Najkrajšie fotografie z Foto dňa vyberá Katarína Pavlíčková

Sprostredkovať emócie – raz prostredníctvom sláčika a huslí a inokedy zas pomocou fotoaparátu. Raz je to zvuk, inokedy obraz. To dokáže svadobná fotografka Katarína Pavlíčková, ktorá krásne okamihy a emócie loví nielen svojim fotoaparátom, ale aj husľovým sláčikom... Porozprávali sme sa s ňou o tom, ako sa stala svadobnou fotografkou a čo to pre ňu znamená.
Katarína Žitňanská Foto dňa 13.10.2016 - TIP: Katarína Pavlíčková titulka
Katarína Žitňanská Foto dňa 13.10.2016 - TIP: Katarína Pavlíčková titulka

Jedno ponúka možnosť ukázať krásu zvuku a hudby, druhé zas čaro okamihu, ktorý, keď prejde, ostane navždy zachytený na fotografii. A tak, ako krásne zahratý husľový part, aj krásna fotografia v nás môže vyvolať zimomriavky... Možno rovnako pristupovala Katarína aj k svojej úlohe - vybrať tie fotografie svojich kolegov, svadobných fotografov, ktoré sú pre ňu naj... Pozrite sa na to, ktoré svadobné zábery ju oslovili. 



Týždeň so svadobnou fotografkou Katarínou Pavlíčkovou


Katka, predstavte sa nám, prosím...

"Nezaradený rojko, vyznávajúci tradičné hodnoty. Aj takto v skratke možem opísať moju osobnosť." 


Ako ste sa vlastne dostali k svadobnému foteniu? A prečo túto prácu robíte?

"Netreba očakávať žiadny veľkolepý príbeh, k foteniu som inklinovala od malička. Kúpou prvej zrkadlovky, asi ako každý laik som myslela, že stačí stlačiť spúšť a môj „prirodzený talent“ vyčarí z drahého fotoaparátu dychberúce zábery. Žiaľ, očakávané zázraky sa nekonali a narazili na realitu nevedomosti. Začal kolotoč študovania a vyhľadávania informácii. Spočiatku som mala pocit, že objavujem nepoznaný kút jadrovej fyziky, ale postupne prišli riešenia rovníc na čaro svetla, pravidiel, kompozícií."


A prečo teda túto prácu robíte?

"Pre tie emócie a možnosť vytvoriť niečo krásne."


Ona, on a... fotografka… Svadobný fotograf je súčasťou osobnej sféry dvojice… Museli ste si na túto "polohu" zvykať, alebo sa v úlohe blízkeho, až intímneho pozorovateľa cítite dobre od začiatku?

"Keďže je pre mňa súkromie posvätná záležitosť, tak sa s úlohou blízkeho pozorovateľa stále svojim spôsobom stotožňujem. Z mojej pozície práca nespočíva iba v nacvakaní materiálu, ale tak ako chémia musí fungovať medzi mladomanželmi, musí fungovať aj medzi mnou a nimi. Každú svadbu hľadám vyváženú hranicu, ktorú netreba prekračovať. Predsa ide o veľmi vypätý a emotívny deň a ja som jeho súčasťou. Na všetko sa dá postupne zvyknúť, aj keď mi sudičky nenadelili prirodzený talent ľahkého zvykania na tento aspekt pracovného prostredia. Čím viac sú ženích a nevesta v pohode a bez stresu a vedia lásku preniesť aj do svadobného fotenia, tým krajšie fotky vzniknú. Vtedy príde na rad moja vnútorna pohoda a o perfektný výsledok nemám strach."


Štylizácia vs. Prirodzenosť… aký je Váš prístup k portrétnemu foteniu?

"Jednoznačne prirodzenosť s citlivou dávkou štylizácie :-) Samozrejme, nie každý sa narodil pre potrétne fotenie a môj zásah do štylizácie je potrebný, ale ide skôr o rady, ako nechať prirodzenosť čo najviac vyniknúť. Robím to pre dobro veci a aj pár sa rýchlejšie dostane do fotenia. Síce ten pózerský pravek v podobe „kľačiaceho ženícha pri neveste“ a pod. asi nevymizne, ale jednoducho oddeľuje plevel od zrna. Prirodzenosť máme každý v sebe a pre fotografa by mala byť modlou, ktorú sa snaží vydolovať z mladého páru a zvečniť."


Málo hovoríme o vizáži nevesty. Vy ako fotografka iste viete posúdiť dôležitosť dobrého make-upu pre výborný výsledok na fotografii. Nie všetko sa dá "zretušovať"… Čo je pre Vás najviac rušivé? Čo poradíte nevestám? Majú zohľadňovať pri komunikácii s vizážistkou aj potrebu fotomake-upu? No čo si majú dať pozor?

"Rada na zlato – nie sme takí bohatí, aby sme si dovolili kupovať lacné veci (alebo služby). A preto odporúčam prikladať rovnakú dôležitosť pri výbere vizážistky ako aj napríklad pri výbere šiat. Takisto ako stlačiť spúšť na foťáku, tak aj „nahodiť omietku“ vie dnes každá beauty diva po dvojdňovom školení. Zlá vizážistka sa rovná vo veľa prípadoch zlý výsledok. Potom nastanú občas také prípady, že svadobné líčenie vyzeralo lepšie, keď sa nevesta maľovala sama, ako od vizážistky resp. fotky z portrétneho fotenia mimo svadobný deň boli oveľa krajšie ako počas toho svadobného. Ale ide o vec vkusu a prezentujem iba svoj názor. Pravda, nie vždy platí táto rovnica. Počas svadobného dňa sa ale nevypláca experimentovať a aj vďaka tomu by komunikácia s vizážistkou mala prebehnúť skôr, ako pri ostrom nanášaní make-upu. Každá nevesta by mala mať na pamäti, že zázraky s retušou sú po výbere zlej vizážistky z kategórie sci-fi a jej práca bude viditeľná po zvyšok života. Ja ako fotografka už dané status quo nezmením. Žiaľ, občas sa stane, že za zlú vizáž zvozí nevesta neskôr aj fotografa. Ušetrené peniaze na nesprávnom mieste sa nie vždy vyplatia a dobrá vizážistka dokáže fotografovi ušetriť polovicu práce pri postprocese."


Svadobná fotografia ako odbor sa neustále vyvíja. Sledujete trendy doma i vo svete?

"Nezaspávam na vavrínoch a sledujem trendy. Najmä svetové, ktoré skôr či neskôr doletia aj do našich končín. Svojich obľúbencov obdivujem a vo veľa veciach ma inšpirujú. Majú veľký zmysel pre detail a fantastické oko pre okamih. Ich reportáže sú niekedy hotové umelecké diela. Celkovo ma oslovuje viac reportáž, ktorá hrá vo svete väčší prím ako potrétne fotenie u nás."



Pozrite si najkrajšie Foto dňa s nevesta.sk, ktoré pre vás vyberala 
svadobná fotografka Katarína Pavlíčková

Foto dňa 3.10.2016 - Tomas Paule

Autor fotografie: Tomas Paule



Foto dňa 4.10.2016 - Tomáš Záhumenský
Autor fotografie: Tomáš Záhumenský


Lenka Košická Foto dňa 12.10.2016


Autorka fotografie: Lenka Košická


Foto dňa 6.10.2016 - Peter David
Autor fotografie: Peter David


Foto dňa 13.10.2016 - Katarína Žitňanská

Autorka fotografie: Katarína Žitňanská




Foto dňa 5.10.2016 - Roland Frajka

Autor fotografie: Roland Frajka




Martin Almáši Foto dňa 18.10.2016


Autor fotografie: Martin Almáši





Úlohou nasledujúceho (foto)porotcu, Pavla Straňáka, bude nájsť medzi fotografiami profesionálnych svadobných fotografov v albumoch Foto dňa s nevesta.sk tie fotky, ktoré svojou úrovňou vynikajú. 

nevesta.sk uvádza:

"Týždeň so svadobným fotografom Pavlom Straňákom"

Pavol Straňák - ZO WEDDING

(Fotografia Pavla Straňáka – ZO WEDDINGSocenená pečaťou Foto dňa s nevesta.sk)






Možno to ešte neviete, ale ak ste svadobný fotograf alebo fotografka, 

Foto dňa s nevesta.sk je tu aj pre vás! 


Ak prihlásite svoje fotografie do Foto dňa s nevesta.sk, 
vašu fotografiu oceníme, 
pečaťou Foto týždňa s nevesta.sk 


Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.

Chcete mať publikované foto v Časopise Nevesta?



eva | 17.2.2017, 10:00