Čo robiť, keď sa vám nepáči váš zásnubný prsteň?

Máte perfektného muža, no nie tak celkom perfektný zásnubný prsteň? My máme riešenie. Zásnuby sú krásnym a nezabudnuteľným okamihom, kedy sa ná vás pozrie váš vyvolený s obdivným pohľadom a spýta sa povestnú vetu: „Vezmeš si ma?" No a potom nasleduje moment, kedy otvorí škatuľku a v nej… Je prsteň, ktorý nie je vôbec podľa vášho „gusta". A vy sa cítite zle, lebo neviete, čo robiť… Ale riešenie existuje!
titulka

Verte tomu, že nie ste jediná, ktorej sa to stalo. Mnohé pred vami aj po vás sa ocitli v presne rovnakej situácii, nechceli ublížiť snúbencovým citom, ale tiež nechceli nosiť prsteň, ktorý sa im nepáči. Existujú však spôsoby, ako túto delikátnu situáciu zvládnuť:


1. Dajte tomu pár dní

Ak to nie je láska na prvý pohľad, možno to bude láska na druhý alebo ten ďalší… :) Dajte tomu pár dní. Noste svoj zásnubný prsteň a uvidíte, či vám prirastie k srdcu. Možno nie je dokonalý, ale to neznamená, že nemôže byť niečím, do čoho sa nemôžete zamilovať. Užitočné je tiež zistiť, prečo vám snúbenec vybral práve TEN prsteň. Možno je s ním spojený nejaký dojímavý príbeh alebo je podobný tomu, ktorý nosí jeho mama či babička, ktoré majú šťastné manželstvá. Niekedy môže byť príbeh dostatočne silný na to, aby ste pochopili snúbencovo rozhodnutie a tým aj zmenili k prsteňu svoje postoje a pocity k prsteňu.

2. Hovorte o tom priamo, no citlivo

Ak sa vám zásnubný prsteň ešte stále nepáči, je načase sa o tom zmieniť. Možno popieranie a zamlčiavanie tohto sklamania zasiahne aj váš vzťah, preto je dôležité túto tému rozobrať pomaly a v súkromí. Buďte otvorená a milujúca - ide o intímnu tému, môže ísť o zraniteľný rozhovor, no tón a atmosféra, ktorú pri rozhovore navodíte, ovplyvnia aj jeho riešenie. Hlavne nezabudnite snúbencovi vysvetliť, že vašim zámerom nie je uškodiť jeho pocitom, preto svoje myšlienky formulujte s citom, no úprimne.


3. Výmena alebo vrátenie

Po rozhovore, ak nastalo porozumenie na oboch stranách, je čas ísť za klenotníkom. Riešením môže byť výmena prsteňa, prípadne môžete ponechať centrálny kameň a zmeniť iba tvar či dizajn prsteňa. Prijateľným riešením je aj skúšanie nových prstienkov, kým nenájdete úplne nový štýl, ktorý si obaja zamilujete. Pamätajte na to, že treba rešpektovať rozpočet snúbenca, ktorý má na prsteň vyčlenený. Preto je dôležitá aj spolupráca s klenotníkom, aby ste zistili, či prstienky, nad ktorými uvažujte, sú niečo, čo si môžete dovoliť.

prstene2


4. Upravte si ho podľa seba

Je prstienok rodinným dedičstvom? Zistite teda, či je možné nechať si ho upraviť podľa svojich predstáv s tým, že zachováte niektoré jeho časti, ako sú kameň alebo iné zdobenie, prípadne, či je možné použiť kov pôvodného prsteňa na výrobu nového. Zaujímavým riešením môže byť aj pridanie nových aplikácií a ozdôbok, aby ste zmenili jednoduchší dizajn prsteňa na štýl, ktorý je vám bližší.


5. Ak chcete iba väčší kameň, radšej nehovorte nič…

Poctivosť je najlepšou politikou… pokiaľ nie ste sklamané iba z toho, že kameň je príliš malý alebo nekvalitný (žiadny diamant, ako ste očakávali). To je ako povedať: „Neminul si naň dosť peňazí." Určite nikdy nechcete, aby si váš snúbenec myslel, že jeho voľba bola v tomto smere nedostatočná - on sa vám určite snažil kúpiť ten najkrajší prsteň, ktorý si mohol dovoliť, takže ak sa vám všetko ostatné na prstienku páči (kov, tvar, výbrus kameňa, štýl), potom radšej nič neriešte. 




Nezabudnite, budete sa vydávať za muža, nie za prsteň...


Dôležitejšie je vytvoriť si spolu šťastný a harmonický život. Ak teda nemôžete urobiť nič alebo ste svojho snúbenca už rozrušili, zhlboka dýchajte, ospravedlňte sa za to, že ste trošku materialistická a prekonajte to. Prehodnoťte svoje motívy a hlavne si úprimne odpovedzte na otázku, či ste obaja pripravení na manželstvo. Lebo to je najdôležitejšie. :)


prstene1

Mnohé z nás majú svoj vysnívaný zásnubný prsteň už dávno vo svojich predstavách, preto nie je na škodu, keď dáte priateľovi najavo, akým smerom by sa mal raz pri jeho výbere uberať. V takom prípade sa vyhnete situácii, ktorá si bude vyžadovať horeuvedené riešenia. No ale čo si budeme klamať - keď ste sa náhodou ocitli pri výklade s prsteňmi, ktorá z vás „nenápadne" neochkla či nejajkla od úžasu pri pohľade na ten „pravý" ? :) Možno vás chytí za srdce nejaký prstienok z galérie tohto článku, takže nenápadne nasmerujte monitor či telefón do pozornosti priateľa a dúfajte, že si dizajn vášho vysnívaného zapamätá. ;)



Ďalej by vás mohlo zaujímať:

Zásnubné prstene hodné princeznej
Malá škola šperku: Diamonds are forever 1. časť
Malá škola šperku, 2. časť: 4C
Svadobné obúčky z karbónu? Prečo nie?
Obrúčka, ktorá vás neprestane fascinovať


Foto:
juwelier-wagner.at
Katarína Mikulcová  | 28.6.2018, 10:00