Mojich 7 naj fotografií: Fotografka Katarína Pavlíčková

Väčšinou sú to zábery, v ktorých ani tak nejde o krásu nevesty či pripravenú pózu... Fotografi si svojich 7 naj cenia práve preto, pretože zábery sú iné a jedinečné a, paradoxne, možno ich nakoniec ani do albumu pre novomanželov nezaradia... Dávame im podobné otázky, v ktorých sa snažia definovať svoj štýl a odkryť aj niečo zo svojho zmýšľania a skúseností. Ako hovorí svadobná fotografka Katka Pavlíčková: "Je dobré si vytýčiť hranice a nájsť optimálny pomer svadieb, ktoré ako fotografka viem zvládnuť na vysokej profesionálnej úrovni a zároveň mať radosť z práce." Pozývame vás na prehliadku srdcoviek z jej tvorby. A - ako inak - svoj názor na jej záber vyjadrili aj kolegovia z brandže. Veď čítajte!
Katarína Pavlíčková
Katarína Pavlíčková


 
mojich_7_naj_katarina_pavlickova_new
prva

Katka, názov článku naznačuje, že ide o Váš subjektívny výber momentov… podľa čoho ste fotografie vyberali?


Inštinktívne som vyberala z fotiek, ktoré sa mi už dlhodobejšie páčili. Počas post procesu sa tie naj fotky samovoľne hlásia o slovo a buď skončia ako prezentačné kúsky na sociálnej sieti, alebo ako vhodný materiál do blogu. Samozrejme, aj tých obľúbených mám nepreberné množstvo a časom lietajú v mojom subjektívnom rebríčku raz hore, raz dole. Ale pocitovo s nimi musím byť spokojná za každých okolností. Samotným výberom som chcela prezentovať technickú aj štylistickú mnohotvárnosť. Od nežnej klasiky po príbehovú rozmanitosť.


Katarína Pavlíčková Foto dňa 4.4.2017

"Kompozícia oplývajúca géniom loci. Dotvára reportážny príbeh napriek tomu, že bytové priestory majú potenciál okliešťovať fotografove schopnosti. V istých chvíľach aj malý priestor vie očariť hravou a pútavou momentkou. Obvzlášť vtedy, keď som presvedčená, že už mám nafotené, čo treba."

druha

Ako by ste charakterizovali Váš vlastný umelecký štýl?


 Na túto otázku by zrejme lepšie odpovedal nezainteresovaný človek, ale pokúsim sa. Vlastnou snahou a skúsenosťami je pri mojej práci nevyhnutná inovatívnosť. Predovšetkým v post procese vidím najväčší prínos. Skúmanie nových zahraničných trendov patrí k neodmysliteľnej súčasti, ale vo veľkej miere využívam aj vlastnú predstavivosť a pokusy ako vylepšiť či inak zdokonaliť vlastný štýl. K nemu radím aj neortodoxnosť a modernosť. Síce tie najviac narážajú na tradičnú slovenskú konzervatívnosť, ale vítam každý náznak odvahy či nových pokusov zo strany ľudí, ktorí si ma vybrali. Ja sa tomu určite nebránim a mám mnoho nezrealizovaných nápadov. Čakám už len na vhodnú príležitosť a podobné, pokusom chtivé objekty:) Za veľký prielom považujem v tomto smere minuloročné tehotenské fotenie dvoch krásne zaľúbených žien.



Katarína Pavlíčková Foto dňa 6.4.2017

"Jednou nohou už bežím do auta, aby aj výzdoba mala svoje miesto v svadobnom albume, rozum zapína GPS... Ale predsa som nemohla ignorovať nutkanie ešte jednej otočky na fotku „pre istotu“ a výsledok žiari jednoduchou a nevinne čistou krásou. Občas sa neoplatí filtrovať šiesty zmysel :)"




tretia

Máte nejaký cieľ, ku ktorému vo svadobnej fotografii smerujete? 

Nebyť otrokom vlastnej práce. Po tých skúsenostiach, ktoré som rokmi nadobudla, boli fázy, keď išla práca na úkor rodiny, súkromia či kvality viac, ako by pripúšťal zdravý rozum. Všetkého veľa škodí a prax prináša aj hľadanie súladu práca – súkromie. Je dobré si vytýčiť hranice a nájsť optimálny pomer svadieb, ktoré ako fotografka viem zvládnuť na vysokej profesionálnej úrovni a zároveň mať radosť z práce. Čo sa týka umeleckých cieľov, tak pre umelca býva najväčšou poctou, keď trendy vytvára a nekopíruje a keď kopírujú jeho a nie on ostatných. 


Katarína Pavlíčková Foto dňa 10.4.2017
 
"Povinné jazdy rozbíjania tanierov už ťažko objavia sviežosť originality, ale vďaka výrečnému starejšiemu prišla príležitosť, ktorá volala po niečom netradične úsmevnom. Disciplína obracania pohárov mala veľkonočné vyvrcholenie a pre mňa skvostný prírastok do zbierky nezabudnuteľných záberov best of."



stvrta

Ak by ste mali svadbu práve dnes, koho by ste si vybrali za svojho svadobného fotografa? (vzdialenosť ani financie nie sú problém :-)

 Určite mám svojich obľúbencov, ktorých štýl práce obdivujem. Paradoxne som sa nad touto otázkou nikdy nezamýšľala a zisťujem, že mi bude robiť problém vybrať toho „svojho vysnívaného“ :) Ak to príde, tak sa to včas dozviete ;)



Katarína Pavlíčková Foto dňa 5.4.2017

"Rakúsky breh Dunaja v období sucha vyťahuje skryté prírodné krásy a dolaďuje romantické scenérie do svetových rozmerov. Piesočná pláž pri západe Slnka síce z toho nikdy nebude, ale hravý minimalizmus zostáva prítomný a necháva vyniknúť tomu najdôležitejšiemu – láske."


piata
Povedzte 7 Vašich osobných vlastností, ktoré Vám pri práci svadobnej fotografky pomáhajú…


Komunikatívnosť, priateľská povaha, tolerantnosť, flexibilnosť, ústretovosť, diskrétnosť a - síce to nie je vlastnosť, ale to, že som žena :-)
Bez správnej komunikácie si viem len veľmi ťažko predstaviť prácu fotografa. Našťastie mám takú nezvyčajnú auru, že ľudia so mnou komunikujú z vlastnej iniciatívy. No a s tým je spojená aj priateľská povaha, ktorú beriem do práce vždy, aj keď možno nemám práve najlepší deň. Tolerancia, ústretovosť a diskrétnosť by som zhrnula do kolónky Váš zákazník, Váš pán. Počas kariéry fotografky som sa stretla so všeličím, ale v rámci možností som urobila všetko pre ohľaduplné vyhovenie k maximálnej spokojnosti.
Flexibilita ku kvalitnej svadobnej fotografii neodmysliteľne patrí. Prostredie, v ktorom sa ocitám na každej svadbe je z veľkej miery nové a preto treba flexibilne reagovať. No a tým, že väčšinou majú na svadbách posledné slovo nevesty, mi aj vyhovuje byť ženou. Lepšie odhadnem hranice, po ktoré sa môžem pohybovať, čo výrazne uľahčuje moju prácu.



Katarína Pavlíčková Foto dňa 12.4.2017
 
Vysoké Tatry – fotky v krojoch a na horách sa tak trochu stali fotografickým folklórom. Ten efekt šokovej terapie už nebeží v kurze. Avšak fotiť pár, ktorý je, okrem seba, oddaný horám telom aj dušou a ľudové tradície ctia ako v kostole Otče nás, máte bonus navyše. Fotkám tak chýba umelé pozérstvo módneho ošiaľu a tie emócie, pre ktoré potíte pľúca niekoľkohodinovými túrami po Tatrách, tam jednoducho cvrlikajú ako iskry nad svätojánskou vatrou. Potom už len tá nevďačná robota, vybrať najkrajšiu, keď ich máte na výber mraky... tých najkrajších :)" 






siesta

… a aspoň dve, ktoré Vám ju komplikujú :-)

Po dlhšom uvažovaní mi napadla len jedna, ktorá občas komplikuje status quo - a to, že nemám rada zhon, uponáhľanosť, riešenie vecí narýchlo a za pochodu – takže je to asi určitá „pohodlnosť“ :)



Katarína Pavlíčková Foto dňa 3.4.2017

"Portrétne fotenie preferujem mimo svadobné dni, teda pokiaľ to okolnosti dovolia. Mladomanželia nevláčia so sebou stres, ja sa môžem v pokoji venovať svojej robote a fotenie prispôsobíme na mieru k ideálnym svetelným podmienkam. Počasiu však nerozkážete žiadnymi indiánskymi tancami a keď raz slnko nechce vykuknúť počas zlatej hodinky, aby sa vydarila katalógová fotografia, dosť to vie frustrovať. Našťastie, aspoň na chvíľku slnko ukázalo lúče v plnej kráse a výsledok hreje pocitom skvele odvedenej práce a nevestinou spokojnosťou."





siedma

K častým otázkam neviest patrí "koľko": okrem ceny sa pýtajú na to, koľko bude trvať, než dostanú po svadbe svoje fotografie a koľko záberov to bude… A my sa pýtame, koľko dní či hodín z Vášho života Vám zaberie jedna svadba od začiatku až po odovzdanie fotografií? 

Na časť tejto otázky odpovedá nevestám zmluva, ktorú podpisujú s fotografom. Ten by sa mal snažiť dodržať maximálny termín, ktorý stanovil na odovzdanie fotografií a koľko fotiek odovzdá, je tiež na ňom. Počet fotiek záleží od pocitu. Niekedy ich zostane po pretriedení tak veľa dobrých, že odovzdám výrazne nad rámec zmluvy. Ale pod množstvo, ktoré sama stanovím, nejdem.
V sezóne mi skoro každý víkend „ukradne“ svadba, voľnejšie dni zaplnia rande, či rodinné a tehotenské fotenia. Venovať sa foteniu profesionálne nezahŕňa iba samotné fotenie, ale z času nám ukrajuje aj rôzna administratíva. Všetky tieto faktory vplývajú na dĺžku času, ktorý je potrebný na odovzdanie hotových fotografií. Pre predstavu - svadba s nutnosťou vycestovania a ubytovania v hoteli zaberie 3 dni (piatok a nedeľa cestovanie + sobota svadba) a v prípade fotenia portrétov mimo sobášny deň aj 4-5 dní.
Samotný post proces (triedenie a úprava fotografií) jednej svadby trvá asi 8 dní po 5 až 6 hodín intenzívnej roboty denne, aby som dokázala zachovať precíznosť a umeleckú kvalitu práce.
Keď to spriemerujem, tak jedna svadba zahŕňajúca fotenie a post proces = 10 - 12 dní (50 až 72 hodín čistého času). To, ale neznamená, že fotografie dostanete do 12 dní od vašej svadby. V sezóne sa to kumuluje a post proces je tvorivá činnosť, nie je to niečo, čo sa dá odbiť automatizovane. Preto čas potrebný na odovzdanie fotografii je individuálny.


Katarína Pavlíčková Foto dňa 11.4.2017

"Svadobná mama s barlami – momentka schopná vyskladať úsmev, nech je akokoľvek ťažko na srdci. Svadobná mama schmatla barle a dala na frak zdravším a mladším hosťom. Presne aj o tomto sú momenty, ktoré robia svadbu svadbou a keďže operované koleno vydržalo nápor svadobných šlágrov, treba pochváliť aj doktorov za dobre odvedenú prácu :-)" 

foto_tyzdna_vyberaju_miller

"Všetky fotografie, ktoré Katka vybrala za svoje naj, sú niečím výnimočné a zaujímavé, Najviac nás oslovila táto fotografia", hovoria o zábere, ošperkovanom červeným srdiečkom Foto týždňa slovenskí fotografi Ivana a Peter Miller o tom, čo ich na fotke zaujalo najviac:


Katarína Pavlíčková Foto týždňa 3.4.2017

"Atmosféra, láska, pokoj vyžarujúci z okolitej prírody, ale tak trochu aj dramatickosť, ktorú dodáva obloha a slnečné lúče. Spojenie skvelo načasovaného fotenia s profesionalitou a spoluprácou daného páru, výsledkom môže byť len a len spokojnosť na oboch stranách. A nie je potrebná ani zlatá hodinka, aby vyšla krásna fotografia, akou táto jednoznačne je. Katka, krásny výber fotografií, ale táto nám učarovala najviac! Gratulujeme a sme radi, že práve nám bolo umožnené podrobnejšie obdivovať Tvojich 7 naj."

GRATULUJEME!



Všetko o Foto dňa s nevesta.sk sa dozviete tu.


Na titulke: Katarína Pavlíčková
eva | 12.4.2017, 09:00