je kvet, ktorý svojím vzhľadom a bohatstvom kvetov pripomína krajkový závoj nevesty. Gypsomilka, inak nazývaná aj nevestin závoj, je veľmi obľúbeným svadobným kvetom hlavne vďaka svojej jemnosti a krehkosti. My Vám ponúkame niekoľko tipov, ako túto rastlinku efektívne využiť ako doplnok na svadbe.
gypsomilka_titulka


Krása svadobného dňa zahalená do nevestinho závoja...

Floristka Katarína Hrčková zo svadobnej agentúry Kasolina sa už niekoľko rokov venuje práci s kvetmi a o gypsomilke nám povedala veľa zaujímavých informácií: "Výhodou je predovšetkým jej trvácnosť bez vody. Preto sa "nevestin závoj" s obľubou používa predovšetkým do svadobných kytíc, ktoré si väčšinou počas svadobného dňa prejdú náročným programom každej nevesty. Od ranných príprav, fotenia, cez svadobný obrad a celú svadobnú hostinu." 
Svadba: Lucia a Emil, Foto: Daniel Nedeliak

Svadba: Lucia a Emil, Foto: Daniel Nedeliak

Kombináciou ruží a gypsomilky vznikla aj romantická bielo-ružová svadobná kytica nevesty Lucky. Jemný kvietok tvoril aj ozdobu v jej vlasochNa ružovú a bielu farbu stavila aj pri výzdobe svadobných stolov.

Viac o svadbe Lucie a Emila nájdete tu

Svadba: Lucia a Emil, Foto: Daniel Nedeliak

Svadba: Míša a David, Foto: HMfoto, Helena Jankovičová Kováčová

Gypsomilka bola v hlavnej úlohe aj na svadbe Míši a Davida. O ich svadobnom dni sa viac dočítate tu.

Svadba: Míša a David, Foto: HMfoto, Helena Jankovičová Kováčová

Svadba: Helena a Martin, Foto: Aleš Tomis

Kombinácia lúčnych kvietkov, ruží a gypsomilky - to bola kytica nevesty Helenky. Gypsomilka spolu s makovičkami zdobili svadobné menovky zúčastnených hostí. Tvoria teda ideálny tip na výrobu handmade menoviek, čo poviete?

Viac o svadbe Helenky a Martina nájdete tu.

Svadba: Helena a Martin, Foto: Aleš Tomis

Svadba: Helena a Martin, Foto: Aleš Tomis

Svadba: Simona a Erik, Foto: PANAMERA motion pictures

Kvietky gypsomilky kraľovali aj na svadbe nevesty Simonky. Samy o sebe pôsobili na stoloch neprehliadnuteľne vďaka efektnému objemu. Výzdobu vytvorilo svadobné štúdio Ambientes.


Svadbu Simonky a Erika si môžete pozrieť tu.

Svadba: Simona a Erik, Foto: PANAMERA motion pictures

Svadba: Alena a Matúš, Foto: PANAMERA motion pictures

V znamení krehkých kvietkov gypsomilky sa niesla aj svadba Alenky a Matúša. Gypsomilky tvorili akúsi kulisu bordovým ružiam na svadobných stoloch a rovnako zdobili aj stoličky lemujúce cestu neveste a ženíchovi. Vďaka obrovskej hustote kvietkov sa z "nevestinho závoja" dajú zapliesť nádherné vence na hlavu. Aj nevesta Alenka zvolila tento skvostný doplnok a zladila k nemu kytičku i pierko ženícha. 

Celú svadbu Alenky a Matúša si môžete pozrieť tu.

Svadba: Alena a Matúš, Foto: PANAMERA motion pictures

Svadba: Alena a Matúš, Foto: PANAMERA motion pictures

Svadba: Alena a Matúš, Foto: PANAMERA motion pictures

Svadba: Alena a Matúš, Foto: PANAMERA motion pictures

Svadba: Alexandra a Tamás, Foto: Tibor Bubeník

Viktoriánska svadba Alexandry a Tamása sršala výnimočnosťou, a nedá sa nevšimnúť si túto rozkošnú družičku s venčekom na hlave, ktorý je uvitý z gypsomiliek. Družička prechádzala uličkou prv než nevesta, takže sa jej isto ušiel nejeden obdivný pohľad...

Viac o svadbe Alexandry a Tamása sa dočítate tu.

Svadba: Petra a Aaron, Foto: PANAMERA motion pictures

Azúrovomodrá svadobná výzdoba Petry a Aarona dýchala čistotou. Dôležitý akcent, ktorý ju dotváral, boli svietniky ozvláštnené kvetmi gypsomilky. Tie teda tvorili dominantu svadobných stolov.

Viac o svadbe Petry a Aarona nájdete tu.

Svadba: Petra a Aaron, Foto: PANAMERA motion pictures


Svadobné kytice a výzdoba z gypsomiliek

Floristka Katka Hrčková vytvára naozaj nádherné aranžmány. Pre budúce nevesty má niekoľko tipov, ako vhodne skombinovať gypsomilku s inými kvetmi: "Radi nechávame tento kvietok vyniknúť v monokultúre tým, že ho nekombinujeme s inými kvetmi, a stáva sa tak dominantou celej svadobnej výzdoby. 
Napríklad v kombinácii s čipkou alebo elegantnou saténovou stuhou pôsobí úžasne jemne a naozaj svadobne. Ak sa má gypsomilka použiť vo výzdobe skôr na doplnenie, najčastejšie sa kombinuje s veľkými a masívnymi kvetmi. Pôsobí rozvoľnene a odľahčuje ťažkú textúru niektorých kvetov, napríklad pivóniu, ľaliu, hortenziu či ružu. Keďže je to rastlina našich záhrad, najkrajšie vynikne v skle v letných mesiacoch, kedy pôsobí veľmi elegantne, čisto a sviežo."
















A aké výhody má použitie tohto kvetu vo svadobný deň? "Veľkou výhodou je široká škála techniky použitia tohto kvetu. Nie je citlivý na dotyk, čím práve mnohé iné biele kvety trpia. Gypsomilkou vieme pekne vyplniť priestor v aranžmánoch, čím ľahšie dosiahneme efekt väčšieho objemu. Samozrejme, k jej obľúbenosti sa pridáva cenová dostupnosť, predovšetkým v mesiacoch, keď kvitne aj v našich končinách. Nevesty sa však nemusia obávať, že by bol počas roka problém s jej dostupnosťou, dajú sa objednať aj mimo sezóny," vysvetľuje floristka Katka.





Vlasové ozdoby a doplnky pre družičky z gypsomiliek

A teraz tu máme niekoľko inšpirácií pre nevesty a družičky, ako vhodne a nápadito využiť gypsomilku v účesoch. Keďže tieto kvietky vydržia dlho bez vody, nemusíte sa báť, že by vo vlasoch pôsobili unavene a zvädnuto. Vytvárajú dojem nežnej harmónie, nie nadarmo sa im hovorí "nevestin závoj". Na prvý pohľad sú živou obdobou elegantnej čipky, nemyslíte? Posúďte samy.





























Svadobné torty prizdobené gypsomilkami

Predstava jednoduchej bielej torty, ktorú zdobia drobnučké kvietky gypsomilky, je ukážkou minimalizmu, ba až noblesného purizmu. Vskutku neodolateľná vízia. Nehovoriac o momente, keď ju ochutnáte...







Dúfame, milé budúce nevesty, že sme Váš našimi tipmi inšpirovali! 

Zároveň ďakujeme floristke Katke za zaujímavé a prínosné tipy!






hrckova_katarina_kasolina_portret

Katarína Hrčková (30)


Svadobná koordinátorka a zároveň majiteľka svadobnej agentúry Kasolina one&only. Ako sama hovorí, jej agentúra vznikla predovšetkým z lásky ku kvetom a kreatívnej práci. So svojou agentúrou rada organizuje aj netradičnejšie svadby, ktoré sa svojou originalitou podpíšu pod nádherný zážitok mladomanželov a ich hostí. Kasolina pôsobí v Bratislave, ale - ako s úsmevom hovorí Katarína, "pre svadbu nemajú problém všeto zbaliť a prísť kamkoľvek."














Foto:
 
Titulka: HMFoto
archív svadobných fotografov uvedených v článkoch
Katarína Hrčková
Pinterest
Katarína Mikulcová | 11.7.2016, 13:00