Cvičenie je cesta ku krásnej postave do svadobných šiat

Už je to skoro tu... Odpočítavate posledné mesiace do vašej svadby. Riešite výzdobu, cukrárov, prvý novomanželský tanec, jednoducho všetky detaily... No pri všetkom tom zhone nezabudnite na jeden dôležitý krok – uistiť sa, či telo, ktoré bude nosiť tie nádherné svadobné šaty vyzerá najlepšie, ako je to len možné. Ak nie, vedzte, že tieto kolektívne cvičenia vás dostanú do formy. Ak áno, užite si trocha pohybu len tak pre radosť a rozptýlenie od všetkých predsvadobných starostí. Hlavne žiadne výhovorky, roztočte to s endorfínmi! A nezabudnite so sebou vziať aj družičky.
youngwoman2699780_1920
Samozrejme, ak sa rozhodnete cvičiť, nemusí vám ísť len o vyformovanú postavičku do svadobných šiat. Ide o pocity, emócie a ten skvelý pocit, keď vás po hodinovej drine vo fitku zaplaví pot a vy aj tak odchádzate domov s úsmevom. Presne tento pocit si treba pred svadbou dopriať. Ja viem, starostí je veľa, no keď sa so športom spriatelíte, pomôže vám odbúrať stres z náročných predsvadobných príprav a navyše budete mať dokonalú postavu. Také príjemné 2 v 1, nemyslíte? Keď už raz začnete, je viac ako pravdepodobné, že vás nejaký šport nadchne a ostanete mu verné. A tak vám na inšpiráciu predstavujeme 6 skvelých tréningových cvičení a veríme, že jeden z nich sa stane vašou srdcovkou. 


1. Zumba - tanec a cvičenie v jednom

Jej popularita je obrovská a niet sa čomu čudovať. Tancujete do rytmu skvelej hudby, so skvelými ľuďmi a spálite množstvo kalórií bez toho, aby ste si to uvedomovali. Ide o perfektný tréning celého tela, pri ktorom sa miešajú pohyby s nízkou a vysokou intenzitou v rôznych intervaloch. Preto je zumba veľmi efektívna a zábavná. Okrem toho kombinuje aj všetky prvky fitness – kardio, svalovú kondíciu, rovnováhu a flexibilitu a po odchode z tréningu máte energie na rozdávanie. Pre tie, ktoré majú radi tanec je zumba ako stvorená!




2. TRX - pevné telo lusknutím prsta

História TRX siaha až do roku 1997, keď na podobnom princípe cvičili americkí vojaci v námorníctve. Odvtedy sa táto technika stala populárnou po celom svete, pričom je dokázané, že TRX zlepšuje celkovú telesnú silu, stabilitu a kardiovaskulárne zdravie. Tréningy sú efektívne a vy ste počas nich schopní transformovať zdravie celého tela pomocou cvičenia s popruhmi, ktoré sú základnou pomôckou na TRX. Vy sami si podľa svojich fyzických schopností určujete mieru záťaže a náročnosti jednotlivých cvikov. Základných cvikov je 7, no z nich možno odvodiť tisíce ďalších účinných variantov. Nehovoriac o tom, že TRX popruhy vám môžu byť nápomocné aj pri iných druhoch tréningov. Na základe vlastných skúseností môžem povedať, že TRX je naozaj skvelou voľbou, ak chcete posilniť a spevniť partie vášho tela. Prvé tréningy sú síce náročné, no po čase budete na seba naozaj pyšné, lebo všetka námaha sa vám stonásobne vráti ;)






3. Intervalové tréningy - vypotíte pri nich množstvo kalórií

Už samotný názov napovedá, že ide o tréning, pri ktorom sa budú striedať rôzne druhy cvikov v rovnakých časových intervaloch. Veľmi populárnym je v súčasnosti kruhový intervalový tréning (KIT), ktorého podstata spočíva v tom, že v istom časovom intervale (napr. 1 minúta) sa venujete jednému cviku (napr. robíte tzv. „angličáky“). Potom nasledujú ďalšie cviky v rovnakom časovom intervale a po istej sérii, povedzme piatich cvikov, nasleduje minútová prestávka. A potom znova... Viacerí sa teda môžete vystriedať pri všetkých cvikoch a verte mi, že po hodine takéhoto intenzívneho tréningu budete cítiť, že ste pre svoje telo urobili maximum. Samozrejme, existujú aj náročnejšie intervalové tréningy, pri ktorých sa zapotíte ešte viac. Na začiatok je však „kruháč“ skvelou voľbou.




4. Joga - telo a duša v rovnováhe

Ak si chcete prečistiť myseľ, skúste jogu – sústavu telesných cvičení a dokonale prepracovaných pozícií tela, ktorých cieľom je dosiahnuť duševné sústredenie a upokojenie. Poraďte sa s kamarátkami, ktoré si jogu zamilovali, a vyskúšajte ju. Jogíni vás naučia všetko, od základných póz až po tie pokročilé, tie v sede i v stoji. Posilníte a napravíte tú časť tela, ktorá to potrebuje, a vy sa budete cítiť absolútne fit. Dosiahnete harmóniu duše i tela a predsvadobný zhon a starosti jednoducho hodíte za hlavu. Lebo joga nie je iba cvičenie, je to životný štýl.





5. Pilates - cviky, ktoré liečia

Ide fyzický kondičný systém, ktorý zlepšuje rovnováhu tela a zmierňuje bolesti chrbta. Metóda je založená na umení kontrolovaných pohybov. Dôraz sa kladie na zosúladenie, dýchanie, rozvoj sily a zlepšenie koordinácie a rovnováhy. Jadro, ktoré je považované za kľúč k stabilite človeka, tvoria svaly brucha, dolnej časti chrbta a bokov. Pilates umožňuje rôzne modifikácie cvičení v rozsahu obtiažnosti od začiatočníkov až po pokročilých. Intenzita cvikov sa môže v priebehu tréningov zvyšovať v závislosti od toho, ako sa telo prispôsobí cvičeniu. Širšia komunita, ktorá sa venuje tomuto cvičeniu prijala aj šesť základných princípov pilates, a to sú: koncentrácia, kontrola, centrum, prietok, presnosť a dýchanie. Celá podstata tohto tréningu je naozaj zaujímavá. Nadchla aj vás?




6. Piloxing - fúzia boxu, pilates a tanca

Chcete spáliť až 1200 kalórií za hodinu? Vyskúšajte piloxing. Okrem toho, že rýchlo spálite množstvo kalórií, zlepšíte si aj váš kardiovaskulárny systém, posilníte a predĺžite si svaly a zlepšíte rovnováhu a držanie tela. Cvičenie piloxing, ako už zo samotného názvu vyplýva, je spojením princípov boxu a pilates. Kombinácia týchto disciplín, ako primárnych cvičebných zložiek, vytvára priestor pre fyzickú i duševnú rovnováhu. Zakladateľka Viveca Jensen je svetovo uznávanou odborníčkou na fitness. V roku 2009 spojila svoje tri obľúbené činnosti – pilates, box a tanec – do jedinečného, efektívneho a zábavného tréningu, ktorého poslaním je posilňovať ľudí – fyzicky a mentálne. Pri tomto tréningu sa dokážete naozaj skvele odreagovať a posilniť svalstvo celého tela. Ak chcete naplno využiť svoje boxerské schopnosti a vyrysovať svalstvo rúk, nezabudnite si zaobstarať špeciálne piloxingové rukavice so závažím.





...a samozrejme, nezabudnite na pestrú, zdravú a vyváženú stravu! Kombináciou cvičenia a kvalitnej stravy sa dopracujete k dokonalej postave a navyše budete plná energie a sily :)






Zdroj:
oficiálne stránky tréningových cvičení

Foto:
Pixabay
brides.com
oficiálne stránky tréningových cvičení
Katarína Mikulcová | 20.9.2017, 14:00