Mojich 7 naj fotografií: Fotograf Igor Stančík

7 dní, 7 najobľúbenejších záberov svadobného fotografa a 7 našich otázok. Tentokrát svoje najobľúbenejšie zábery predstavuje Igor Stančík, ktorý by v slovenskej svadobnej fotografii rád videl oveľa viac originality, aby fotografie "neboli na jedno kopyto". V rozhovore s ním sme sa zároveň dozvedeli, že aj hanblivé nevesty môžu mať krásne boudoir zábery...
Igor Stančík profilovka
Igor Stančík profilovka


igor_stancik_7_naj



prva

Igor, je jasné, že "mojich 7 fotografií" bude Tvoj subjektívny výber momentov… podľa čoho si fotografie vyberal? 

"Keď ste ma požiadali, aby som vybral 7 mojich najlepších fotografií, tak som si najprv nebol istý, k čomu to bude dobré. Výber a texty mi trvali trochu dlhšie, no potom mi došlo, že je to dobrá príležitosť rozhýbať skysnutú svadobnú fotografiu. Celé to tu je na jedno kopyto. Ak si dnes má nevesta vybrať fotografa, tak má veľmi neľahkú úlohu. Nie preto, lebo je tu veľa fotografov s rôznou prácou a ona má problém sa v tom zorientovať, ale preto, lebo sa takmer všetci podobajú ako vajce vajcu. Prosím všetkých kolegov, aby sa necítili dotknutí mojimi slovami, no faktom je, že ak si nevesta začne vyberať fotografa, tak už pri treťom webe musí mať pocit, že sa pozerá stále na tie isté fotky. Drvivá väčšina svadobných fotografov prezentuje iba ukážky najlepších portrétov, no ja sa pýtam, či všetci fotíme iba svadobné portréty alebo fotíme aj celú svadbu od príprav až do noci. Ak fotíme celý deň, nemôžeme novú nevestu lákať iba na gýčové pozlátko, musí vidieť našu prácu komplexne."

Igor Stančík Foto dňa 1.2.2017

"S nevestou som zvyčajne od rána. Považujem to za veľmi dôležité, pretože chvíľu trvá, kým si zvykne na prítomnosť ďalšej osoby, ktorá zmenšuje priestor. Nemusím hneď od začiatku fotiť, iba si dáme kávu a naladíme sa do pohody. Vnímam ju, vnímam kamošku, ktorá jej prišla pomôcť, vnímam priestor. Uťahujem si z nej, pretože v kontakte sme dávno pred svadbou a väčšinou už viem, do akej miery má zmysel pre humor. Uvoľňuje to stres a vďaka tomu sa stáva prirodzenejšou a spontánnejšou. Sledujem, čo robí a kadiaľ sa pohybuje, hľadám niečo, čo si bežne nikto nevšimne. Napríklad stenu kúpeľne zo sklobetónu, cez ktorý som pri istom uhle videl Adrianinu tvár. Chvíľu som bojoval s tým, že sa hýbala a sklo deformovalo obraz. Takýto záber by bol nepoužiteľný, tak som trpezlivo vyčkával až pokým sa nepodarilo to, na čo sa práve pozeráte." 




druha

Vybral si fotografie, ktoré by niektorí laici možno ani vôbec nepochopili… 

"Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že žiadna fotografia odo mňa nejde bezdôvodne. Preto bol výber koncipovaný tak, aby mi pomohol čo najlepšie predstaviť priebeh celej svadby, vysvetliť prečo fotím tak, ako fotím a poskytnúť stručný pohľad na moje uvažovanie počas svadby. Viac k tejto otázke asi nemusím vysvetľovať, detaily sú uvedené pri jednotlivých fotografiách."



Igor Stančík Foto dňa 2.2.2017 BLOG


"Nevesty sú rôzne. Niektoré sa fotografovi ukážu už oblečené a niektoré sa pred vás postavia v priebehu niekoľkých sekúnd iba v spodnej bielizni, ba dokonca iba v spodnej spodnej bielizni. Vždy ma mrzí, ak nastane tá prvá situácia. Poviete si „jasné, chlap by sa rád pozrel na nahé dievča“. Je to ale úplne inak. Som profesionál a nie som s nevestou kvôli tomuto typu potešenia. Pretože mojou úlohou nie je len fotiť to, čo vidím, mojou úlohou je vytvoriť z obyčajného obrazu neobyčajný. Objednali ste si ma preto, lebo mi dôverujete a chápete, čo robím. Ak som v jednej miestnosti s odhalenou dievčinou, tak vedzte, že nevnímam nahotu, ale atmosféru a krásu premeny mladej ženy na nevestu v svadobných šatách. Teraz sa pozeráte na fotku tej hanblivejšej nevesty. Prezliekala sa tak, aby bola čo najviac zahalená. Vnímavejším z vás istotne neunikne dlhá kockovaná košeľa, ktorú si ponechala oblečenú. Nebol som v jednej izbe spolu s ňou, fotil som z chodby teleobjektívom. Vedela, kde sa nachádzam a vedela, že fotím, no cítila sa lepšie, ak mohla byť sama." 




tretia

Máš nejaký cieľ, ku ktorému vo svadobnej fotografii smeruješ?

"Absolútne žiadny. Neplánujem sa stať slávnym a uznávaným svadobným fotografom. Ja sa totiž za svadobného fotografa ani nepovažujem. Som v prvom rade reportážny fotograf, ktorý vie fotiť aj svadby. To považujem za svoju najväčšiu výhodu oproti mnohým svadobným kolegom. Nie som zviazaný nijakými stereotypmi a nefotím tak, ako sa svadby majú fotiť. Fotím tak, ako cítim, že je potrebné fotiť. Niektoré nevesty dokonca odhováram, aby si ma nevybrali, pretože z komunikácie mám pocit, že iný typ fotografa by bol pre ne vhodnejší. Ak si vzájomne nebudeme plne vyhovovať, nemá význam svadbu fotiť, pretože je veľmi pravdepodobné, že minimálne jeden z nás bude nespokojný."



Igor Stančík Foto dňa 3.2.2017 BLOG


"Všetci sú hladní a šťastní, že konečne sa bude jesť. Desiatky hostí sa zhromažďujú pred vchodom do miestnosti plnej jedla a chudák fotograf nevie, kam skôr zamieriť objektív. Aj on je už dosť hladný a chce čo najskôr sedieť pri tanieri chutnej polievky, no fotografické oko ešte z posledných síl pracuje a hľadá niečo zaujímavé aj v zdanlivo nezaujímavom príchode svadobčanov. Niekedy sa na túto časť trochu zabúda, prípadne sa cvakne iba tak, aby to bolo na karte. Mne to ale nestačilo, tak som vyskúšal moje obľúbené protisvetlo. V nitrianskom Zlatom Kľúčiku to šlo a podaril sa takýto jemne futuristický záber."




stvrta

Ak by si mal svadbu dnes, koho by si si vybral za svojho svadobného fotografa? (vzdialenosť ani financie nie sú problém :-)

"Asi vás neprekvapí, ak poviem, že neviem. Nemám žiadneho fotografa, ktorý by ma inšpiroval a ani takého nehľadám. V úplných začiatkoch som mal rád fotky Nordica Photography (to ma ale už pustilo), teraz si vždy rád pozriem prácu Mateja Kmeťa. Snažím sa čo najmenej sledovať ako fotia ostatní, pretože nechcem byť ani podvedome ovplyvnený ich prístupom a vnímaním. Chcem, aby každá nevesta dostala fotky, ktoré budú iba odo mňa."



Igor Stančík Foto dňa 4.2.2017


"Kto povedal, že nevesta musí byť ostrá? Aby som bol úprimný, vlastne neviem, či to niekto povedal, ja však tvrdím, že ostrá byť nemusí. Berme do úvahy dôležitý fakt, že svadba je v prvom rade reportáž, ktorá vo výslednej podobe pozostáva z niekoľkých stoviek fotiek. Nevesta je na nich tristokrát ostrá, tak prečo by sme neobzvláštnili portrétne fotenie niečím iným. Všetci veľmi dobre vedia, že je tam Anička, Katka, Vierka, Janka alebo Lenka a nie je nutné, aby každá fotka vyzerala dokonale. A pokiaľ do toho idem s úmyslom urobiť ju neostrú, tak môžu vzniknúť veľmi zaujímavé snímky a za takú považujem aj túto. "




piata

Tvojich 7 osobných vlastností, ktoré Ti pri práci svadobného fotografa pomáhajú...

"Ja ani neviem, či ich sedem nájdem. Dokonca by som povedal, že určite nenájdem. Ale nájdem niečo, čím pomenujem, čo ma najviac drží pri plnom vedomí a umožňuje mi prekonať únavu. Je to vedomie, že sa už nič z toho dňa nebude opakovať a za každých okolností musím zo seba dostať to „fotografické naj“. Je to vedomie, že tí dvaja vložili do mojich rúk a techniky plnú dôveru, pretože chcú mať v albume moju prácu a chcú sa aj po rokoch nájsť na fotkách takí, akí v ten deň naozaj boli."   


Igor Stančík Foto dňa 5.2.2017


"Za jednu z najnáročnejších častí svadobnej reportáže považujem prvý tanec. Väčšinou je to celé trochu nervózne, pretože mladý pár má všetky kroky starostlivo nacvičené a nie vždy im všetko vyjde podľa predstáv. Všetky oči smerujú k nim, vedia, že na nich mieri aj objektív a hlavne ženích to už chce mať za sebou. To sú ale ich starosti, fotograf má úplne odlišné. V žiadnej reštaurácii napríklad nechápu, že jedlo a nápoje sa počas prvého tanca neroznášajú a čašníci sa na pľaci nemajú motať. „Bratranec Kamil“ sa postaví na najlepšie miesto a celý šťastný točí a fotí mobilom celý tanec. Krásny záber na zaľúbený pár vznášajúci sa v tanci a zrazu si to čašník s polievkovou misou zamieri síce popri stene (tiež celý šťastný, v domnienke, že je mimo záberu). Ibaže s bielou maľovkou v pozadí sa na fotke vyníma výraznejšie ako nevesta. A mňa šľak triafa a triafa a triafa.... Opísal som situáciu, ktorá sa opakuje takmer na každej svadbe, no sú aj výnimky. A rád vám jednu ukážem. Žiadna nervozita, Adriana a Marián mali oči iba jeden pre druhého a nejaká choreografia nebola dôležitá. Navyše, k výbornému záberu pomohla aj srdiečková svadobná pyrotechnika." 






siesta

… a aspoň dve, ktoré Ti ju komplikujú :-)

"Toto bude jednoduchšie, hoci znovu nedodržím počet. Som nesmierne lenivý. Myslím, že nevesty to na mne nevidia, ale je to fakt. Najviac síl ma stojí prekonať tú lenivosť a zostať celý deň v plnej pohotovosti, aby mi neušlo nič zaujímavé."



Igor Stančík Foto dňa 6.2.2017


"Emócie. Dostať ich do fotiek je extrémne náročné. Viackrát som čítal odporúčanie na toho alebo tamtoho fotografa, že má fotky plné emócií. Tak som si prešiel jeho svadobné albumy, no nech som hľadal, ako som len chcel, emócie tam neboli žiadne. Mám na mysli tie skutočné, nie také, ktoré svadobčania a mladý pár iba hrajú. Mať na fotkách emócie vyžaduje veľmi veľa plnej koncentrácie, neustáleho sledovania mimiky, reči tela, úsmevov, spôsobu komunikácie. Iba vtedy sa fotografovi podarí zachytiť jemné detaily, ktoré si nevšimne nikto z celého svadobného osadenstva. A nemusia sa týkať len priamo ženícha a nevesty. Takto napríklad zaslzil oči ženíchovi jeho brat počas svadobného príhovoru. Žiadne predstierané dojatie, iba nefalšovaná bratská láska." 





siedma

K častým otázkam neviest patrí "koľko": okrem ceny sa pýtajú na to, koľko bude trvať, než dostanú po svadbe svoje fotografie a oľko záberov to bude… A my sa pýtame, koľko dní či hodín z Tvojho života Ti zaberie jedna svadba od začiatku až po odovzdanie fotografií? 

"Na to neexistuje presná odpoveď. Pretože nie je jednoduché definovať, kedy začína práca na svadbe. Ak je to dňom prvého kontaktu s nevestou, tak to trvá aj rok. Ak je to od nabíjania bateriek deň pred fotením, tak oveľa kratšie. Samotnému foteniu predchádza relatívne častý kontakt dávno predtým. Diskutujem s nevestou o rôznych aspektoch fotenia, či svadobných príprav. Budujeme si kamarátsky vzťah, ktorý počas svadby veľmi pomáha k vytvoreniu toho, kvôli čomu sme sa stretli. Toto sa nedá časovo ohraničiť. S mnohými ostávam v kontakte aj po svadbe. Samotné spracovanie fotiek trvá od 4 do 45 dní. Závisí to od mnohých okolností, medzi ktorými spomeniem to, že úprava fotografíí je tvorivá činnosť a pokiaľ cítim, že dnes mi to nejde, tak radšej prácu odložím a vrátim sa k nej o dva dni." 



Igor Stančík Foto dňa 7.2.2017


"Niektorí kolegovia si vyberajú nevesty podľa toho, či sú pekné a či fotky prilákajú veľa nových zákazníkov. Alebo sa zameriavajú iba na honosné Chateau, ktoré na fotkách vyzerá veľmi efektne a príťažlivo. Mne je síce tento prístup nesympatický, no neprislúcha mi hodnotiť, či je správny. Podľa môjho názoru má svadba byť v prvom rade o nej a o ňom, pričom prostredie nie je podstatné a nemá tvoriť základ svadobného dňa. Pre úžasné fotky má samozrejme veľký význam, no malo by byť podporené obsahom. Potom to je už iba na fotografovi. Fotil som v reprezentačných priestoroch aj v dedinských kulturákoch. A zistil som, že vždy to bude iba o mojom pohľade a schopnosti využiť aj zdanlivo nepriaznivé podmienky vo svoj prospech. Zámerne som na ukážku vybral fotku z kulturáku, kde lesklá dlažba pomohla vytvoriť príjemný záber, hoci sa práve na parkete nič zvláštne nedialo. V kaštieli by sa mi to možno nepodarilo, pretože tam je všetko vyzdobené a zornamentované a odlesk by som hľadal iba veľmi ťažko."





igor_stancik_7_naj_hodnoti_lubomir_kasina

Zo siedmich fotografií Igora Stančíka sa rozhodol Ľubomír Kasina pre "Prvý svadobný tanec". Ľubomír hovorí:

"Igor Stančík... pre mňa silný fotograf, a čo sa týka reportážnej fotografie, je to jeho absolútne silná stránka, v ktorej vyniká nad priemerom... Musel som si pozrieť celkovo jeho prácu na jeho webe a blogu, aby som pochopil tie fotografie, ktoré si on vybral. Má obrovský cit zachytávať fotografiou aktuálny dej - okamih... Krásny a čistý štýl je cítiť z jeho práce, priznám sa, že z týchto siedmych fotiek ma v sekundách rýchleho prezrenia oslovil prvý mladomanželský tanec, keďže ja som skôr klasik a hľadám jednoduchosť. Ale nedalo mi a opäť som prezrel tie ostatné fotografie a hľadal som pochopenie a odpoveď pre seba samého, prečo práve tieto fotografie si on vybral a potom som musel prejsť na stránku, kde je jeho tvorba. A bolo to tam. Perfektne zvládnutá reportáž, myšlienka, detail, zaujímavé uhly a pohľady na dané situácie, ktoré sa neopakujú... Som rád, že som mal túto možnosť pána Stančíka takto skúmať, veľmi ma obohatil... Keď som sa spätne vrátil na portál nevesta.sk a konkrétne k jeho výberu 7 foto, pochopil som aj tie ostané fotografie, ale predsa som sa rozhodol pre tú prvú voľbu... Pre mňa osobne veľmi dobre zachytený moment pri prvom tanci mladomanželov - ako keby som bol blízko nich a cítil tú ozajstnú radosť jedného z druhého, do toho tá svadobná pyrotechnika... Jednoducho super načasované a cvaknuté,” uzatvára hodnotenie kolegovej práce svadobný fotograf Ľubomír Kasina.



Igor Stančík Foto týždňa 5.2.2017




GRATULUJEME!






Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.



Na titulke: Igor Stančík
eva | 7.2.2017, 16:00