Martina & Ľubo: Májová svadba na Nitrianskom hrade

Miesto svadby mal sympatický pár naplánovaný už dávnejšie, obaja sa zhodli na Nitre, aj keď pochádzajú z rovnakej dediny. Ľubo sníval o svadbe v kostole na hrade a Martinke sa tento nápad veľmi páčil. Svoj veľký deň chceli osláviť v máji, no a našťastie sa im podarilo nájsť voľný termín. Zo svadby majú manželia krásne spomienky v podobe fotografií od Terezky Hornáčkovej. Pre tých, ktorým je Nitra blízka, budú určite skvelou inšpiráciou. Príjemné čítanie!
titulka1

Stačil jeden pohľad do jej očí...

„Sme spolu takmer 10 rokov. U mňa to bola láska na prvý pohľad a ako prvé ma zaujali oči,“ milo nás prekvapil hneď v úvode rozprávania ženích Ľubo. Aj Martinka to vníma tak, že ich vzťah bol vážny už od začiatku: „Nešli sme do toho z nudy, že skúsime nejaký dvojmesačný vzťah, ale už od začiatku sme to brali zodpovedne a postupne sme sa vzájomne spoznávali. Vtedy ma asi zaujal Ľubov zmysel pre humor a tiež som si z jeho rozprávania všimla, že máme podobné záujmy a záľuby.“ 


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Vianočné prekvapenie v škatuľke

Ľubo si na požiadanie o Maťkinu ruku zvolil dva termíny: Vianoce alebo Silvester. Nakoniec rozhodnutie padlo na Vianoce a nevesta netušila vôbec nič: „Na Štedrý večer, ako každý rok, som po večeri prišiel k Mati, kde si spoločne rozbaľujeme darčeky. V izbe svietil iba veľký vianočný stromček a ja som si kľakol a požiadal ju o ruku. Bol to krásny okamih s jedinečnou atmosférou. Keďže súhlasila, oznámili sme okamžite našu novinu najbližšej rodine.“ Ľubo tvrdí, že nevyberal prsteň náhodne, ale vopred si zistil, aký prsteň sa Martine páči, a taký jej kúpil.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadobný deň Martiny & Ľuba

Svadobná fotografka: Tessa photography

Dátum svadby: 20. 5. 2017
Miesto svadobného fotenia: Nitriansky hrad – okolie, mestský park
Miesto svadobného obradu: Katedrálny chrám – Baziliky sv. Emeráma v Nitre
Miesto svadobnej oslavy: Reštaurácia Karla, Nitra
Svadobný oblek ženícha: Michell Fashion
Účes a mejkap nevesty: Liliana Visage
Svadobné obrúčky: Stanislav Šoóš
Gravírované poháre s menom a dátumom svadby: Diamante
Svadobné podbradníky: Niki "Productions"
Kytica nevesty: Katarína Kunová - Kvetinárstvo
Svadobná torta: dar od krstnej mamy
DJ na svadobnej hostine: DJ Fero Kabát
Kvetinová výzdoba: v réžii reštaurácie Karla
Čepčenie nevesty: FS Slažany
Svadobné pierka: vlastnoručná výroba 
Svadobné noviny: Pavlína Gono
Svadobné oznámenia: inšpirácia Pinterest, zrealizovanie kamarátka Miška Sedláková
Svadobná cesta: grécky ostrov Zakynthos


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Ani náznak stresu...

Termín svadby si manželia stanovili rok a pol po zásnubách, takže mali veľa času na plánovanie, prípravy, rezerváciu služieb a priestoru. Prioritou bolo pre nich dobré jedlo, skvelá zábava a šikovná fotografka, ktorá im vytvorí krásnu pamiatku na celý život. „Prešla som si mnoho diskusných fór a stránok zameraných na svadobné prípravy. Keďže si vždy rada všetko naštudujem do detailov, neobišla som ani výber dídžeja, reštaurácie, vizážistky, súborov na odčepčenie... takže ovládam recenzie na všetko v blízkom okolí Nitry,“ s úsmevom poznamenáva nevesta. 

Myslíte si, že vedeli manželia, čo je predsvadobný stres? „Nemali sme žiadny stres. Od začiatku sme vedeli, že nikdy nič nebude dokonalé a vyhovieť sa nedá každému. Chceli sme si náš deň užiť a osláviť našu lásku s najbližšou rodinou a priateľmi. Rezervovali sme kostol, reštauráciu a najlepšieho dídžeja Feriho Kabáta, čo bola top voľba. Potom sme dohodli a rezervovali termíny u ďalších dodávateľov, pričom detaily sme dolaďovali neskôr.“ Komunikáciu s dodávateľmi si manželia podelili a navzájom o nich diskutovali, takže samotný výsledok bol snahou oboch.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Z každej ženy môže byť kráska

„Bola som od začiatku otvorená nápadom vizážistky. Hlavne som chcela zvýrazniť oči – to bola moja predstava, ostatné som nechala na profesionálku. Čo sa týka účesu, chcela som drdol, ale kamarátky mi pár týždňov pred svadbou radili skôr nejaký prirodzený pletený vrkoč, nech vynikne dĺžka mojich vlasov. A to bol ten pravý účes pre mňa. Oslovila som vizážistku Lili, veľmi šikovnú mladú babu, a bola som veľmi spokojná,“ pochvaľuje si Martinka a dodáva, že sa aj vďaka nej cítila celý svadobný deň veľmi dobre a uvedomila si silu mejkapu – že z každej ženy môže byť krásna žena. A presne tak sa nevesta aj cítila :).


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Svadobné šaty z druhého konca Slovenska

Jemné, s čipkou a rukávmi – to boli Martinine vysnívané. Boli nové, ušité iba pre ňu. „Z ponúkaných šiat som si hneď jedny vybrala a tých som sa držala až do konca. Skúška šiat bola rýchla, veľkosť sadla a aj napriek tomu, že som si skúsila ešte pár iných šiat, bola som pevne rozhodnutá iba pre tie jedny. Myslím, že môžem povedať, že boli podľa mojich predstáv,“ ozrejmuje nevesta, ktorá kvôli šatám cestovala niekoľko hodín cez celú republiku.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Svadobný oblek bez problémov

Ako tvrdí Ľubo: „Čakal som väčšie utrpenie.“ Martinka dopĺňa, že si to nakoniec naozaj celkom užíval, aj keď sa bála, že sa nezhodnú vo výbere. „Ten pravý sme našli hneď pri prvom skúšaní, no ja by som najradšej potom obehala asi všetky predajne oblekov, všetko porovnala, a až potom vybrala,“ so smiechom priznáva Maťka. Výsledkom bol modrý oblek a hnedé topánky. Pri výbere topánok si dal ženích záležať a vyberal ich s nadšením. 


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Svadobná fotografka Terézia Hornáčková

Manželia si prezerali viacerých fotografov a fotografky v okolí a tiež portfólia, takže mali predstavu, kto a akým štýlom fotí. K Terezke mala nevesta blízko: „Poznala som ju z videnia aj z vysokej školy, ktorú sme navštevovali, síce každá iný odbor. Dostala som odporúčania od spolužiačok, ktoré s ňou mali skúsenosti. Oslovil ma jej čistý a svetlý štýl fotiek.Spoluprácu hodnotia manželia výborne aj napriek tomu, že Maťka sa nerada fotí a bála sa pózovania. Fotenie aj vďaka fotografke prebehlo úplne prirodzene, uvoľnene a v príjemnej atmosfére.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Prostredie s nádychom histórie

Práve ono manželom učarovalo, a preto sa rozhodli pre fotenie na Nitrianskom hrade. Zopár fotografií fotografka spravila aj v mestskom parku. S tým sa spája aj jeden úsmevný moment: „V parku nás prekvapila prebiehajúca bežecká súťaž, takže sme spravili len pár záberov. Máme aj fotku s pózujúcim bežcom, ktorý obetoval pár sekúnd zo svojho času, aby nám zaželal šťastie a cvakol momentku.“ Martina dopĺňa, že sa chceli fotiť aj pri kostolíku v Dražovciach, no kvôli silnému vetru fotenie nezrealizovali. No a samotný vietor – ten komplikoval aj fotenie na hrade, keďže nevestin závoj odfukoval do všetkých svetových strán. Napriek poveternostným komplikáciám však vznikli veľmi krásne fotky.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Ruka v ruke

Tak spolu kráčali k oltáru Martina a Ľubo. Nevesta to ani tak nevnímala, keďže v katedrálnom chráme bol príchod riešený trošku inak. Vysvetlila nám, že sa nekráča uličkou popri laviciach, ale vstupuje sa k oltáru akoby zboku, po schodoch pred lavicami, kde sú usadení hostia.

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Svadba nie je prežitok

Aj to pripomína budúcim nevestám Martinka a ďalej uvádza: „Určite nepodľahnite stresu. Beriete sa (dúfame, že len raz) z lásky a dobrovoľne, tak prečo si to kaziť zlými pocitmi. Nikdy nevyhoviete všetkým a nikdy nič nebude dokonalé. Dokonalý deň je to najmä pre Vás. Vy vytvoríte dokonalý okamih oslavy Vašej lásky v kruhu Vašich blízkych. Nič netreba preháňať. Dnes je veľa prístupných informácií a odporúčaní na internete, ktoré mne osobne veľmi pomohli. Na začiatku je dôležité určiť si základné veci, rozpočet, počet hostí, miesto, termíny vopred zarezervovať a potom postupne dolaďovať detaily. Nebudete v časovom sklze a všetko si môžete v pokoji naplánovať. A hlavne si do toho nedajte veľmi „kecať“. Pravdaže, my sme sa snažili vyhovieť rodine v mnohých veciach, ale ide najmä o Vás dvoch, aby ste boli Vy spokojní a deň bol podľa Vašich predstáv. Treba spraviť pár kompromisov k spokojnosti viacerých strán, ale je to hlavne Váš deň.“


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Na toto radi spomíname...

„...na moment, keď sme sa uvideli prvýkrát „vo svadobnom“, na celý sobáš v katedrále, keď už išlo „do tuhého“, na príjemné prekvapenie v podobe množstva gratulantov, ktorí nám zaželali šťastie do budúceho spoločného života. Ďalej na svadobnú oslavu a zábavu a veľa momentov z nich a tiež na čepčenie. To sú všetko krásne okamihy, ktoré nám ostanú navždy,“ spomínajú manželia.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


V dobrom aj v zlom...

To sú slová, ktoré si manželia navzájom sľúbili, pretože ich vzájomná láska a obdiv jeden voči druhému ich napĺňajú šťastím.

Ľuboš: „Vážim si na Martinke všetko dobré, teda láskavosť, obetavosť... Manželstvo bolo pre mňa spečatenie našej lásky a posun vpred v živote.“

Martinka: „Vážim si na Ľubovi, aký je človek – obetavý, môžem sa na neho vo všetkom spoľahnúť, vždy stál pri mne a neodmietol mi pomoc. Manželstvo bolo a je pre mňa veľmi dôležitým krokom na celý život. Tiež je to rozhodnutie, že práve s touto osobou chcem žiť, založiť si rodinu a budovať náš vzťah, či už v dobrom alebo v zlom.“ 


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Nevestine nočné mory

Tie však, našťastie, na svadbe nenadobudli reálny charakter. Veselica vraj nemohla prebehnúť lepšie: „Tohto som sa trošku obávala, aby to vyšlo. Párkrát sa mi dokonca aj snívalo, že nikto sa nebaví na našej svadbe a ja som meškala a nebola som ani upravená, v reštaurácii nebolo navarené... (smiech) Toto však vyšlo nad moje očakávania a spokojnosť bola aj na strane hostí. Na tom mal veľkú zásluhu náš dídžej. Pred polnocou prišiel súbor zo Slažian, najskôr spravili šou cigánky a potom nasledovalo čepčenie,“ prezrádza spokojná nevesta. 

Manželia si svoj deň užili aj vďaka rodine, ktorá im veľmi pomohla, či už s tipmi, alebo aktívnou účasťou na prípravách, pečení koláčikov a zákuskov, s nápojmi a pomohli aj s dopravou. Podľa slov nevesty by to bez ich podpory, ale aj kritiky nešlo. Okrem rodiny pomohli neveste aj kamarátky, a to najmä s výberom šiat, účesu, rôznych služieb a mnohými ďalšími vecami.


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography


Rodina je základ

A tú vlastnú si postupom času chcú založiť aj novomanželia. Momentálne je však pre nich prvoradé vlastné bývanie. Chcete vedieť, aké pocity v nich doznievali po svadbe? „Boli veľmi dobré, mali sme pozitívne ohlasy od hostí, čo nás veľmi tešilo a pridávalo nám to na radosti. Tiež sme sa tešili, že sme už svoji,“ vyznávajú sa manželia. Úprimnú radosť im urobili aj hotové svadobné fotografie, ktoré ich očakávania nadmieru naplnili. „S fotkami sme doteraz veľmi spokojní. Asi sme si ani nemysleli, že by niekto vedel takto „zhmotniť“ pamiatku na náš deň. Práve o toto nám pri výbere fotografa išlo, aby sme mali peknú pamiatku, a aby aj naše deti v budúcnosti pri prezeraní svadobného albumu boli na nás „hrdé",“ s úsmevom uzatvára rozprávanie milý párik. 


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Autorku svadobných fotografií nájdete v katalógu firiem:


Tessa photography


Svadba: Martina a Ľubko, Foto: TESSA photography

Martinka a Ľubko, želáme vám veľa krásnych spoločných rokov vo vzájomnej láske, zdraví a šťastí!

Katarína Mikulcová | 8.11.2017, 09:00