Svadba v zahraničí: Občiansky (civilný) sobáš

Pokiaľ sa chcete zosobášiť v zahraničí, pri svadobných prípravách na vás čakajú aj otázky praktického charakteru – je totiž potrebné splniť všetky administratívne náležitosti tak, aby bol váš sobáš platný a uznaný. Od Igora Skočeka z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sme sa dozvedeli, aká je prax v prípade, ak sa túžite vydávať či ženiť za hranicami Slovenskej republiky.
svadba_zahranicie_titulka

Administratívne náležitosti

Ak ste sa rozhodli pre civilný sobáš v zahraničí, v takom prípade sa bude najpravdepodobnejšie konať na zastupiteľskom úrade, kde budete podávať žiadosť, presnejšie “Oznámenie o uzavretí manželstva”. Celý proces sa riadi vnútroštátnymi predpismi Slovenskej republiky (§3 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov), ako aj štátu, v ktorom sa budete sobášiť. Podľa informácií Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky “manželstvo možno uzavrieť na zastupiteľskom úrade len v prípade, ak obaja snúbenci sú občanmi Slovenskej republiky a ak vnútroštátne právne predpisy prijímajúceho štátu takúto činnosť zastupiteľského úradu pripúšťajú.” 


Postupy a potrebné administratívne náležitosti sa môžu veľmi líšiť v závislosti od krajiny, v ktorej sa budete sobášiť, preto radíme nenechať si administratívu na poslednú chvíľu. Preto ministerstvo radí obrátiť sa na príslušný zastupiteľský úrad najmenej 3 mesiace pred plánovaným termínom sobáša, kde vám zamestnanci zastupiteľského úradu budú pripravení pomôcť a poradiť.  





Svadba na zastupiteľskom úrade

Ako nám povedal Igor Skoček z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, sobášiť sa na zastupiteľských úradoch SR nie je také jednoduché: “Najmä, pokiaľ ide o dvoch slovenských občanov (ktorí sa rozhodli zosobášiť  sa v zahraničí), nakoľko na zastupiteľskom úrade musia mať na to vhodné priestory a najmä dostatok času na prípravu, čo je pri náročnej práci našich konzulov veľmi zriedkavé.” Igor Skoček preto odporúča dohodnúť si termín “dlho vopred”.


Svadba na pláži

Ak by ste sa rozhodli uzatvoriť manželstvo mimo sídla zastupiteľského úradu SR, napr. na pláži, zámku a pod., Igor Skoček tvrdí, že toto zákon mimo sídla zastupiteľského úradu SR neumožňuje: “To, samozrejme, nebráni tomu, aby občan Slovenskej republiky v zahraničí  na takomto neštandardnom mieste uzatvoril manželstvo pred miestnym orgánom, ktorý je podľa legislatívy daného štátu na takýto úkon spôsobilý. V záujme právnej istoty však odporúčame, aby si by občan Slovenskej republiky vopred overil, či bude takto uzatvorené manželstvo platné (predovšetkým v prípade, ak je jeden zo snúbencov inej štátnej príslušnosti).


wedding1770860_1920upr



Poplatky

Uzavretie manželstva pred zastupiteľským úradom Slovenskej republiky vás bude stáť 250 alebo 350 eur podľa toho, či aspoň jeden z vás má alebo nemá na území daného štátu pôsobnosti zastupiteľského úradu Slovenskej republiky povolený pobyt.


Skúsenosti svadobnej agentky

O svadbách v zahraničí z pohľadu svadobnej organizátorky sa dočítate aj v najnovšom vydaní on-line časopisu Nevesta.


Užitočné informácie a odkazy

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Zastupiteľské úrady v zahraničí


Sadzobník konzulárnych poplatkov

Žiadosť o uzavretie svadby v zahraničí

Služba je určená pre občanov Slovenskej republiky zosobášených v zahraničí. Prostredníctvom služby je možné odoslať žiadosť o zápis o uzavretí manželstva do osobitnej matriky Ministerstva vnútra SR, príslušnému zastupiteľskému úradu Slovenskej republiky na ktorom si žiadateľ rezervuje stretnutie pre vybavenie žiadosti vzhľadom na krajinu v ktorej sa občan nachádza

Elektronický formulár nájdete tu.

Rezervovať stretnutie na zastupiteľstve si môžete tu


Informačné centrum MZVaEZ 

Poskytuje pomoc a rady pri podmienkach cestovania do zahraničia, aktuálnych cestovných obmedzeniach, nepredvídaných situáciách v zahraničí, 
poskytuje kontakty na zastupiteľské úrady, konzulárne informácie.

Telefónne číslo: +421 2 5978 5978


Ďalej odporúčame

Tipy na svadobnú cestu v zahraničí



Eva Grznáriková, Katarína Mikulcová  | 4.7.2017, 14:00