Svadba v zahraničí: Cirkevný sobáš

Ak ste sa rozhodli pre cirkevný sobáš v zahraničí, je potrebné splniť isté podmienky, aby mohol byť považovaný za právoplatne uzavretý. My sme sa spýtali hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, čo všetko je nevyhnutné vybaviť pred obradom v zahraničí, aby bol váš svadobný deň bezproblémový.
svadba_zahranicie_cirkevny_titulka

Sobáš v zahraničí podľa cirkevného práva

Na otázky spojené s uzavretím manželstva v zahraničí podľa cirkevného práva sme sa opýtali hovorcu Konferencie biskupov Slovenska, Martina Kramaru: “Základná vec, od ktorej sa odvíjajú ďalšie, je to, či sú obaja snúbenci slovenskí občania, alebo jeden z nich je cudzinec. Do zahraničia sa totiž niektorí chcú ísť sobášiť preto, že si tam našli partnera, ale aj preto, že sa im páči nejaké konkrétne miesto, kde sa možno zoznámili alebo strávili pekné chvíle - napríklad Rím alebo Chorvátsko, atď. 


Ak sa ide na sobáš do zahraničia a jeden z partnerov je občanom danej krajiny, treba vybavovanie ponechať na neho: zvyčajne to vedia dobre zvládnuť. Slovenská stránka, čo sa týka cirkevného sobáša, si vybaví doma v mieste krstu krstný list, spolu pôjdu na faru spísať zápisnicu, absolvujú náuky - a okrem toho s partnerom v danej krajine vybavia, čo je potrebné pre civilnú platnosť sobáša - a môžu mať svadbu." 

svadba_rim

Ak sú však obaja Slováci, a chcú mať cirkevný sobáš v zahraničí, je to komplikovanejšie. "V tomto prípade, dôležitá vec, na ktorú je potrebné sa pýtať, je platnosť cirkevného sobáša pred štátnou autoritou v danej krajine. Nie všade totiž cirkevný sobáš automaticky platí aj pred štátom - ako to máme na Slovensku. V Taliansku napríklad áno, v Chorvátsku nie. Ak je v danej krajine potrebný okrem cirkevného aj osobitný občiansky sobáš (ako to bolo u nás kedysi), snúbenci si najskôr musia vybaviť občiansky sobáš, až potom je možné uzavrieť aj "svadbu v kostole". V takom prípade sú možné dva scenáre: 

1) uzavrieť najskôr civilný sobáš na Slovensku, a potom už len cirkevný sobáš v danej krajine - čo je to
jednoduchšie a ľahšie riešenie. 
2) uzavrieť oba sobáše v zahraničí."

Ak sa ide tou prvou cestou, Kramara tvrdí, že pre cirkevný sobáš platia rovnaké podmienky v Katolíckej cirkvi na celom svete. Snúbenci budú potrebovať vybaviť spomínané krstné listy, spísať cirkevnú zápisnicu, absolvovať náuky, prípadne požiadať dišpenz od nejakej prekážky (napríklad, ak jeden z nich je nepokrstený alebo patrí do inej cirkvi) - to si treba overiť u kňaza. Kompetentný na vydanie potrebného dišpenzu je ich miestny ordinár, zjednodušene povedané slovenský biskup v tej diecéze, v ktorej bývajú. Ak poznajú kňaza v zahraničí, všetko sa dá absolvovať aj s ním. Ak ich bude sobášiť kňaz zo Slovenska, môže to všetko vybaviť on a zahraničný farár mu potom dá dovolenie sobášiť v jeho farnosti – tieto formálne záležitosti už kňazi poznajú. 


the_altar

V prípade, že by snúbenci chceli mať aj civilný sobáš v zahraničí (či už tam cirkevný obrad pred štátom platí alebo neplatí), je potrebný zložitý vybavovací proces - kvôli občianskym dokumentom a následnému overeniu platnosti na Slovensku. "Tam potom odporúčam obrátiť sa na agentúry, ktoré sa týmito vecami zaoberajú: z vlastnej skúsenosti z Ríma napríklad viem, že kňaz takmer nemá šancu tieto veci sám vybaviť, je to veľmi komplikované a zdĺhavé, preto je lepšie zavolať si na pomoc agentúru: možno to skúsiť cez internet alebo sa informovať na našom veľvyslanectve alebo konzuláte v danej krajine.”

Na záver pripája Martin Kramara radu: “Ako základnú vec veriacim snúbencom odporúčam dobre sa za manželstvo modliť - a ak niečo pri plánovaní sobáša nevyjde presne tak, ako si predstavovali, neklesať na duchu. Skutočne dôležitou pre ich budúcnosť je vzájomná láska, vernosť a rozhodnutie zostať spolu na celý život – aj šťastí, aj v nešťastí, aj v zdraví, aj v chorobe. Všetko ostatné sa zvládne,” uzatvára s úsmevom Martin Kramara.



Svadby v zahraničí sú témou aj najnovšieho vydania on-line časopisu Nevesta:



Užitočné informácie a odkazy

Biskupstvá rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku

Provincie gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku


Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku

Žiadosť o uzavretie svadby v zahraničí

Služba je určená pre občanov Slovenskej republiky zosobášených v zahraničí. Prostredníctvom služby je možné odoslať žiadosť o zápis o uzavretí manželstva do osobitnej matriky Ministerstva vnútra SR, príslušnému zastupiteľskému úradu Slovenskej republiky na ktorom si žiadateľ rezervuje stretnutie pre vybavenie žiadosti vzhľadom na krajinu v ktorej sa občan nachádza

Elektronický formulár nájdete tu.

Rezervovať stretnutie na zastupiteľstve si môžete tu


Informačné centrum MZVaEZ 

Poskytuje pomoc a rady pri podmienkach cestovania do zahraničia, aktuálnych cestovných obmedzeniach, nepredvídaných situáciách v zahraničí, 
poskytuje kontakty na zastupiteľské úrady, konzulárne informácie.

Telefónne číslo: +421 2 5978 5978


Ďalej odporúčame

Svadba v zahraničí: Občiansky (civilný) sobáš

Tipy na svadobnú cestu v zahraničí



Eva Grznáriková | 17.7.2017, 13:00