Najkrajšie fotografie z Foto dňa vyberá Peter David

"Baví ma napĺňať si sny a tešiť sa zo života. Milujem vzdelávať sa v tom, čo robím a zároveň sa učiť na vlastných chybách, ktoré ma posúvajú zakaždým vpred. Mám rád, ak môžem fotiť svadobné portréty kreatívnou formou. Baví ma varenie, cestovanie a turistika v našej krásnej krajine. Nemám rad stereotyp. A keď práve nefotím, vyhľadávam kľudné miesta, kde môžem naberať inšpiráciu na ďalšie fotenia," hovorí Peter David, svadobný fotograf, ktorý pre vás vyberal fotografie, ktoré by ste si určite mali pozrieť.
zdenka_simekova_titulka

Týždeň so svadobným fotografom Petrom Davidom

david_peter_portret

Peter, čo pre Teba znamená byť svadobným fotografom? Čo to so sebou prináša, a čo Ti táto profesia zároveň berie?

Pre mňa je to obrovská zodpovednosť a hlavne veľká česť, že si ma klienti vyberú kvôli mojej práci a chcú, aby som im zdokumentoval ich najkrajší deň v živote. Je to skvelý pocit. Táto práca mi dala strašne veľa. Jednak spoznávam zaujímavých ľudí, ktorí sú pre mňa inšpiráciou do života. Môžem spoznávať miesta, na ktoré sa hocikto nedostane, ako napríklad tento rok fotenie svadby v Južnej Afrike a po minulé roky v Rakúsku, Nemecku, USA, Ázii, Francúzsku, v Nórsku, Anglicku, Maďarsku, Španielsku, Taliansku a samozrejme nesmiem zabudnúť na naše Slovensko. Isté obdobie som bol fotografom na lodi Queen Mary 2. Mne táto profesia neberie nič, ale ak to mám brať z pohľadu, že pracujem niekedy 7 dní v týždni, tak možno čas, avšak na druhej strane zase robím to, čo ma baví, čiže to takto nevnímam. Mal som predtým oveľa horšie zamestnania, a to by som neprial nikomu. Preto si vážim, že môžem robiť to, čo ma baví a napĺňa.


Sleduješ svetové trendy v svadobnej fotografii? Kam sa uberajú?

Áno, sledujem. A nielen sledujem, ale ja sa s ľuďmi, ktorí tieto trendy určujú aj stretávam a učím sa od nich. Veľa sa vzdelávam a na svoju prácu som veľmi kritický, preto sa neuspokojím s hocijakým výsledkom. Tie trendy sú rôzne, ťažko povedať, kde sa uberajú, keďže je dnes veľa štýlov. Každý si musí nájsť vlastnú cestu a po nej kráčať. Takto sa potom vytvárajú trendy, ľudia vymýšľajú veci, ktoré tu nikto pred nimi neurobil. U nás, na Slovensku, je všetko spomalené. To, čo sa už dávno robí v zahraničí, príde k nám o 10-15 rokov. Je to aj tým, že my, Slováci, si nechceme pripustiť nič nové, bojíme sa otvoriť trendom a preto poväčšine, keď si pozerám slovenských fotografov, viacerí fotia rovnako. Majú rovnaký štýl fotenia, boja sa vytŕčať z davu, lebo ich nikto neocení. U mňa je to zase opačne - ja toto neriešim, robím veci tak, ako ich vidím ja, preto si vytváram špecifický štýl, ktorý mi sedí a získavam takto klientov, ktorým to sedí tiež.
 

Málo hovoríme o postprodukcii, teda o následnej úprave fotografií – fotograf rozhoduje, ako ďaleko s retušou zájde… Čím sa riadiš Ty? Máš už svoj vlastný štýl, vďaka ktorému siahaš väčšinou k tým istým efektom a nástrojom, alebo každej ďalšej svadbe sa snažíš dať originálne a nové spracovanie?

Keď som sa učil retušovať, tak ma to bavilo. Dnes, keď mám povedať pravdu, ma úpravy fotiek nenapĺňajú, ale musím to robiť. Skôr sa venujem foteniu, ako správne zvládnuť technickú časť, prácu so svetlom a s klientmi, aby výsledný efekt nebol umelý. Samozrejme upravujem fotografie - ak je na nich niečo, čo mi vadí, tak to odstránim, zvýrazňujem farby, kontrast, ale vždy sa riadim tým, nech to nie je „preretušované“. Chcem, aby fotka hlavne pritiahla pozornosť, zaujala na prvý pohľad, bola niečím výnimočná, iná. Ale ako som skôr spomínal, u mňa je najpodstatnejšie zábery dobre nafotiť a potom to ide s retušou jednoducho. O retuši a úprave fotiek premýšľam až vo finále, keď sa vyberú zábery, ktoré sa budú upravovať, inak na to vôbec nemyslím. Každá svadba je iná, preto neupravujem fotky rovnako, všetko záleží od prostredia, pretože pri fotení vytváram efekty, a to hlavne svetlom a v postprodukcii to už iba dolaďujem.
 david_peter_photography_logo

Pozrite si najkrajšie Foto dňa s nevesta.sk (4. augustový týždeň), ktoré pre vás vyberal 
svadobný fotograf Peter David:

Foto dňa 22.8.2016 - Štefan Dorna

Autor fotografie: Štefan Dorna



Foto dňa 23.8.2016 - Stanislav Klačanský

Autor fotografie: Stanislav Klačanský



Foto dňa 24.8.2016 - Roland Frajka

Autor fotografie: Roland Frajka



Foto dňa 25.8.2016 - Miroslava Puchert

Autorka fotografie: Miroslava Puchert



Foto dňa 26.8.2016 - Katarína Žitňanská

Autorka fotografie: Katarína Žitňanská




Foto dňa 28.8.2016 - Ľubomír Kasina

Autor fotografie: Ľubomír Kasina






Pečať Foto týždňa s nevesta.sk udeľujeme fotografii Zdenky Šimekovej

Foto týždňa 27.8.2016 - Zdenka Šimeková


Fotografia Zdenky Šimekovej získala titul Foto týždňa - ocenil ju Robert Huttner týmito slovami: "Je to fotka, na ktorú sa dá dlho pozerať. Pekne svetlo kompozícia a hlavne nevšedný vzhľad nevesty. Pekné čisté pozadie, ktoré neodpútava pozornosť. Jednoducho, ostatné fotky som preletel, ale pri tejto som sa zastavil. Asi najviac ma zaujal výraz nevesty."



GRATULUJEME!



Robert Huttner sa zároveň tento týždeň stáva porotcom pri výbere najkrajších a najzaujímavejších svadobných fotografií . Jeho úlohou bude nájsť medzi fotografiami profesionálnych svadobných fotografov v albumoch Foto dňa s nevesta.sk tie fotky, ktoré ho zaujmú a ktoré svojou úrovňou vynikajú.

nevesta.sk uvádza:

"Týždeň so svadobným fotografom Robertom Huttnerom"

Robert Huttner

(Fotografia Roberta Huttnera, publikovaná vo Foto dňa s nevesta.sk)






Možno to ešte neviete, ale ak ste svadobný fotograf alebo fotografka, 

Foto dňa s nevesta.sk je tu aj pre vás! 


Ak prihlásite svoje fotografie do Foto dňa s nevesta.sk, 
vašu fotografiu oceníme, 
pečaťou Foto týždňa s nevesta.sk 


Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.

Chcete mať publikované foto v Časopise Nevesta?

eva | 31.8.2016, 10:00